Hlavní obsah

Guláš se zeleninou a cizrnou

Hodnocení:
(2)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 10 minut
Náročnost
nízká

Cizrna se stává čím dál používanější ingrediencí a my jsme rádi. Má totiž báječnou chuť a spoustu vitaminů. Pojďme si uvařit jídlo o něco zdravější!

Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězího masa
  • 1 cibule
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 2 papriky zelené
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • 1/2 cukety
  • 1 plechovka cizrny
  • sůl
  • 1/2 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 snítky tymiánu
  • čerstvý mletý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Pokud budete používat sušenou cizrnu, dejte ji den předem namočit do studené vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu namočte do nové vody a asi 40 minut vařte doměkka. U sterilované cizrny, doporučené v ingrediencích,  vám celý tento krok odpadá.

Krok 2: Cibuli nakrájejte nahrubo, maso na menší kostky. Cibuli opečte v hrnci dozlatova na oleji a přidejte papriku a kmín. Vše chvíli míchejte (paprika do tuku pustí maximum chuti), přidejte nakrájené maso, promíchejte a zalijte asi 2 dl vody. Přidejte zbytek koření a osolte.

Krok 3: Pokud budete používat tlakový hrnec, dolijte vodu tak, aby maso bylo do 3/4 ponořené, hrnec uzavřete a po natlakování duste asi 30 minut. Pak nádobu odtlakujte, přidejte pokrájené papriky, cuketu a duste, dokud nebude zelenina měkká. Nakonec přidejte pokrájená rajčata a cizrnu a ještě krátce prohřejte. Pokud budete guláš vařit v normálním hrnci, protáhne se doba přípravy na asi 1,5 hodiny, záleží na typu masa. Papriky a cuketu přidejte opravdu až nakonec a rajčata a cizrnu do guláše vmíchejte opět až na konec, kvůli prohřátí.

Krok 4: Podávejte samotné nebo s kouskem celozrnného chleba.

Věděli jste, že si můžete cizrnu snadno připravit tak, aby se dala jen tak uzobávat? Pokud ne, tak koukněte na náš tip.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama