Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Cizrna se stává čím dál používanější ingrediencí a my jsme rádi. Má totiž báječnou chuť a spoustu vitaminů. Pojďme si uvařit jídlo o něco zdravější!

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězího masa
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks zelené papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 1/2 ks cukety
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Pokud budete používat sušenou cizrnu, dejte ji den předem namočit do studené vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu namočte do nové vody a asi 40 minut vařte doměkka. U sterilované cizrny, doporučené v ingrediencích,  vám celý tento krok odpadá.

02.

Cibuli nakrájejte nahrubo, maso na menší kostky. Cibuli opečte v hrnci dozlatova na oleji a přidejte papriku a kmín. Vše chvíli míchejte (paprika do tuku pustí maximum chuti), přidejte nakrájené maso, promíchejte a zalijte asi 2 dl vody. Přidejte zbytek koření a osolte.

03.

Pokud budete používat tlakový hrnec, dolijte vodu tak, aby maso bylo do 3/4 ponořené, hrnec uzavřete a po natlakování duste asi 30 minut. Pak nádobu odtlakujte, přidejte pokrájené papriky, cuketu a duste, dokud nebude zelenina měkká. Nakonec přidejte pokrájená rajčata a cizrnu a ještě krátce prohřejte. Pokud budete guláš vařit v normálním hrnci, protáhne se doba přípravy na asi 1,5 hodiny, záleží na typu masa. Papriky a cuketu přidejte opravdu až nakonec a rajčata a cizrnu do guláše vmíchejte opět až na konec, kvůli prohřátí.

04.

Podávejte samotné nebo s kouskem celozrnného chleba.

Věděli jste, že si můžete cizrnu snadno připravit tak, aby se dala jen tak uzobávat? Pokud ne, tak koukněte na náš tip.

Reklama

Související témata:

Načítám