Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Cizrna se stává čím dál používanější ingrediencí a my jsme rádi. Má totiž báječnou chuť a spoustu vitaminů. Pojďme si uvařit jídlo o něco zdravější!

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g hovězího masa
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks zelené papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 1/2 ks cukety
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud budete používat sušenou cizrnu, dejte ji den předem namočit do studené vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu namočte do nové vody a asi 40 minut vařte doměkka. U sterilované cizrny, doporučené v ingrediencích,  vám celý tento krok odpadá.

02.

Cibuli nakrájejte nahrubo, maso na menší kostky. Cibuli opečte v hrnci dozlatova na oleji a přidejte papriku a kmín. Vše chvíli míchejte (paprika do tuku pustí maximum chuti), přidejte nakrájené maso, promíchejte a zalijte asi 2 dl vody. Přidejte zbytek koření a osolte.

03.

Pokud budete používat tlakový hrnec, dolijte vodu tak, aby maso bylo do 3/4 ponořené, hrnec uzavřete a po natlakování duste asi 30 minut. Pak nádobu odtlakujte, přidejte pokrájené papriky, cuketu a duste, dokud nebude zelenina měkká. Nakonec přidejte pokrájená rajčata a cizrnu a ještě krátce prohřejte. Pokud budete guláš vařit v normálním hrnci, protáhne se doba přípravy na asi 1,5 hodiny, záleží na typu masa. Papriky a cuketu přidejte opravdu až nakonec a rajčata a cizrnu do guláše vmíchejte opět až na konec, kvůli prohřátí.

04.

Podávejte samotné nebo s kouskem celozrnného chleba.

Věděli jste, že si můžete cizrnu snadno připravit tak, aby se dala jen tak uzobávat? Pokud ne, tak koukněte na náš tip.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 979,82 kJ
Bílkoviny55,23 g
Tuky28,21 g
Sacharidy56,5 g
Sůl1,77 g
SAFA11,94 g
Vláknina16,58 g
Cukry16,49 g
Související témata:

Načítám