Hlavní obsah

Jak se mají hvězdy pořadů z 90. let: Kufr, Eso nebo Tabu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Psala se 90. léta a televizní zábava prožívala šťastné období. Diváci měli v programu zaškrtnuté oblíbené estrády i soutěžní pořady, u televize se scházela celá rodina a osudy seriálových hrdinů se řešily i na pracovních poradách.

Článek

Po roce 1989 se televizní zábava rozjela naplno a bez cenzury. Téměř v každé rodině byl televizor, objevily se nové stanice a lidé se chtěli pobavit. Kromě zábavných pořadů byly v 90. letech na vzestupu také soutěže, ať už vědomostní, nebo talentové, a jejich moderátoři patřili mezi hvězdy.

Dnes slaví 70. narozeniny moderátor jedné z nejpopulárnějších soutěží, do které chodily známé osobnosti v kápi. No, kurňa, kdo by to mohl asi být? Pavlu Zedníčkovi přejeme vše nejlepší. Jak vypadá dnes on a další hvězdy oblíbených devadesátkových pořadů?

Pavel Zedníček (70): Kufr

Na JAMU patřil do party kolem Karla Heřmánka (72) a Jiřího Bartošky (72) a přátelí se dodnes. Hostoval v mnoha pražských divadlech a v současnosti ho nejčastěji uvidíte v Divadle Kalich, kde je jeho hereckou partnerkou často Jana Paulová (64). Zahrál si v oblíbených televizních filmech i seriálech, dabuje a v roce 1992 se stal moderátorem soutěžního pořadu Kufr. Pět soutěžících tvořilo dvojici s pěti populárními osobnostmi, hádaly se třeba tajemné předměty či slova a mottem bylo „humor je důležitější než peníze“. Divákům se soutěž líbila a vysílala se až do roku 2004.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Zedníček na dvanáct let s Kufrem v České televizi vzpomíná jako na nádhernou příležitostFoto: Profimedia.cz

Tereza Pergnerová (45): Eso

Začínala v rozhlase a proslavila ji televizní hitparáda Eso (1994–2009), kterou čtyři roky uváděla slovy „Čágo bélo, šílenci!“. Diváci každý týden zhlédli jedenáct videoklipů a pak pro ně hlasovali, moderátorka si do studia zvala známé hosty. Živá blondýnka se stala mimořádně populární, působila jako zjevení s nekonečnou energií. Jak se ukázalo, občas si vypomáhala drogami. Netají se tím, že si vinou závislosti sáhla na dno, ale dokázala se nakonec vzchopit a její moderátorský výkon v reality show VyVolení (2005–2013) byl hodnocen jako velmi profesionální a citlivý. V současné době moderuje pořad TV Nova Mise nový domov, který nabízí lidem šanci na nový začátek prostřednictvím rekonstrukce bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Eso byl jeden z nejdéle vysílaných pořadů TV Nova – první díl se objevil již druhý den vysílání televizeFoto: Profimedia.cz

Roman Šmucler (50): Tabu

Muž mnoha talentů a profesí, který od dětství vyhrával literární soutěže, vystudoval stomatologii, uváděl Mikrofórum v Českém rozhlase a nejrůznější diskusní i soutěžní pořady. Je nejen autorem námětu pořadu Tabu, ale stal se i jeho moderátorem. Program byl vysílán v letech 1994–2001 a zabýval se ožehavými a tehdy ne příliš veřejně omílanými náměty (homosexualita, fetišismus, násilí apod.). Dnes se věnuje především stomatologii a je uznávaným odborníkem u nás i v zahraničí. Jeho první manželkou byla Libuše Šmuclerová (56), která ho opustila kvůli hokejovému brankáři Dominiku Haškovi (54).

Foto: Profimedia.cz

Tabu patřilo na TV Nova ke kontroverzním pořadům a na Romana Šmuclera prý lidé na ulici pokřikovali, že je úchylFoto: Profimedia.cz

Marek Eben (61): O poklad Anežky České

Do povědomí obecenstva se dostal nejdříve jako muzikant a seriálový a divadelní herec. Asi nejznámější je však dnes jako moderátor mnoha pořadů. Spolu s Klárou Doležalovou (46) a později Klárou Kovaříkovou (43) v letech 1993–2003 pravidelně uváděl populární historickou soutěž, která diváky prováděla po hradech, zámcích a pamětihodnostech zemí Koruny české. Jednotlivé díly se odehrávaly v odlišných historických lokalitách a byly prokládány tematickými scénkami. Od roku 1999 má svůj pořad Na plovárně, s Terezou Kostkovou (43) moderují StarDance a více než dvacet let působí jako televizní „zpravodaj“ z dění na MFF Karlovy Vary.

Foto: Profimedia.cz

Chybělo málo a O poklad Anežky České v České televizi uváděl Marek Eben s Terezou Kostkovou. Konkurz tehdy vyhrála Klára Doležalová, ovšem o pár let později prý zkušený moderátor navrhl Terezu jako svou parťačku do StarDanceFoto: Profimedia.cz

Pavlína Wolfová (47): Áčko

Ostřílená a zkušená novinářka, dcera zpěváka Petra Spáleného (75) a herečky Pavlíny Filipovské (78), začínala v Lidových novinách, pracovala v televizním zpravodajství a od roku 1997 patřila k výrazným moderátorům diskusního pořadu Áčko (1997–2002). Vysílalo se živě a hosty byli lidé se zajímavými příběhy nebo problémy a odborníci, program byl často velmi emotivní. V současnosti moderuje Press klub na rádiu Frekvence 1 a ve vydavatelství Vltava Labe Media se stará o rozvoj značek (časopisy, televizní magazíny apod.)

Foto: Profimedia.cz

V médiích se pohybuje desítky let, objevuje se v rozhlase, televizi i v tisku, ale mnoho lidí ji má spojenou právě s Áčkem na TV NovaFoto: Profimedia.cz

Pavel Trávníček (69): Do-re-mi

Proslavil se hned první velkou rolí v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973). V 90. letech se na obrazovce častěji než ve filmech objevoval jako moderátor hudebních soutěží: uváděl Caruso Show a později společně se Sabinou Laurinovou (47) pořad Do-re-mi (1998–2004), kde výkony amatérských zpěváků hodnotila porota složená ze známých osobností. Je uznávaným dabérem, má vlastní Divadlo Pavla Trávníčka, je počtvrté ženatý a v roce 2016 se stal potřetí otcem.

Foto: Profimedia.cz

Pořad Do-re-mi se v TV Nova vysílal krásných šest let a občas se mezi soutěžícími objevili i velmi bizarní interpretiFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám