Hlavní obsah

Glazované bůčkové jednohubky

Hodnocení:
(21)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Silvestr se blíží, a tak je třeba rozšířit si obzor v pohoštění, kterým budete chtít uctít vaši společnost. Bude převážně mužská? (Nejen) chlapy potěšíte jednohubkami z bůčku.

Ingredience pro:
30 kusů
  • 700 g bůčku bez kosti
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 10 lžic hnědého cukru
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • mleté chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 salátová okurka
  • 1 limetka
Článek

Postup:

Krok 1: Bůček vcelku uvařte v osolené vodě doměkka (pro intenzivnější chuť můžete přidat i trochu zázvoru, skořice, celého pepře a česneku), podélně rozkrojte a poté nakrájejte na jednotlivá sousta.

Krok 2: Mezitím, co se maso vaří, si připravte marinádu: sójovku, rybí omáčku, cukr, chilli dle chuti, papriku a prolisovaný česnek svařte na hustý sirup, vmíchejte limetovou šťávu a třetinu směsi odložte jako dip. Do zbylé omáčky alespoň na půl hodiny naložte maso (klidně ale i den předem).

Krok 3: Bůček naskládejte kůží navrch do zapékací misky a asi 30 minut ho při 200 °C opékejte dozlatova. Z okurky pomocí škrabky na brambory vytvořte tolik proužků, kolik máte kousků masa, a složené je napíchejte na párátka. Přidejte opečený bůček, na stůl dejte i zbylou marinádu na namáčení a můžete podávat!

Tip: Vývar nechte do druhého dne zchladnout, sundejte z něj tuk usazený na povrchu, a vyrobte si z něj vyprošťovací polévku: orestujte nasekanou jarní cibulku, zázvor a chilli, zalejte vývarem, chvíli povařte (přidat můžete i další zeleninu: bok choy nebo nudličky mrkve) a servírujte s asijskými nudlemi, zbylým bůčkem, nahniličko vařeným vejcem a další jarní cibulkou.

Budete letos slavit Silvestra doma? Co na podobné příležitosti chystáte za občerstvení?

ynezorPumanzeSaNyknalC