Hlavní obsah

Mileniálové a láska: V čem jsou jejich vztahy lepší?

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Reklama

Nechtějí se vázat, mají vysoké nároky, neumí ustupovat, jsou sobečtí a až moc materiálně založení. To vše se říká o partnerských vztazích mileniálů a lidí kolem třicítky. Jenže oni to s láskou umí.

Článek

Já v tvém věku měla už dvě děti. Musíš snížit nároky, nejsi už nejmladší a zůstaneš na ocet. Proč se s ním hned rozcházíš, myslíš, že najdeš někoho lepšího? Podobné věci možná slýcháte od svých rodičů či prarodičů, tedy pokud patříte do generace současných třicátníků (plus minus).

Starší generace mají často pocit, že dnešní „mladí“ neumí v lásce chodit, neváží si vztahů, přednost dávají kariéře, svobodě, penězům. Doba se ale hodně změnila, o vztazích se otevřeně mluví a statistiky ukazují, že rozvodovost klesá. Tohle je 5 věcí, které dnešní mladí umí líp:

1. Láska s rozvahou

Současní třicátníci se s navazováním vztahů a zakládáním rodiny možná trochu loudají (hlavně z pohledu generace, kde se ženy běžně vdávaly kolem dvacítky a leckdy hlavně proto, že „musely“), ale mnohdy je to ku prospěchu. Nevrhají se do vztahů bezhlavě, naopak o tom, s kým spojí svůj život, přemýšlí. Moc dobře ví, že vášeň a prvotní zamilovanost je jedna věc, celoživotní pouto věc druhá.

Na rodinu se připravují zodpovědně, chtějí mít zajištěné bydlení a určité finanční zázemí. Tím si ušetří starosti, které posléze často nabourávají rodinnou pohodu. Dívají se tak dál než předešlé generace. Když už se mileniálové usadí, většinou je netrápí pocit, že jim něco uteklo, že něco nestihli.

Foto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

Když už se mileniálové rozhodnou usadit, mají to většinou dobře srovnanéFoto: Kate Kultsevych, Shutterstock.com

2. Nevzdávají to

Dokud jde o randění, je pravda, že mladá generace se nerozpakuje ukončit vztah i kvůli něčemu zdánlivě banálnímu. Jakmile se ale rozhodnou s někým život doopravdy spojit a založí rodinu, snaží se o tenhle svazek bojovat. Řada z nich totiž sama pochází z rozvedených rodin a nechtějí opakovat chyby svých rodičů.

Díky vztahové osvětě vědí, že o vztah je potřeba pečovat. Ustupováním od tradičního rozdělení rolí na ženské a mužské mají oba víc prostoru k rozvíjejí. Muži se například mnohem víc zapojují do péče o děti, čímž mezi nimi vzniká silnější pouto. Ženy mají zase víc času samy na sebe a necítí se méněcenně nebo opomíjeně.

3. Umí si říct o pomoc

Manželské či partnerské krize se samozřejmě nevyhýbají ani mileniálům. Rozdíl je v tom, že problémy se netutlají, ale řeší. Dnes už není potřeba hrát si na to „co tomu řeknou sousedé, to by byla ostuda“. Naopak, mladá generace se naučila, že když se něco nedaří, není špatně požádat o pomoc.

Vztahy se mohou porouchat v podstatě podobně jako auto, a že tak jako jdete s vozem do servisu, můžete jít se svými milostnými problémy za odborníkem (terapeutem, manželským poradcem…). A že už v těchto poradnách zachránili pěknou řádku vztahů!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Doby, kdy byla ostuda navštívit manželskou poradnu, jsou dávno pryčFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Sex není tabu

K partnerství samozřejmě patří i sex. A když vám to v ložnici neklape, nehezky se to podepíše i na vašem soužití. Dnešní doba je v tomto směru příznivá. Dovoleno je v podstatě vše, co je oběma příjemné. Díky téhle uvolněnosti se mileniálové netrápí tím, že by něco „nebylo normální“. Partneři spolu komunikují většinou otevřeně a bez obav.

5. Netrápí se stereotypy

Společenský tlak tu samozřejmě pořád je, ale rozhodně už není tak silný. Nikdo se už nemusí trápit tím, že má věk na to či na ono (na vdavky, na založení rodiny, na kariérní postup…), že žena, co nechce děti, je „sobecká“, chlap, co jde na mateřskou, „divný“ a jeho pracovně úspěšná partnerka „odporná kariéristka“ a podobně.

Čím dál víc stereotypů mizí, nebo alespoň nejsou tak silné. A tak se lidem žije svobodněji a spokojeněji. A kdo je spokojený sám se sebou, má mnohem větší šanci najít někoho, kdo ho bude milovat.

Dnešní generace o své vztahy mnohem lépe pečují. Znáte návod, jak ochránit manželství před rozvodem?

Reklama

Související témata:

Načítám