Hlavní obsah

Pro zahrádkáře: Jak vypěstovat nejlepší dýně a cukety?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Některé jsou kulaté, jiné podlouhlé a různě zkroucené. Dýně a cukety se před několika lety vrátily na zahrady i do kuchyní. Snadno je vypěstujete i jako začátečníci. Co pro ně udělat, aby dobře rostly?

Článek

Pokud jste propadli kouzlu samozásobitelství a pěstujete si na zahradě vlastní zeleninu, neměly by mezi ní chybět dýně a cukety. Můžete si je předpěstovat v květnících za oknem nebo je vysévat přímo do půdy. Čas na výsev tykví ještě v květnu pořád je, protože klíčí poměrně rychle, podobně jako třeba okurky.

Při pěstování dýní a cuket se stačí řídit několika jednoduchými zásadami: dopřejte rostlinám slunce, dobře živenou půdu a závlahu. Potom se nemůže stát, že byste nad úrodou zaplakali. Zatímco cukety vás zabaví po celé léto, dýně vám, když je dobře uskladníte, vydrží až do února.

Výsev a výsadba tykví

Pokud jste si dýně a cukety sami předpěstovali a rostlinky se mají k světu, odolejte pokušení vysadit je na záhon dříve, než pominou venkovní mrazíky. To bývá většinou v polovině května. Letos je ale lepší počkat déle, takže je klidně dejte do země až koncem měsíce. Tykve jsou totiž choulostivé a přízemní mráz by mohl popálit jejich křehké listy.

Dýně a cukety jsou teplomilné rostliny, libovat si budou na slunci, proto jim na zahradě vyberte slunné stanoviště. Velmi dobře se jim daří na kompostu, který je hřeje i zespodu a zároveň je plný živin. I když není kompost ještě zcela uleželý a zůstávají v něm rostlinné zbytky, nebojte se na něho dýně vysadit. Výborným řešením je také vyvýšený záhon.

Myslete na to, že se větší odrůdy tykví budou rozrůstat a z výhonů budou zapouštět podpůrné kořeny – dělají to kvůli přísunu živin. Proto je vysaďte na místo, kde budou mít dostatek prostoru. V trávě většinou zakořenit nemůžou a také by vám překážely při sekání. Rozrůstající se výhony rostliny můžete zahrnout hlínou.

Foto: lovelyday12, Shutterstock.com

Dýně sázejte jako sazeničky na vzdálenost minimálně 70 cm. Pokud budete vysévat semena rovnou do půdy, můžete hustěji. Následně si ponecháte jen nejsilnější rostlinkyFoto: lovelyday12, Shutterstock.com

Dopřejte dýním i cuketám výživu

Sazenice dýní i cuket zalévejte a zvláštní pozornost byste jim měli věnovat, až začnou kvést a posléze vytvářet malé plody. Nejlepší je, pokud rostliny budete zalévat brzy ráno nebo v podvečer, aby se pod jejich listy delší dobu udržela vlhkost a zálivku lépe zužitkovaly.

Nezapomeňte ani na živiny. Cukety i dýně jsou rostliny první trati, což znamená, že potřebují přihnojovat. Běžně si vystačí s kravským nebo koňským hnojem. Využít můžete i posekanou trávu, kterou kolem nich navršíte. Ta ale může přilákat slimáky, kterým je ve vlhku dobře, a ti by si na mladých rostlinách mohli pochutnat (Víte, jak se slimáků zbavíte bez chemie?).

Pokud je naopak léto deštivé, může se stát, že budou mladé plody cuket a dýní uhnívat. Aby nebyly v přímém kontaktu s vlhkou půdou, podložte je prkénkem. V době květu můžete k tykvím také přilákat opylovače. Zkuste mezi rostliny vysadit květiny nebo byliny, například měsíček lékařský.

Chraňte rostliny před nemocí

I tak nenáročné plodiny, jako jsou cukety a dýně, mohou onemocnět. Cukety často trpí okurkovou plísní, kterou mohou chytit hlavně za horkého a suchého počasí. Prevencí je pravidelná a mírná zálivka. Nikdy nezalévejte tykve na listy! Vždy pod ně. Jinak hrozí spálení listů sluncem a ochromení celé rostliny.

Další chorobu je padlí, jež se může objevit na sklonku léta. Listy jsou pak potažené moučnatým bílým povlakem. Pokud se nerozhodnete použít postřik, je lepší rostliny zlikvidovat.

Choroby a škůdci se nevyhýbají ani dýním. Rovněž jim hrozí padlí, houbová choroba vytvářející bílý povlak na listech, která se nejvíc šíří od června do srpna při vysoké vlhkosti a teplotách 20 až 24 stupňů. Existují spolehlivé chemické postřiky. Pokud nechcete fungicidy používat, zkuste vodní výluh z rozdrceného česneku. Pokud nezabere, rostliny spalte. Padlí nikdy nesmí přijít do kompostu.

Mšice (Jak se jich dá účinně zbavit?) mohou na dýně přenést virovou mozaiku, která se projevuje žlutými skvrnami na listech a plodech. Proti viru neexistuje účinná pomoc, proto je lepší je hned zlikvidovat.

Foto: ElenaG177, Shutterstock.com

Slunce, živiny a dostatek vláhy. To je vlastně vše, co tykve potřebujíFoto: ElenaG177, Shutterstock.com

Sklizeň dýní a cuket

Na cuketách si můžete pochutnávat hned, jak dorostou do délky kolem 15 centimetrů. Mladé plody jsou totiž nejchutnější. Labužníci trvají na tom, aby neměly více než 20 centimetrů. Dýni přeměřovat nemusíte. Čas sklizně poznáte podle usychající stopky.

Už se těšíte na vlastní sklizeň? A co rajčata, okurky či hrášek?

Reklama

Související témata:

Načítám