Článek
Cuketa je v létě tak trochu jako teta, která přijede na návštěvu – a už se jí nechce odjet. A všichni ji sice mají rádi, ale musí se to s ní umět. Cuketa je univerzální, zdravá a lehká zelenina a dokáže hrát hlavní roli i v jídlech, kde byste to nečekali. Z trouby voní tak lákavě, že si kousek vezme i ten, kdo tvrdí, že „zelenina je dobrá leda pro králíky“.
Cukeťáky a cuketové nákypy i koláče
Tradiční cukeťák patří k létu stejně jako sluneční brýle nebo bazén. Šťavnatý, voňavý, plný chuti – a přitom bez zbytečné námahy. Pokud ale chcete zkusit něco jiného než klasiku, zkuste cuketu proměnit v nadýchaný nákyp nebo slaný koláč. Skvěle se hodí k večeři, na piknik i jako příloha ke grilovanému masu. Navíc si s nimi můžete vyhrát, přidat bylinky, sýr, nebo dokonce kousky uzeného masa, pokud chcete pořádně vydatnou cuketovou pochoutku, která zasytí i po sekání zahrady.
Cuketové koláče na plech i do formy
Cuketa ve slaném koláči? Proč ne! Díky ní je těsto vláčné, má jemnou chuť a krásně se propojí s dalšími surovinami. Ať už zvolíte velký plech pro celou rodinu, nebo elegantní kulatou formu na slavnostnější chvíle, vždy získáte pohoštění, které voní domovem a létem.
Bonusový recept na závin z listového těsta
Hledáte něco rychlého a efektního? Závin z listového těsta je sázka na jistotu. Cuketa v něm dodá šťavnatost, a když přidáte trochu sýra a bylinek, máte na talíři kombinaci, která zmizí z talíře rychleji, než jste ji stihli vyfotit.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní