Článek
Květy cukety v lehkém těstíčku patří k letním pochoutkám, které překvapí jemností i křupavostí. Můžete je podávat jen tak s oblíbeným dipem, nebo je dokonce plnit sýrem. Také sodovku v receptu můžete nahradit světlým pivem či vínem, záleží jen na vás.
Postup
01.
Květy opatrně rozevřete, abyste je nepoškodili, a jemně odstraňte tyčinky nebo semeníky uvnitř květu. Není třeba je omývat, stačí je lehce otřít vlhkou utěrkou.
02.
V míse smíchejte mouku, špetku soli a sodovku. Konzistence těstíčka by měla být řídká, po namočení má květ obalit jen tenká vrstva.
Tip: Do těstíčka můžete přidat i nasekané bylinky.
03.
Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Květy namočte do těstíčka, nechte okapat přebytek a ihned vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte dozlatova ze všech stran. Hotové květy nechte krátce okapat na papírové utěrce.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní