Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Polévka je jídlo, které se v odlehčené formě hodí jako předkrm a v té vydatnější jí snadno nahradíte hlavní jídlo. Co takhle zkusit francouzskou cibulačku?

10 min.
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plný hrnec
  • 4 ks cibule
  • 2 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 dl bílého vína
    12
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g francouzského sýru (např. gruyère)
    7
  • 2 plátky světlé bagety
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do kastrůlku hoďte na proužky nakrájenou cibuli, přidejte máslo a začněte cibuli na mírném plameni smažit. Cibule musí být dohněda, takže se nebojte ji za občasného míchání dělat alespoň hodinu, nespálí se vám (pozor, nezkoušejte si to urychlit silným plamenem, není to pak ono).

02.

Po hodině zaprašte hladkou moukou, přilijte podle chuti bílé víno a zalijte zeleninovým vývarem. Chcete-li si pochutnat, udělejte si opravdu poctivý zeleninový vývar! Dosolte a nechte ještě půl hodiny povařit.

03.

Polévku nalijte do ohnivzdorné misky, navrch položte plátky francouzské bagetky, poklaďte plátky sýru Gruyère a dejte na 15 minut zapéct do trouby.

Pokud máte radši smetanové polévky, uvařte si poctivou českou cibulačku.

Související témata:

Načítám