Hlavní obsah
Foto: OlgaBombologna, Shutterstock.com

Foto: OlgaBombologna, Shutterstock.com

Cuketové květy jsou jedním z těch sezonních pokladů, které se na českých talířích objevují jen zřídka. A přitom jde o snadnou a chuťově výbornou delikatesu, kterou máte hotovou během pár minut. V Itálii na ně nedají dopustit a věřte, že jakmile je ochutnáte, budete na tom úplně stejně.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
  • 12 ks cuketových květů
  • 100 g hladké mouky
  • 150 ml minerální vody
  • 1 špetka soli
  • 200 ml oleje na smažení
Článek

Květy cukety v lehkém těstíčku patří k letním pochoutkám, které překvapí jemností i křupavostí. Můžete je podávat jen tak s oblíbeným dipem, nebo je dokonce plnit sýrem. Také sodovku v receptu můžete nahradit světlým pivem či vínem, záleží jen na vás.

Postup

01.

Květy opatrně rozevřete, abyste je nepoškodili, a jemně odstraňte tyčinky nebo semeníky uvnitř květu. Není třeba je omývat, stačí je lehce otřít vlhkou utěrkou.

02.

V míse smíchejte mouku, špetku soli a sodovku. Konzistence těstíčka by měla být řídká, po namočení má květ obalit jen tenká vrstva.

Tip: Do těstíčka můžete přidat i nasekané bylinky.

03.

Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Květy namočte do těstíčka, nechte okapat přebytek a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte dozlatova ze všech stran. Hotové květy nechte krátce okapat na papírové utěrce.

Cukety, kam se podíváš

Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie740,8 kJ
Bílkoviny0,92 g
Tuky16,75 g
Sacharidy6,04 g
Sůl0,08 g
SAFA1,68 g
Vláknina0,26 g
Cukry0,11 g

Načítám