Hlavní obsah

Sociální sítě: Jak poznáte, že vás negativně ovlivňují?

Foto: Eugenio Marongiu, Shutterstock.com

Foto: Eugenio Marongiu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě jsou fenoménem dneška. Mají své plusy, ale i úskalí. Dalo by se říct, že čím víc času na nich trávíte, tím vyšší cenu zaplatíte. V největším ohrožení jsou lidé se zvýšenou citlivostí, kteří se ve virtuálním životě lehce ztratí. Týká se to i vás?

Článek

Už dávno nejsou výsadou mladých a teenagerů, spoustu času tam tráví i třicátníci, lidé středního věku, a dokonce i senioři. Jenže někteří lidé jsou citlivější a trpí jakousi nesnášenlivostí sociálních sítí. Je to trochu jako s alkoholem – někdo je opilý po jedné skleničce, jiného neskolí ani celá lahev.

Jestli patříte k těm citlivějším, pak je cena za čas strávený na sociálních sítích celkem vysoká. Podle magazínu Psychology Today takoví jedinci hlásí nespokojenost, závist, nejistotu, pocity odmítnutí, osamělosti a deprese. A pozor, nejvíc ohrožené jsou prý ženy!

Nebezpečí sociálních sítí: škodí i vám?

Americký odborník na komunikaci a mezilidské vztahy Preston Ni sestavil seznam příznaků, které značí, že zrovna vám sociální sítě skutečně nesvědčí. Že právě vy jste těmi citlivými jedinci, kteří by se měli zaměřit spíš na reálný život než na virtuální. „Někoho se může týkat třeba jen jeden či dva body ze seznamu, jiného klidně všechny. V obou případech to ale znamená, že byste se neměli téhle zátěži vystavovat a naopak trávit na sítích co nejméně času,“ říká Preston Ni. Týká se to vás?

  1. Negativní emoce - Když brouzdáte po sociálních sítích a prohlížíte si profily známých, často cítíte negativní emoce. Mnohdy to ani nedokážete vysvětlit, ale jednoduše se necítíte dobře.
  2. Obavy - Když zveřejníte nějaký post nebo fotku, obáváte se, co na to řeknou ostatní uživatelé. Máte strach z jejich reakcí, stále přemýšlíte, zda je status dost chytrý (vtipný, zajímavý…) či fotka dost hezká.
  3. Strach z odmítnutí - Tohle je o něco horší verze předešlého bodu. Máte strach z odmítnutí, které pro vás představuje například kritický komentář příspěvku nebo jeho ignorace.
  4. Nepříjemné srovnávání - Při brouzdání po sítích se velmi často srovnáváte s ostatními (řešíte, zda jste také tak štíhlí, zda jezdíte také na tak hezké dovolené, zda je váš partner také tak sexy a usměvavý…). A většinou z toho nevycházíte dobře a míváte dojem, že váš život nestojí za nic.
  5. Žárlivost a závist - Když vidíte fotku auta, které si koupil kamarád, nemáte radost a nepřejete mu to. Závidíte a žárlíte, jak ostatní „inzerují“ svůj úžasný naplněný život a úchvatný životní styl.
  6. Zlost - Často vás rozhořčí příspěvky, které pokládáte za nespravedlivé, nepravdivé, pohoršující nebo prostě jen otravné. A je jedno, zda jde o věci týkající se politiky, vztahů, lásky, životního prostředí...
  7. Fyzická nevolnost - Když brouzdáte po sítích, je vám nepříjemně i po fyzické stránce. Jednoduše vám není dobře. Můžete cítit tenzi, špatně se vám dýchá, bolí vás hlava... Jsou to klasické příznaky stresu, který ve vašem případě nejspíš způsobují právě sociální sítě.
  8. Berete to osobně - Téměř každý příspěvek svých známých vztahujete na svou osobu, třebaže je napsaný (a také míněný) obecně. Když někdo zveřejní něco o potřebě zdravého životního stylu, hned si řeknete, že tím poukazuje na vás, protože vy přece příliš zdravě nežijete.
  9. Neumíte přestat - Neodejdete od počítače a dál prohlížíte profily známých, ačkoliv vám u toho není příjemně.
  10. Negativní pocity přetrvávají - I když vypnete počítač a fyzicky už na sociálních sítích nejste, nepříjemné pocity, které jste na nich prožívali, přetrvávají. Stále vás trápí, co jste tam viděli.
Foto: sergey causelove, Shutterstock.com

Některým lidem sociální sítě vyloženě škodíFoto: sergey causelove, Shutterstock.com

Jak se zbavit závislosti na internetu

Tak co, týká se vás to? Špatná zpráva je, že úplně se téhle citlivosti asi zbavit nelze a jediná možnost je tělo a mozek téhle zátěži nevystavovat. Prostě jako když máte alergii na ořechy – také si nejspíš ke svačině nedáte ořechový koláč. Můžete ale zmírnit příznaky.

Zaprvé musíte na sociálních sítích trávit co nejméně času a používat je smysluplně: třeba si napsat s kamarády, získávat informace o zajímavých akcích a ne šmejdit a sledovat, jak žijí jiní. A také je nutné pochopit, že sociální sítě nejsou život, ale spíš jen iluze. „Sítě jsou plné masek, nepravd, umělé dokonalosti, které s realitou nemají nic společného,“ vysvětluje terapeutka Lucie Mucalová.

Soustřeďte se na realitu

A zatřetí je potřeba se soustředit především na reálný život. „Do světa sociálních sítí lidé většinou unikají pro něco, co jim ve skutečném životě chybí. Pro někoho je to způsob odpočinku, pro jiného útěk od samoty, pro dalšího únik z nefunkčního partnerského vztahu,“ vysvětluje Lucie Mucalová. Jenže vy si musíte udělat pořádek ve svém životě a ve skutečném světě najít věci, které vás budou bavit, naplňovat, odpočinete si při nich a podobně. „Život je dar a je jen na vás, čím a kým si ho vyplníte. Nedovolte, aby ve vašem životě měly nejvíc prostoru právě sociální sítě, nespokojte se s ‚umělou láskou‘,“ varuje Lucie Mucalová.

Reklama

Načítám