Hlavní obsah

Nejlepší domácí hnojení na zeleninu: Slepičinec na rajčata a cukety, kopřivy na salát

Foto: Syoma Antonov, Shutterstock.com

Foto: Syoma Antonov, Shutterstock.com

Reklama

Abyste měli v létě bohatou a dobrou úrodu zeleniny, přihnojujte. Hlavně rajčata, dýně, cukety nebo papriky, ale trocha živin prospěje i salátům. Jak na přihnojování a která přírodní hnojiva použít?

Článek

Aby rostliny daly hodně dobré zeleniny, potřebují správné podmínky. Důležitá je dostatečná zálivka, přiměřené množství slunečního světla a samozřejmě výživa. Základ pro úspěšné pěstování je příprava půdy – nejlepší je zarýt do ní koňský nebo kravský hnůj už při výsadbě sazenic, kdy rostliny potřebují více dusíku.

A co během růstu? Některé druhy zeleniny budou spokojené jen tak, bez hnojiva, třeba fazolky, hrášek nebo cibule. Zato mrkvi či celeru udělá dobře přidání lopatky uleželého kompostu. Čím ještě můžete přihnojovat, když na to chcete jít přírodním způsobem, účinně a co nejlevněji?

Geniální slepičí trus

Pro přihnojování ve fázi květu a tvorby plodů se hodí slepičí trus nebo granulovaný sušený hnůj, s nímž se dobře pracuje a snadno ho k rostlinám přidáte.

Slepičí trus obsahuje nejen dusík, který rostliny potřebují v době růstu, ale také fosfor, jenž jim pomáhá při nasazování květů. Jsou v něm i draslík a vápník – ty pomáhají s přenosem vody a živin. Krom toho slepičinec obsahuje také železo, zinek, bor, mangan a kobalt.

JAK UDĚLAT HNOJIVO ZE SLEPIČINCE: Slepičinec je silné hnojivo, proto s ním zacházejte opatrně. Nejlepší je připravit ho jako zálivku. Slepičincem naplňte kbelík asi do dvou třetin, dolijte ho vodou, zakryjte ho a nechte kvasit asi dva týdny. Hotové hnojivo ještě nařeďte – jeden díl zalijte deseti díly vody.

PRO JAKÉ ROSTLINY SE HODÍ: Zalévat jím můžete nejen rajčata a papriky, ale také cukety a dýně, brokolici, květák, kedlubny. Z květin udělá dobře muškátům, azalkám a rododendronům. Pozor ale na cibuli nebo luštěniny – pro ně je toto hnojivo příliš silné.

Foto: Bilanol, Shutterstock.com

Nemusíte si pořizovat kurník, slepičinec se prodává v tekuté či granulované forměFoto: Bilanol, Shutterstock.com

Účinný výluh z kopřiv

Kopřiv roste všude plno a často se na zahrádce vytrhávají jako plevel. Připravte z nich výluh, který dodá fosfor, draslík i dusík: všechny tyto látky pomáhají rostlinám zvyšovat obranyschopnost a odolnost.

JAK UDĚLAT HNOJIVO Z KOPŘIV: Čerstvé kopřivy nasekejte nebo nastříhejte na menší části a vložte do plastového kbelíku. Rostliny by ho měly zaplnit ze tří čtvrtin. Zalijte vodou, nejlépe dešťovou, zakryjte a nechte dva až tři týdny kvasit. Hotový výluh nařeďte, na jeden díl použijte padesát dílů vody.

PRO JAKÉ ROSTLINY SE HODÍ: Výluh pomůže rostlinám při nasazování květů i při tvorbě plodů, zalévejte jím rajčata, papriky i další plodovou zeleninu. Menší dávky prospějí i listové zelenině, například salátu, mangoldu a rukole, ačkoli tyto druhy jsou obecně méně náročné na živiny. Krom toho můžete výluh použít i jako přírodní postřik na mšice.

Foto: k_samurkas, Shutterstock.com

Kopřivy poslouží nejen jako přírodní hnojivo, ale také jako zdravá levná zelenina nebo jako doplňkové krmivo pro některá hospodářská zvířataFoto: k_samurkas, Shutterstock.com

Nejen kopřivy! Nevyhazujte ani posečenou trávu či spadané listí. Obojí vám skvěle a levně poslouží.

Reklama

Související témata:

Načítám