Hlavní obsah

Filmové hvězdy 80. let: Září dodnes, nebo zhasly?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Co se týče filmu a seriálu, v 80. letech vznikaly jak snímky umělecky hodnotné, tak ty jednodušší, ale divácky velmi oblíbené. Asi každý z nás má minimálně jednu srdcovku právě z této doby. Jak jsou na tom dnes hvězdy, které v té době začaly zářit?

Článek

Co se vám vybaví, když se řekne „osmdesátky“? Disko rytmy, plísňové mrkváče, až příliš bohaté účesy a hodně přehnaný make-up? Holčičí pokojíky zdobily plakáty Pavla Horňáka (51) a Lukáše Vaculíka (57), kluci snili o Ivetě Bartošové (†48) a Veronice Jeníkové (55).

Co se dělo ve světě filmu? Za hranicemi se jely bomby – byly natočeny kultovní filmy typu Snídaňový klub (1985), Top Gun (1986) nebo Hříšný tanec (1987). V Československu to bylo s filmem složitější, stále probíhala intenzivní politická kontrola a aby mohli režiséři Jiří Menzel (82) nebo Věra Chytilová (†85) něco natočit, stálo to hodně úsilí. Ale i u nás vznikly nezapomenutelné snímky jako Postřižiny (1980) nebo Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983). Nebo třeba komedie století S tebou mě baví svět (1982) režisérky Marie Poledňákové (78). Které herecké osobnosti vděčí za slávu 80. letům a jak se jejich kariéra vyvíjela?

Joan Collins ovládala Dynastii

Femme fatale, intrikánka a potvora, které muži padali k nohám a ženy ji nepokrytě nenáviděly. Když se řekne Joan Collins (86), asi každému se vybaví mrcha Alexis ze seriálu Dynastie (1981–1989), za jejíž ztvárnění získala v roce 1983 Zlatý glóbus. Ač má na svém kontě mnoho dalších rolí, žádná nebyla takto výrazná.

Co jsou podle ní tři nejdůležitější věci v životě? Sex, sex a sex – pak aby nebyla ve formě. S pátým manželem Percy Gibsonem (55) jim to evidentně klape. A jak si udržuje duševní svěžest a skvělý vzhled? Prý ji energií nabíjí vidět své tři děti šťastné. My spíš tleskáme skvěle odvedené práci plastických chirurgů!

Foto: Profimedia.cz

Nezměnila postavu, účes, ani smyslný pohled. Možná teď po letech nosí jiný odstín rtěnky, ale to je vše. A stále se objevuje ve společnostiFoto: Profimedia.cz

Mickey Rourke a jeho 9 a 1/2 týdne

Jestli někdo platil za sex symbol osmdesátek, tak to byl Mickey Rourke (67). Každá s ním chtěla dělat to, co Kim Basinger (66) v erotickém filmu 9 a 1/2 týdne (1986). Hrál poté v dalších snímcích, ale že by jeho herecké výkony velebila kritika do nebes, se říct nedá. Pokud se tedy nominace na Zlaté maliny nepočítají mezi ocenění. V 90. letech nakonec přestal s hraním, stal se boxerem, přišel o zuby, dal se na drogy a pokusil se o sebevraždu.

Velký comeback prožil v roce 2008, kdy za roli ve filmu Wrestler získal Zlatý glóbus. Pak hrál i v dalších kultovních filmech jako Iron Man 2 nebo Expendables: Postradatelní (oba 2010). Ale už dávno není považován za krasavce. Nezřízený životní styl, užívání steroidů a nepodařené plastické operace se na něm podepsaly. Vypadá tak nějak použitě. Byl dvakrát ženatý, dlouho chodil s ruskou modelkou Anastassijou Makarenko (33) a nemá děti.

Foto: Profimedia.cz

Chlap v obleku, co ženy svlékal očima? Ten je dávno pryč. Ale Mickey Rourke stále točí a herectví se nevzdalFoto: Profimedia.cz

Elisabeth Shue patřila Karate Kidovi

Krásná blondýnka se proslavila v 80. letech jako věrná partnerka hlavních hrdinů. Pamatujete si ji z Karate Kida (1984) nebo z Koktejlu (1988)? To se změnilo filmem Leaving Las Vegas (1995), za roli prostitutky získala Elisabeth Shue (56) cenu Národní společnosti filmových kritiků pro nejlepší herečku. Její kariéra se otočila o 180° a role si mohla vybírat.

Milovníci detektivních seriálů ji znají z Kriminálky Las Vegas (2000–2015) jako Julii Finlay, specialistku na krvavé stopy. V akčním seriálu The Boys (2019) ztvárnila viceprezidentku společnosti starající se o superhrdiny, která se neštítí žádné špinavosti. A abychom nezapomněli, stále je věrná – s filmovým režisérem Davisem Guggenheimem (56) jsou manželé od roku 1994 a mají spolu tři děti.

Foto: Profimedia.cz

Kráska střední školy se moc nezměnila a kariéru vybudovala úctyhodnouFoto: Profimedia.cz

Michael J. Fox cestoval do budoucnosti

Osmdesátá léta byla klíčová i pro jednoho z nejmenších hollywoodských herců. Díky filmům Návrat do budoucnosti (1985, 1989, 1990) se stal Michael J. Fox (58) hvězdou a při natáčení seriálu Rodinná pouta (1982) poznal svoji budoucí ženu Tracy Pollan (59).

A pak mu lékaři v roce 1991 oznámili, že trpí vážným neurodegenerativním onemocněním a do deseti let bude ochrnutý... Herec začal situaci „řešit“ alkoholem. Ale když hrozilo, že jej Tracy opustí, dal se dohromady. S Parkinsonem  žije už skoro třicet let a stále hraje (i když menší role) ve filmech i seriálech nebo dabuje. Měl i vlastní show a s manželkou jsou stále šťastně spolu. Mají čtyři děti a spojuje je smysl pro humor.

Foto: Profimedia.cz

Respekt si zaslouží nejen díky rolím, které odehrál, ale i za to, jak se postavil Parkinsonově choroběFoto: Profimedia.cz

Lisa Bonet z rodiny Cosby

Je výrazná vzhledem, méně tak svou kinematografii. Přesto Lisu Bonet (52) „zná každý“ – je to přece ta volnomyšlenkářská Denise Huxtable z Cosby Show (1984–1992), bývalá žena Lennyho Kravitze (55) a současná manželka představitele Aquamana Jasona Momoy (40). S o hodně mladším partnerem tvoří zajímavý pár i výškou – on skoro dvoumetrový a zarostlý, ona drobná (157 cm) a s dredy. Manžel si ji prý vyhlédl právě v Cosby Show, a to mu bylo teprve 8 let! Herectví se Lisa moc intenzivně nevěnuje, ale mohli jste ji vidět třeba v seriálu Ray Donovan (2013–2020).

Foto: Profimedia.cz

Jedna z těch, které měly v osmdesátkách našlápnuto, ale úspěch nezúročily. Nezdá se však, že jí to vadí. Pyšně sleduje kariéru manžela a dcery Zoë Kravitz (31)Foto: Profimedia.cz

Sagvan Tofi měl Vítr v kapse

V osmdesátkách se mladé dívky u nás dělily na dva tábory: jedny milovaly Sagiho a druhé Vaculíka. Jejich první společný film byl Vítr v kapse (1982) a je vtipné, jak na to oba pánové dnes vzpomínají. Sagvan Tofi (55) se těšil na spolupráci se zkušeným kolegou, ke kterému vzhlížel. Lukáš Vaculík (57) se těšil, že půjde o zahraniční film, protože jméno Tofi znělo cizokrajně a on už se viděl u moře.

Poté spolu natočili dva filmy o kamarádech do deště (1988, 1992) a po Tofim jakoby se slehla zem. Tedy ta umělecká, netočil a nezpíval. Ale byl vidět, dokonce si vysloužil titul profesionální pařmen. Čím se živil? Snad prý pod pseudonymem psal scénáře. Ale nakonec se vrátil a zase až na špici – jeho muzikál Děti ráje je hit a on si to náramně užívá. S dlouholetou partnerkou Alenou Zdárskou (47) má dceru Santine (10).

Foto: ČTK, Profimedia.cz

Skončily osmdesátky a nikdo netušil, čím se živí. A on se bavil! Dnes s parťákem Lukášem Vaculíkem dělají muzikál a jsou kamarádi nejen do deštěFoto: ČTK, Profimedia.cz

Měli jste v 80. letech svůj idol? A víte, kdo je idolem dnešní mladé generace?

Reklama

Načítám