Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Cibule je jeden z hlavních pilířů české kuchyně, přesto je sama o sobě nedoceněná – většinou ji bereme jen jako „základ“. Udělejte si tuhle polévku a nechte tak vyniknout cibulové chuti na 100 %!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 100 g másla
    7
  • 6 stroužků česneku
  • 1 kg cibule
  • 2 ks pórku
  • 100 ml suchého vermutu
    12
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nahrubo, pórek na kolečka – použijte jen jeho bílou a světlezelenou část. V hrnci rozehřejte máslo, vhoďte cibuli, pórek a utřený česnek a za častého míchání nechte zesklovatět. Trvá to asi deset minut. Pak trochu stáhněte plamen a nechte ztmavnout dohněda, trvá to dalších asi 20 až 25 minut – nezapomeňte zeleninu občas promíchat.

02.

Přidejte vermut, vývar a asi lžičku soli. Přiveďte k varu, plotnu stáhněte na minimum a patnáct minut pozvolna vařte. Poté odstavte z plotny, nechte vychladnout a rozmixujte úplně dohladka. Před podáváním polévku prohřejte a zjemněte smetanou. Můžete ozdobit troškou osmažené cibulky.

Jak děláváte cibulačku vy?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 591,67 kJ
Bílkoviny6,11 g
Tuky27,94 g
Sacharidy25,75 g
Sůl2,37 g
SAFA15,41 g
Vláknina6,06 g
Cukry12,65 g
Související témata:

Načítám