Hlavní obsah

Garsonka mladého páru. Útulná, moderní, vychytaná!

Foto: Martin Florian

Foto: Martin Florian

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku byl byt mladého páru plný chyb – dispozičních a následně i řemeslných. Díky designérce se ale sen o dokonalém bydlení stal skutečností. Interiér má šmrnc, zároveň je ale velmi praktický.

Článek

V novostavbě v blízkosti jednoho z pražských parků si Natálie s Filipem vyhlédli slunný 52metrový byt, ke kterému patří ještě 22metrová terasa. Původní dispozice navržená developerem ale absolutně neodpovídala jejich požadavkům ani požadavkům na moderní bydlení.

Z malého bytu velký

Špatně bylo řešené zádveří, komora i kuchyňská linka, ve které se nepočítalo s žádným úložným prostorem a kde člověk hned při vstupu narazil do lednice. V koupelně navrhl developer vanu, přičemž klienti toužili po velkém sprchovém koutu, a ve výkresech byla záměrně zmenšená sedačka tak, aby se obytná část zdála větší, než ve skutečnosti je. Bylo tedy nutné dispozici změnit, aby byl pohyb v domácnosti harmonický.

Foto: Martin Florian

Téměř žádná stěna není odhalená – skoro na všech jsou tapety či obklady, které byt zónují a zútulňují. Tapeta za pohovkou a na SDK podhledech je od firmy VavexFoto: Martin Florian

„S koupí malého bytu jsme si plně uvědomovali, že vejít se do něj se všemi našimi věcmi, bude výzva. To byl hlavní důvod, proč jsme oslovili interiérovou designérku Hedviku Novotnou, aby nám prostor pomohla stoprocentně využít. Výsledek je nad naše očekávání. Asi nejvíce si ceníme toho, jak dokázala z malého bytu vykouzlit velký,“ říká Natálie.

Řada chyb a neochota je řešit

Designérku kontaktovali v roce 2018, kdy byt ještě fyzicky nestál, byl jen na papíře. Musely se ale rychle zapracovat klientské změny, protože etapa příček a elektriky se již uzavírala. Předávka pak proběhla v roce 2020, bohužel ale v bytě bylo množství řemeslných chyb a byl prakticky v neobyvatelném stavu, takže jiná stavební firma musela po developerovi vše opravit.

„Developerská firma udělala tolik chyb, že jsem se s tím na takto malé ploše ještě nesetkala. Například na terase byla elektrická zásuvka 10 cm pod vodovodním kohoutkem, vývody závěsných svítidel byly ze svislé stěny, nikoli ze stropu, sprchový kout byl vyspádovaný na obě strany, takže by voda vytékala ven, a větrák na toaletě byl v místě, kde byla uzavřená skříň,“ vypočítává Hedvika Novotná.

Foto: Martin Florian

Na podlahu použili vinyl v roli, provedení je téměř bezespárové (francouzská značka Gerflor, odstín Harlem Light Grey)Foto: Martin Florian

Místo na všechny koníčky

Z této šlamastyky se mladému páru ve spolupráci s designérkou podařilo dostat a přišla fáze zařizování. Dvojice je zatím bezdětná, oba jsou aktivní, sportovně a kulturně založení. To vše designérka zohlednila. Nutné bylo promyslet úložné prostory na vše potřebné včetně golfových bagů. Zároveň tu ale mělo být minimum otevřených prostor a zbytečných polic, na které by sedal prach. A místo klasické televize si přáli projekční plátno.

„Díky zmenšení koupelny jsme získali spoustu úložného prostoru v zádveří, kde je celkem pět skříní na oblečení, ale i technická skříň na vysavač nebo žehličku. Samozřejmě nechybí místo na sportovní náčiní. Přesto zádveří působí vzdušně, a to i díky tomu, že mezi ním a hlavní částí bytu nejsou dveře, takže sem dopadá světlo z terasy,“ dodává designérka.

Foto: Martin Florian

Na stěně naproti pohovce je sádrokartonový kastlík, který ukrývá dálkově ovládané promítací plátnoFoto: Martin Florian

Moderní industriál

Konceptem a propojujícím prvkem celého interiéru je moderní industriál. Klienti jsou nadšení z výrazného lustru v obývací části, ze závěsných drátěných lampiček ve tvaru vinných lahví, ale i z krásného perského koberce.

Jídelní stůl je z masivu, lednici a troubu si majitelé přáli v retro stylu. Další nábytek vyrobený na zakázku kombinuje tři dekory – antracitová břidlice, béžová barva a dřevodekor v imitaci dubu. A téměř na všech stěnách jsou tapety nebo obklady, díky čemuž působí byt útulně a je opticky rozdělen do jednotlivých zón.

O tom, že jsou Natálie a Filip s výsledkem spokojení, svědčí i fakt, že už designérku předběžně poptali na další spolupráci na jejich příštím větším bytě, kam se plánují za pár let stěhovat, a kde také chtějí založit rodinu.

Vizitka designérky

Hedvika Novotná pracuje od roku 2012 pod vlastní značkou NOVOdesign. Vychovává novou generaci interiérových designérů, pro které ve své Škole interiéru organizuje individuální i skupinové kurzy, tzv. Designové maratony. Nechce vytvářet interiéry, ve kterých by se lidé cítili jako v neosobních showroomech. Preferuje jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Klientům tvrdí totéž, co William Morris, výtvarník a designér 19. století, který řekl: „Nemějte doma nic, co nepovažujete za užitečné, nebo vám to nepřipadá krásné.“ Více na novodesign.cz nebo na skola-interieru.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám