Hlavní obsah

Generace Z upřednostňuje sociální média před sexem

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milování? Nezájem! Sledování sociálních médií je o dost zábavnější! Vidíte to jinak? Pak jste zřejmě ze staré školy a nepatříte do generace Z, která je „vychovaná“ on-line hrami a virtuálním kontaktem. A odborníci tvrdí, že tento trend bude pokračovat.

Článek

Už jste slyšeli o generaci Z? Říká se jí také generace M a děti nového tisíciletí. Míní se tím lidé, kteří se narodili po roce 1995 a starší generace o nich někdy říkávají, že jejich život je poněkud prostý a nezáživný. Co se děje?

Generace on-line

Mnozí neodtrhnou oči od mobilu, sociální sítě jsou pro ně skoro jako droga a vypadá to, jako by některé mladé lidi okolní svět snad ani nezajímal. Netuší, jaká práce je skutečně baví, nemíní založit rodinu... Tihle lidé mají vlastně všechno – svobodu a volnost, ale také žádné reálně vybudované kontakty. A teď se navíc ukazuje, že to není žádná sláva ani se sexem.

Možná se zdá, že ti, kdo každý den visí na internetu a baví se s vrstevníky, mají pestrý milostný život. Zdání klame. Ačkoli si mnozí myslí, že pro mladé je sex dostupnější než kdy dřív, tihle jedinci ve skutečnosti trpí sexuálním půstem. Sice všechny ty seznamovací aplikace nabízejí tolik možností, ale která z nich je reálná a co mladí lidé skutečně využijí?

Foto: NicoElNino, Shutterstock.com

Méně sexu? Pro některé příslušníky starších generací to zní jako konec světaFoto: NicoElNino, Shutterstock.com

Méně sexu než kdy dřív

Podle psychologů z univerzity v San Diegu, jejichž poznatky uveřejnil odborný časopis JAMA Network Open, platí, že sexuální aktivita mezi mladými muži a ženami ve věku od 18 do 24 let za posledních pár let prudce poklesla, přičemž téměř třetina hlásí, že v předchozím roce neměla vůbec žádný fyzický kontakt. Tihle „sólisté“ pak přiznávají, že jim volný čas vyplňují sociální média a elektronické hry. A stále víc se to týká i lidí ve věku 25 až 34 let.

Mají jiné priority

Za poklesem sexuální aktivity je údajně stres a žonglování mezi prací, seznamováním a intimními vztahy. Vlastně je to tak, že když se mladí mají rozhodnout, jestli se radši prospí, poklábosí s ostatními o strastech všedního života, nebo seberou sílu a začnou hledat vhodný protějšek či milence pro pobavení, volí první možnost.

„Vlastně se ani není co divit. V pozdních večerních hodinách se dnes objevuje víc možností, jak se zabavit a přijít na jiné myšlenky. Pokud se na síti najdou dva, kteří si aspoň okrajově a povrchně mají co říct, klidně zahájí virtuální sexuální aktivitu a dají tak přednost sociálním médiím před skutečným milováním,“ tvrdí psycholožka Jean Twenge z výše zmíněné univerzity s tím, že tato zjištění vyplývají z analýzy dvouletých údajů, kterými se vědci zabývali v letech 2016 až 2018. Tehdy se jejich on-line dotazníku zúčastnilo téměř 10 000 mužů a žen ve věku od 18 do 44 let.

Foto: megaflopp, Shutterstock.com

Je pohodlnější a bezpečnější sedět doma než shánět partnera někde po venkuFoto: megaflopp, Shutterstock.com

Svět se mění a vědci se děsí

Zdá se, že internet je pro generaci Z zálibou číslo jedna, což se s příchodem koronaviru ještě zhoršilo. Vědci přitom tvrdí, že technologie v současné době poškozuje šanci člověka na skutečnou intimitu a odvádí pozornost od snahy seznámit se tváří v tvář, randit a prožívat zklamání i radosti jako kdysi. Ze sexu se prý stává jakási formální událost plná možných komplikací, kterou si mnozí raději odpustí, jen aby byli v bezpečí a nezranění.

Jak to bude dál?

„Pryč jsou dny, kdy muži a ženy chtěli být součástí života se všemi jeho peripetiemi, dnes se leckdo spokojí s pouhou představou, jak by asi vztah nebo sex mohl vypadat. Zároveň mnozí mladí nechtějí na seznamování vynaložit úsilí a riskovat v nejhorším případě odmítnutí. Je to žalostné. Lidé jsou vzdělanější, sebevědomější, ale zároveň opatrnější a línější,“ uvedla v této souvislosti sexuoložka Laura Berman z Chicaga, podle které se situace den ze dne komplikuje, neboť se lidé učí novým způsobům socializace. A osobní setkání se tak bude ještě víc odsouvat na vedlejší kolej.

Reklama

Načítám