Hlavní obsah

Fixovat hypotéku, nebo počkat? Záleží, zda dáváte přednost nepříjemné jistotě, nebo nemilému riziku

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Zafixovat si úrokovou sazbu hypotéky, nebo počkat a věřit, že zanedlouho klesne? To je zásadní otázka všech, kdo podepisují nové smlouvy, nebo jim končí doba fixace a oni se bojí, že se budou úroky stále zvedat. Jak se rozhodnout?

Článek

Jak bude růst inflace a s ní ceny naprosto všeho, včetně půjček a hypoték, to si dnes netroufá odhadovat nikdo. Právě proto je velmi těžká i rada, zda si v této době zafixovat hypotéku, nebo věřit v lepší zítřky a počkat. Co je nutné vzít při rozhodování v úvahu?

Fixace versus úroková sazba

Odborníci se shodují, že jakákoliv prognóza ohledně vývoje úrokových sazeb obecně, tedy i u hypoték, je velmi nejistá a je ovlivněna mnoha faktory. Bude záležet na vývoji inflace, vývoji cen nemovitostí, ale i na krocích ČNB.

„Záleží na tom, co je preferencí klienta. Pokud chce jistotu a smíří se s vyšší úrokovou sazbou za cenu jistoty, kterou tím volí, může si hypotéku zafixovat. Riziko tohoto řešení je, že sazby poklesnou. Na druhou stranu, ani fixace není zákon, tím je myšleno to, že s hypotékou se dá pracovat i v době běžící fixace a převést ji za určitých podmínek k jiné bance za výhodnějších podmínek,“ říká Veronika Kráčmar Hegrová z webu Hyponamiru.

Pokud vám záleží spíše na úrokové sazbě, můžete vyčkat, nefixovat nebo zvolit velmi krátkou fixaci ve víře, že sazby začnou klesat a vy ušetříte. „Podstupujete ale riziko, že očekávaný trend nenastane a sazba může být ještě vyšší, než jakou banka nabízí v současné době. Žádný ekonom ani finanční specialista nyní nedokáže dát dostatečně relevantní prognózu, o kterou by se dalo plnohodnotně opřít. Doporučila bych proto postupovat dle své preference a přijmout rizika dané cesty,“ shrnuje odbornice.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Stoprocentní radu, zda fixovat hypotéku, nebo ne, vám v současné situaci nikdo nedáFoto: baranq, Shutterstock.com

Nadějné vyhlídky?

Jedním z faktorů, který určuje růst úrokových sazeb hypoték, jsou kroky ČNB. „Z vyjádření nového guvernéra ČNB je patrné, že k dalšímu výraznému zvyšování by v současné situaci docházet nemělo. Jestliže opravdu k němu nedojde anebo půjde jen o drobné a poslední zvýšení, předpokládáme, že se do konce roku úrokové sazby budou pohybovat mezi současnými šesti a osmi procenty. To by mohl být strop, od kterého se odrazíme opět směrem dolů,“ komentuje situaci Marek Kříž, zakladatel hypotečního tržiště Zaloto.

Do hry ale mohou vstoupit i další proměnné, jako je covid, válka na Ukrajiněceny energií. „Dokud se bude inflace pohybovat v dvouciferných číslech, neočekáváme žádné velké snižování úrokových sazeb ČNB, od kterých se poté odvozují ty hypoteční. Aktuální předpoklad je, že příští rok bychom se mohli začít pohybovat zlehka směrem dolů a v horizontu dvou až tří let se vrátit k úrokovým sazbám hypoték kolem 3 až 3,5 procenta,“ dodává.

Foto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

I v nejisté době se vyplatí oslovit odborníka. Projde s vámi kroky, které vám mohou být v budoucnu prospěšné v případech fixace i nefixované smlouvyFoto: Mila Supinskaya Glashchenko, Shutterstock.com

Fixovat, nebo ne: Jak se ochránit?

Do konce roku se podle odhadů odborníků budou sazby nejspíše ještě lehce zvyšovat a napřesrok větší pokles pravděpodobně nebude. „Při fixování aktuálně doporučujeme volit spíše jistotu v podobě té kratší, na tři roky. Při výraznějším poklesu sazeb bude možné s bankou znovu vyjednávat o snížení, popřípadě refinancovat u jiné instituce. Zároveň se tak člověk ochrání pro případ, že se v kratším horizontu situace ještě zhorší,“ vysvětluje Marek Kříž.

S kým se poradit

Máte pocit, že byste měli svůj případ s někým probrat? Vyhledejte finančního či hypotečního poradce. Ani oni sice neudělají stoprocentní předpověď, ale mohou vám pomoci najít řešení, které v budoucnu způsobí co nejmenší komplikace v případě, že byste chtěli fixaci měnit.

Ochrana proti inflaci: Co s úsporami, aby neztrácely hodnotu? Dluhopisy, zlato, ale i kabelky!

Reklama

Související témata:
Hypoteční banka
Česká národní banka (ČNB)

Načítám