Hlavní obsah

Rozdíl ve vztahu před dětmi a s nimi? Dost věcí se usnadní

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Reklama

Příchod dítěte je obrovská radost a taky velká změna, která i stabilní partnerský vztah řádně prověří. Stala se z vás rodina a rázem je všechno jinak. Je na vás, jestli dojde k partnerské krizi, nebo vás výchova a péče o děti stmelí a posílí.

Článek

Jak se změní vztah příchodem potomků? Před dětmi jste měli koníčky, desítky témat k hovoru a čas, kterým jste občas až plýtvali. To teď odpadá. S dětmi se naučíte jednat a rozhodovat rychle, program šijete jim na míru a o zásadních věcech rozhoduje ten, kdo je vzhůru. Minimálně první měsíce nebo roky s dětmi jste víc rodiče než partneři a někdy dá práci to ustát. Je to jízda, ale hezká!

Jak vypadají typické situace ve vztahu před dětmi, a s nimi?

Dovolená

Před dětmi: Trip po amerických parcích? Poznávačka evropských měst? Zasloužené dvoutýdenní válení na pláži, srkání drinků a čtení haldy knih? Ano, to všechno bez dětí jde. Proto pročítáte cestopisy, sledujete travel blogery, s lidmi v cestovce si po páté návštěvě tykáte. Chcete poznat svět a zároveň si odpočinout.

S dětmi: Vejde se do hotelového pokoje postýlka? Co je v nabídce bufetu? Jak je to daleko na pláž? To všechno vám táhne hlavou. Malé děti velké cestování neocení, takže jim přirozeně místo i program přizpůsobíte. Ano, zpočátku vám budou nejvíc vyhovovat rodinné resorty, ale ono zase na to poznávání okolí, místní kuchyně a kultury dojde.

Foto: DavideAngelini, Shutterstock.com

Selfie z konce světa jako vzpomínka na poslední bezdětnou dovolenou? S dětmi už na fotkách rozhodně sami nebudeteFoto: DavideAngelini, Shutterstock.com

SMS během dne

Před dětmi: 9.15 Jaký máš den, lásko? – 9.17 Bez tebe to není ono. Nezajdeme spolu na oběd?

S dětmi: 13.20 Co děláte, miláčci? – 17.25 Promiň, Petřík mi schoval telefon. Koupíš, prosím, rohlíky?

Trávení večera

Před dětmi: Sejdete se po práci doma, jdete si zaběhat, při přípravě večeře si povídáte a pak si pustíte pěkný film. Sem tam vyrazíte do kina nebo na večeři s přáteli. Jste pánem svého času a velmi vás rozčílí, pokud v práci musíte zůstat přes čas.

S dětmi: Sejdete se večer doma a střihnete si, kdo se bude věnovat dětem plným energie a kdo udělá rychlou večeři. Pokud neusnete s dětmi při čtení pohádky, odpadnete u prvního dílu seriálu. Když už si vyrazíte ven, skončíte prohlížením fotek dětí a těšíte se, až je půjdete v noci pohladit.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Zapojte do přípravy večeře i děti a povídejte si, jaký měl kdo den. Má to svoje kouzloFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Sex

Před dětmi: Kdykoli, kdekoli, jakkoli dlouho, pěkně do naha a nahlas! Jasně, někdy vás bolí hlava a někdy jste to v baru přepískli. Ale co, odložíte sex na ráno.

S dětmi: Doma jste každý večer. Energii máte málokdy a v posteli se vám občas objeví malí spolunocležníci. Na komplikované postelové hrátky to není, ale když to klapne, stojí to za to. Nejde přece o kvantitu, ale o kvalitu.

Sportování

Před dětmi: Udržujete se ve formě. Některé sporty provozujete společně, někdy se i rozdělíte, protože na sobě nejste závislí. Dámy sem tam vyrazí na fitness víkend s kamarádkami, pánové na sobotní golf. Někdy si jdete pro radost zaběhat nebo pinknout tenis.

S dětmi: Řídítka kola vám stihly ve sklepě ohryzat myši a legíny na běhání asi už nenajdete. Do fitka se s dětmi nesmí a sportovní víkend dáte s holkama, až vám děti někdo pohlídá. Sobotu na golfu nestrávíte, radši vyrazíte na minigolf a užijete si to i s dětmi. Ale uteče pár let a sportovat bude celá rodina, protože jste od začátku dětem ukazovali, že pohyb je pro vás přirozený.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Jako bezdětní strávíte na golfu celý den? S dětmi si užijete tak hodinový minigolf Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Návštěva restaurace

Před dětmi: Založíte si s kamarády diskusní skupinu s názvem Sobotní oběd a celý týden zodpovědně probíráte pro a proti všech podniků, které jste si vyhlídli na Instagramu. Na obědě pak dáváte jednu karafu vína za druhou, řešíte život, až je z toho večeře. S obsluhou jste brzy kamarádi a na konci váš čeká mastný účet.

S dětmi: Z těch tří „baby friendly“ restaurací, co máte v okolí, vyberete tu, kde se nejlépe parkuje. Jdete na oběd s kamarády, co mají děti v podobném věku. U stolu všichni vytáhnete autíčka, bloky a pastelky, sem tam odběhnete za dětmi. Po jídle necháte pozdravovat kuchaře, protože umíte ocenit, že někdo uvařil za vás. A pokud byla obsluha milá, necháte spropitné jako milionáři. Večer si s kamarády do společného chatu napíšete, co jste všechno nestihli probrat.

Nákupy čehokoli

Před dětmi: Chodíte nakupovat, kdykoli máte chuť a často nic konkrétního nepotřebujete. Návštěvy obchodů prokládáte kávičkou a přemýšlíte, pro co se vrátit a s čím nakombinujete ten zlatý crop top. A jestli je něco vážně žúžo, tak nákupy exotických dobrot.

S dětmi: S narozením dětí se vám rozvinula nová superschopnost a během chvilky máte nakoupeno pro sebe na jaro, pro děti na celý rok a dárky k Vánocům. Většinu věcí kupujete over size, protože vám po porodu ještě pár kil nahoře zůstalo. Co se nezměnilo, je nákup dobrůtek – přes den se možná v jídle odbýváte, ale večer si to vynahradíte!

A víte co? Je to vždycky o tom, jaké si to uděláte a jaké to chcete mít. Čekat, že se příchodem dětí nic nezmění, by bylo bláhové. Pro jistotu se podívejte na 6 signálů, že vám dítě může rozbít vztah.

Reklama

Načítám