Hlavní obsah

Genderové rozdíly versus genderové stereotypy

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži mají penis a ženy zase vagínu. Není to jen oblíbená filmová hláška, ale také jeden z rozdílů mezi pohlavími. A není jediný, to je prostě fakt. Tak proč tak moc bojujeme za rovnost pohlaví a rozčiluje nás jakékoli poukazování na mužskou a ženskou odlišnost? Protože rozdílnost pohlaví a genderový stereotyp jsou dvě úplně jiné věci. A právě stereotypy škodí!

Článek

Jsou tu samozřejmě fyzické odlišnosti, mužské tělo není stejné jako to ženské. Nejde jen o pohlavní orgány, ale i o hladiny hormonů, stavbu kostí, svalovou hmotu a podobně.

A jsou tu určité odlišnosti i v psychice. Ženy bývají upovídanější, více zaměřené na emoce, jsou jednoduše citlivější, vnímavější, empatičtější. Muži si zase libují v logice, stojí nohama pevně na zemi, jsou racionální, efektivní při řešení problémů, ale moc toho nenamluví.

Všechno jsou to věci, které lze doložit výzkumy. Ale výzkumy, to jsou čísla, statistické údaje, a v žádném z nich se nepíše, že je to takhle na sto procent. Ukazují jen na to, co je nejčastější.

Takhle vzniká stereotyp

Ne všichni muži jsou přece vysocí a ne všechny ženy jsou malé a drobné. Ne všichni muži jsou mistry v logice a ne všechny ženy jsou citlivé pečovatelky. Jakmile to takhle zjednodušíme, hodíme všechny do jednoho pytle, už není řeč o faktických (i když ne stoprocentně platných) rozdílech, ale o genderových stereotypech.

A těch je naše společnost bohužel plná. „Lidé mají odjakživa tendence věci a lidi škatulkovat, dávat jim nálepky. Snaží se tak zbavit nahodilých jevů, získat nad věcmi i lidmi moc, získat pocit nadvlády, jistoty. Prostě si říct, takhle to je, takhle to bude, a hotovo,“ vysvětluje vztahový kouč Aleš Kalina. Stereotypy jsou v tomto případě vlastně takové berličky, díky nimž nabudeme mylného dojmu, že máme o světě naprosto jasno.

A pak je tu odvěká lidská snaha věci zjednodušovat – kvůli úspoře času, energii, kvůli lepší srozumitelnosti. Profesorka psychologie z univerzity v Missouri Amanda Rose to v magazínu Psychology Today vysvětluje na příběhu, který prožila před lety se svou malou dcerkou.

Kupovala jí v restauraci dětské menu a obsluha se zeptala, zda k tomu chtějí holčičí, nebo klučičí hračku. „Já začala dceři samozřejmě vysvětlovat, že nic jako holčičí nebo klučičí hračka neexistuje, že děti si přece mohou hrát, s čím chtějí, bez ohledu na pohlaví,“ vzpomíná. Ale její dcerka objasnění vůbec nepotřebovala. „Vysvětlila mi, že prodavačka tím určitě měla na mysli, že jsou hračky, se kterými si hraje víc holek než kluků, ne že jsou to hračky, s nimiž si hrají výhradně holky. A naopak. Ale prostě neměla čas to takhle vysvětlit, protože má u pultu frontu lidí, co čekají na jídlo,“ vzpomíná Amanda Rose s tím, že líp to holčička říct nemohla.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Vytváření genderových stereotypů škodí všem, ženám i mužůmFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Ubližujeme sami sobě

Jenže stereotypy nám škodí, jsou odrazovým můstkem k diskriminaci. Český statistický úřad na svých stránkách píše, že genderový stereotyp je zjednodušený a zaujatý předpoklad týkající se vlastností, názorů a rolí žen a mužů ve společnosti, v zaměstnání a v rodině. A tohle zevšeobecňování může často vést k diskriminaci těch, kdo svým chováním vybočují z daného stereotypu.

Navíc nám stereotypy brání v rozvoji, protože nám do hlavy vtloukají něco, co nemusí být nutně pravda. „Hrozně nás svazují. Narodíte se, a už to jede. Ty jsi holka, ty jsi taková a maková, ty neumíš číst v mapách, tohle ti nepůjde, tohle bys měla umět a podobně,“ vysvětluje Aleš Kalina. A i když klidně můžete být holka a mít super matematický mozek, prostě vás nenapadne se na to zaměřit a zkusit to, protože vás od malinka rodina a společnost směřovaly jinam.

„Přitom mužský a ženský mozek zas tak odlišný není, rozdíly tam jsou, ale minimální. Proto jsem pro rovnost, dejme dětem ve výchově prostor, aby byly takové, jaké chtějí být. Ať se uplatňují tam, kde je jejich talent, vášeň a touha. Neničme je škatulkováním,“ radí Aleš Kalina.

Nejčastější stereotypy

Zkuste se ve svém životě zbavit alespoň těch nejrozšířenějších stereotypů, možná budeme všichni šťastnější. Zapomeňte na to, že muži nepláčou, ženy neumí číst v mapách, muži jsou agresivní sukničkáři, ženy emočně nestabilní hospodyňky, že růžová není pro kluky a autodráhu od Ježíška si přece žádná holčička nemůže přát.

„Moje praxe ukazuje, že rovnost pohlaví je dobrá věc. Doplňujme se v tom, v čem jsme dobří, a to rozhodně neřídí mužský či ženský princip, ale naše talentové nastavení, emoční inteligence a podobně. Žijme v lásce a nechme věcem volný průchod, dovolme si projevit se,“ dodává Aleš Kalina.

Rovnost platí ale minimálně v tom, že genderové stereotypy škodí oběma pohlavím. Tohle se třeba říká o mužích. Ale pozor, není to pravda!

Související témata:

Načítám