Hlavní obsah

Hádáte se s partnerem kvůli dětem? Přestaňte s tím

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou plodem vaší lásky, milujete je nade vše, vy i váš partner byste za ně položili život. Přesto se děti stávají zdrojem partnerských hádek a dusné atmosféry. Rodiče se mnohdy na výchově neshodnou. Jak svými hádkami mohou dětem uškodit a jak s tím přestat?

Článek

Ne nadarmo se říká, že rodičovství je krásné, ale také náročné. Příchod dítěte je velká životní změna, kterou ne každý pár zvládne bez problémů. Hádky mezi partnery ohledně výchovy a přístupu k dětem nejsou vůbec výjimkou. „Říká se, že děti jsou po péči o domácnost a penězích třetím třetím nejčastějším důvodem hádek mezi partnery,“ potvrzuje vztahová koučka Iva Filipi.

Byla by ale chyba si myslet, že za to mohou právě vaše ratolesti. Většinou si za vše mohou sami rodiče.

Co je příčinou?

Oba vaše děti milujete, oba pro ně chcete to nejlepší, oba byste se rozkrájeli, jen aby jim nic nechybělo. Máte společný cíl, ale přesto je vaše cesta protkána většími či menšími hádkami a spory. „Kdo udělal větší chybu ve výchově, kdo je moc mírný, kdo moc přísný, kdo je jakým vzorem, kdo moc pracuje a je mimo domov a podobně,“ popisuje nejčastější témata rodičovských sporů životní koučka Lucie Mucalová.

Často se totiž stává, že na výchovu nemají partneři stejný názor, a kdykoli pak dítě trochu zazlobí, přijde nějaká stresová situace, například kázeňský přestupek ve škole, špatné známky, jeden druhého obviňuje. „Děti jsou citlivé téma a vždy je jednodušší najít viníka, je to vlastně ulevující,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Pro každého rodiče je příjemnější říct „můžeš za to ty, protože...“, než zpytovat sám sebe, nebo jednoduše přiznat, že vaše ratolest není anděl a dělá chyby.

Foto: David Pereiras, Shutterstock.com

Že jsou děti svědky vašich názorových výměn? Nevadí. Jen se musíte hádat slušně a nakonec se shodnoutFoto: David Pereiras, Shutterstock.com

Škodíte sobě i dětem

Tyto rodičovské hádky jsou velmi nebezpečné nejen pro váš vztah, ale samozřejmě i pro vaše děti. Dusná atmosféra na rodinné pohodě nepřidá, vy i váš partner se přestáváte doma cítit příjemně a může se lehce stát, že budete mít oba (nebo jeden z vás) tendence unikat. Trávit víc a víc času třeba v práci, s kamarády, nebo najít útěchu u milence či milenky (Žena a nevěra? Zahýbáme podobně jako muži!). Může to skončit až rozchodem.

A děti? „Ty samozřejmě soulad či nesoulad rodičů vnímají velmi silně. A hlavně vnímají, zda se hledá řešení, nebo jde jen o obviňování. Někdy se může stát, že dítě přebere pocit viny, nabude dojmu, že je na obtíž, že je špatné a bez něj by bylo lépe,“ říká Lucie Mucalová. A je jasné, že tyhle pocity mají vliv na jeho psychiku. Výsledkem může být pošramocené sebevědomí, návaly úzkosti, deprese, nebo naopak začne víc a víc zlobit a dávat rodičům co proto. Stává se z toho začarovaný kruh.

Foto: altanaka, Shutterstock.com

Divoké, nekonstruktivní hádky mohou nechat na dětské psychice velké šrámyFoto: altanaka, Shutterstock.com

Jak z toho ven?

Bylo by naivní si myslet, že je možné, abyste se vždy na všem ohledně výchovy shodli a hádkám byl konec. Koneckonců spory k životu patří. „Už sám Johann Wolfgang Goethe tvrdil, že jsou nutné, neboť jen díky nim se něco dozvíme. Výměna názorů a otevřené projevování emocí a nesouhlasu do zdravého vztahu patří,“ potvrzuje Iva Filipi.

A dokonce je i v pořádku, když jsou děti těchto sporů svědky. „Zásadní ale je, aby se rodiče během hádky byli schopni stále vnímat, udrželi slušnost, vzájemný respekt a dokázali ovládnout své emoce,“ dodává Iva Filipi. Tohle byste měli mít vždy na paměti:

  • Žádné vulgarismy - Nenadávejte si, nebuďte na sebe sprostí. Žádné dítě nechce být svědkem toho, jak tatínek říká mamince, že je taková či maková. A samozřejmě naopak.
  • Hledání řešení - Nezapomínejte, že nejde o to najít viníka, ale řešení. To je cíl, ke kterému se snažíte dostat.
  • Stůjte při sobě - Může se stát, že se vám nějaký výchovný postup vašeho protějšku opravdu nelíbí. „V tomto případě nenegujte a neshazujte partnerovo rozhodnutí v přítomnosti dětí, ohrožujete tím rodičovský respekt. Svůj nesouhlas mu tlumočte později, mimo dosah dětí,“ radí Iva Filipi.
  • Dobrý konec - Zaměřte se na to, aby každý váš spor končil smírem. Že je vše v pořádku, uklidní vaše děti, navíc jim tím ukážete, že neshody k životu patří, ale je potřeba je umět řešit.

Pokud se to opravdu nedaří a vaše hádky kvůli dětem jsou častější a hlavně drsnější, vyhledejte pomoc odborníka. Třetí nezaujatá strana může skutečně hodně pomoci. Vy jste plní emocí a vnitřních zranění, kvůli nimž nemáte jasné vidění.

Jakmile je z vás rodina, spousta věcí se změní. Přibudou starosti, ale má to i své klady. Jaký je Rozdíl ve vztahu před dětmi a s nimi? Dost věcí se usnadní.

Načítám