Hlavní obsah

Kdy se muži nejrychleji seznamují?

Foto: Just dance, Shutterstock.com

Foto: Just dance, Shutterstock.com

Reklama

Možná se mu líbíte a on zase vám. Přijde blíž? A kdy? Odvahu sebere v momentě, kdy se podívá na svůj mobil. A počítejte s tím, že ho nepřitahuje pouze vaše osobnost! Existuje ještě něco mnohem silnějšího.

Článek

Že moderní technologie naše životy silně ovlivňují, na to odborníci upozorňují dnes a denně. Kupříkladu takové mobilní telefony se považují za zabijáka současných vztahů, na což jako jedni z mnoha poukazují američtí vědci z texaské Baylorovy univerzity – jejich poznatky uveřejnil časopis Computers in Human Behavior.

Když vyzpovídali několik stovek párů, vyšlo najevo, že většině kvůli chytrým mobilům vázne doma komunikace. „Hej, zlato, můžeme si promluvit?“ „Co jsi říkala? A počká to? Teď si píšu s Markem!“ Smutná realita. A co se týče samotných mužů, tak vliv telefonu sahá ještě dál. Co se stane, když si ho Pepa, Petr nebo Pavel vezmou s sebou do baru? Tohle byste nečekali!

Nejen chemie a přitažlivost

Představte si, že není karanténa a vy večer trávíte ve společnosti kamarádek v nějakém fajnovém podniku třeba s příjemnou hudbou. Všimnete si, že po vás pokukuje skupinka sympatických mužů. Házíte po sobě očky, usmíváte se. Doteď si člověk myslel, že za vším stojí chemie a fyzická přitažlivost jakožto zjevné a důležité faktory sexuálních rozhodnutí. To ale není všechno, co muže vyburcuje, aby se zvedli a šli vás pozvat na drink. Tenhle proces totiž ovlivňuje baterka v mobilu! Jakým způsobem?

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Rychlost seznámení neřídí jen chtíč a přitažlivost, ale také stav baterky v telefonuFoto: Maridav, Shutterstock.com

Jak telefon ovlivňuje seznamování

V jisté zajímavé studii tým kanadských vědců studoval souvislost mezi časovým tlakem a výdrží baterie smartphonu během sexuálně nabité interakce. Výzkumníky z Kwantlenské polytechnické univerzity, jejichž závěry se objevily v časopise Sexuality & Culture, zajímalo, jestli má mobil vliv na flirtování a seznamování. A má.

Výzkumníci ukázali 262 homosexuálním mužům s průměrným věkem 31 let pár snímků s lechtivým obsahem, přičemž na každém z nich byla vyobrazena, stejně jako v mobilu, životnost baterie, a to v hodnotách 5, 20 nebo 100 procent. Muži si měli představit, že jsou přímými účastníky nějakého sexuálního dobrodružství na fotce a souloží s osobou, s níž se dříve seznámili. Zároveň měli uvést, zda je uvedený stav baterie nějakým způsobem znervózňuje a ovlivňuje.

Mobil se vybíjí? Vzhůru do akce

Ukázalo se, že když pikantní obrázky ukazovaly baterku vybitou na 5 a 20 procent, pánové byli akčnější a průbojnější. Fantazie jim jela na plné obrátky a všichni do jednoho odpověděli, že když si spojili zamýšlený sex s těmito nízkými čísly, najednou dostali strach, že by mohli něco prošvihnout. Naproti tomu stovka je nechávala v klidu.

Výzkumníci tak vyhodnotili, že se muži, kteří se cítí pod tlakem, vrhají do akcí, jež by třeba jinak nepodstupovali. Žene je představa, že mají na rozhodnutí omezený čas, takže více riskují a chtějí zbývající minuty využít na maximum. Krása, přitažlivost, chemie? Až v další řadě, vážení! Když totiž mobil „kiksne“, muži si nezavolají taxíka (třeba do hotelu), neuloží si číslo sledovaného objektu a pochopitelně nejsou v kontaktu s ostatními prostřednictvím sociálních sítí. Jaký to stimul!

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Lidé milují souboj s časem: stihnu, co potřebuju, než se mi vybije mobil?Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Člověk, tvor soutěživý

Jistě, tato studie je omezená v tom, že byli zkoumáni pouze gayové. Jenže sami výzkumníci dodávají, že totéž zcela jistě platí i u heterosexuálních jedinců, a se sexuální orientací to tudíž nemá co dělat. Již v minulosti se totiž prokázalo, že lidská mysl – u obou pohlaví – často a ráda svádí boj s časem, na což prostřednictvím odborného časopisu Basic and Applied Social Psychology zase poukázali psychologové z Shippensburské univerzity v Pensylvánii.

Chvíle, kdy sebere odvahu každý

Všimli si, že chvíli předtím, než se zavře bar, se u nezadaných lidí zvyšuje počet osobnějších kontaktů a seznámení, a to bez ohledu na množství vypitého alkoholu. Jedná se tak o stejný jev jako v případě mobilu: jakmile se šance na páření snižují, průbojnost roste, stejně jako tlak na nalezení správného protějšku. Někteří sociální psychologové mají pro tento úkaz označení zavíračkový efekt (the effect of closing time). Také takhle na poslední chvíli doháníte, co se dá? Anebo vydržíte v nonstop baru až do zavíračky jako Chuck Norris?

Pomůže vám sex v boji proti infekci? Vědci mají jasno!

Reklama

Načítám