Hlavní obsah
Foto: Ogilvy

Foto: Ogilvy

Překvapte rodinu i přátele vynikajícími toasty, máčenými ve speciální omáčce!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžíce mléka
  • 4 plátky šunky
  • 50 g čedaru
  • 1 ks rajčat
  • 4 plátky světlého toastového chleba
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
Lilková pasta
  • 1 ks lilku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 ks šalotky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 stroužek česneku
K podávání
  • 1 kelímek bílého řeckého jogurtu
Článek

Postup

01.

Tyto toasty budeme ještě před tím, než je položíme na gril, namáčet ve speciální omáčce. Tu připravíme z rozšlehaných žloutků, trošky mléka a natrhaných tymiánových lístků. Toast namočený v omáčce opékáme po obou stranách. Po chvilce na chléb položíme plátky šunky, posypem sýrem chedar a ještě chvilku necháme na grilu. Pak už jen přidáme rajčata a vše dochutíme lilkovou pastou.

02.

Pastu vyrobíme tak, že vezmeme lilek, rozpůlíme ho, na jeho okrajích vytvoříme nožem mřížky a posypeme solí. Obrátíme ho mřížkou dolů a necháme přes noc vykapat. Má v sobě totiž hořkou šťávu, která se díky soli dostane ven. Tuto šťávu ještě ubrouskem z lilku setřeme, pomažeme ho olivovým olejem, opepříme a opečeme na grilu.

03.

Po ugrilování vezmeme lžíci a lilek vydlabeme. Tuto hmotu dáme do mixéru, přidáme tymián, česnek, šalotku, olivový olej, sůl a pepř. Ještě horké rozmixujeme a vše krátce zchladíme v lednici. Poté pastu mažeme na toasty spolu s řeckým jogurtem.

A jaké další dobroty lze připravit v podobě toastů či sendvičů?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 369,33 kJ
Bílkoviny32,23 g
Tuky21,76 g
Sacharidy59,97 g
Sůl5,67 g
SAFA7,88 g
Vláknina7,39 g
Cukry12,45 g
Související témata:

Načítám