Hlavní obsah

Finty, jak vypěstovat nejlepší cukety

Foto: Arina_B, Shutterstock.com

Foto: Arina_B, Shutterstock.com

Reklama

Také si nedovedete představit léto bez cuket? Vypěstujte si letos vlastní. Je jedno, jestli máte velkou zahradu, nebo jen malý dvorek. Cukety jsou nenáročné a můžete je vysadit i do velkého truhlíku.

Článek

Cukety potřebují hlavně vodu, slunce a teplo. Jinak jsou nenáročné a zvládne to s nimi i úplný zahradnický začátečník. Na předpěstování cuket je letos už pozdě, ale ven je lze vysazovat až do konce června. Pořídit si můžete nejen klasické zelené cukety, ale třeba i žluté odrůdy. Pro jednu rodinu stačí jedna nebo dvě rostliny, abyste měli úrodu po celé léto.

Kam vysadit cukety: i do truhlíku

Úrodu nejvíc ovlivní to, kam rostliny vysadíte. Vyberte dostatečně slunné a teplé místo, možná si ještě poradí s polostínem, ale ve stínu budou skomírat. Nedostatek světla a příliš vlhka mohou přispět ke vzniku plísní.

Cukína sice potřebuje prostor, ale pokud máte na terase velké truhlíky, můžete rostliny zasadit i tam. Během sezony kvetou hezkými žlutými květy – ty jsou jedlé a osmažené v těstíčku či v trojobalu platí za delikatesu.

Vedle klasických nebo vyvýšených záhonů se cuketám bude dařit také na dobře uleželém kompostu. Mají totiž rády hodně živin. Proto půdu obohaťte o kompostovanou zeminu a nebojte se přidat i koňský nebo kravský hnůj.

Foto: HannahDennis, Shutterstock.com

Cuketa je vděčná zelenina, a to jak na záhonu, tak v kuchyni. Žíhané cukiny mají pěkně masitou dužinuFoto: HannahDennis, Shutterstock.com

Jak chránit cukety před plísní

Úrodu dokážou pokazit už zmíněné plísně. Na záhon proto můžete před výsadbou natáhnout černou netkanou textilii. Listy a plody tak nebudou v přímém kontaktu se zemí. Rostoucí plody je také šikovné podložit prkénkem, kamenem nebo cihlou, abyste je chránili před přímým dotekem půdy, a tedy i před vlhkostí.

Cukety jsou citlivé na nízké teploty. Pokud jsou i v polovině května, kdy se rostliny začínají vysazovat, mrazíky, neváhejte sazenice na noc překrýt bílou netkanou textilií. Ráno ji sundejte, aby na rostliny mohlo světlo.

Jak zalévat a hnojit

Cukety potřebují hodně živin, jen tak budou prospívat a dají vám dobré plody. V průběhu vegetace přihnojujte, ke každé rostlině přidejte lopatičku uleželého hnoje nebo kompostu, použít lze i granulovaný koňský hnůj. Jak funguje kompostování v bytě?

Sazenice pravidelně zalévejte, zpočátku stačí jednou za tři dny. V době květu a nasazování plodů ale zálivku zvyšte. Pokud je sucho, zalévejte každý den nebo aspoň obden. Nejlepší je počkat se zálivkou na večer, protože rostliny vodu lépe využijí. Jak při zalévání ušetřit litry vody?

K rostlinám – přímo ke kořenům – můžete také přidat mulč. Hodí se čerstvě posečená tráva, kterou rozložíte ve slabé vrstvě u kořenů. Kdyby ale byla vrstva moc silná, může se stát podhoubím pro slimáky. Jak správně mulčovat?

Foto: smallblackcat, Shutterstock.com

Žluté cukety jsou trochu sladší než jejich zelené sestřičkyFoto: smallblackcat, Shutterstock.com

Pozor na plíseň

Někdy se na cuketových listech může objevit plíseň, to se pak na nich vytvoří šedavý povlak. Plíseň zpomalí růst, rostliny unaví a ty pak uvadají. Většinou je příčinou okurková plíseň neboli padlí. Proti tomu platí už jen postřik. Prevencí padlí je pravidelná zálivka, která kolem rostlin udržuje půdu přiměřeně vlhkou a drží rostliny v dobré kondici.

Nejlepší jsou malé cuketky

Když se cuketám daří, dávají jeden plod za druhým. Sklízejte je, když jsou menší, nejlépe do 15 centimetrů, tak jsou nejlahodnější a nejkřehčí. Cuketku odřízněte ostrým nožem a na plodu nechte stopku dlouhou několik centimetrů. Plod uložený v chladu takto vydrží několik dní.

Cukety můžete grilovat, vařit z nich polévky, strouhat je do salátu nebo z nich péct moučníky. Mrkněte na 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano.

Reklama

Načítám