Hlavní obsah

Hádky o politiku. Jak na ně, abyste si nezničili manželství?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Lenka (40) žije se svým mužem deset let a doposud bylo jejich manželství spokojené. Časem se ale stala zdrojem neshod politika a zájem o veřejné dění. Lenčin manžel býval angažovaný, ale najednou je lhostejný, rezignovaný, vše mu je jedno. Hádky, neshody a počínající alergie na druhého jsou u obou na denním pořádku. Dá se s tím něco dělat?

Článek

Mezilidské vztahy bývají složité, navíc lidé se v průběhu času mění. A to může být pro jejich partnery těžké. I když se ale leckdy zdá, že situace nemá řešení, opak bývá pravdou. Pomoci mohou například vztahoví mediátoři. A proto Lenka napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Vážená paní mediátorko,

dovoluji si obrátit se na vás s problémem, který asi není zas tak závažný, ale mě velmi unavuje. Jde o to, že se v posledních měsících s manželem čím dál častěji hádáme kvůli politice. Jsme spolu už přes deset let a vždy jsme se na všem důležitém shodli, ale teď je vše jinak.

Já jsem přesvědčená, že to, co se v naší zemi poslední měsíce děje, není vůbec v pořádku a je potřeba proti tomu bojovat. Manžel sice souhlasí, že situace u nás není dobrá, ale je zcela rezignovaný a přesvědčený, že se s tím nedá dělat vůbec nic. Říká, že to, jak to u nás vypadá, je výsledek demokracie, je to prý obraz celé naší společnosti a někdy z něj mám až pocit, že si myslí, že „dřív“ bylo líp. Je zcela lhostejný vůči všemu, co se ve veřejném sektoru děje.

Ta jeho rezignovanost mě zcela přivádí k šílenství, obzvlášť proto, že takový nikdy nebýval. Vždy byl spíše angažovaný, o veřejný život se zajímal, minulý režim zcela odsuzoval. Teď ale nejen, že je lhostejný, ale moje angažovanost mu vadí. Neustále mi vyčítá, že se zbytečně rozčiluji a zkracuji si tím život.

Mám pocit, že k téhle jeho změně došlo poté, co se vzhlédl v józe a meditaci. Před pár měsíci byl hodně unavený a vystresovaný z práce, tak jsem mu koupila takový týdenní restart. Tam na něj udělal dojem jeden jogín, kterého má od té doby jako vzor, a veškerý vnější svět jako by šel mimo něj.

Doma to ještě jakž takž jde, politice se raději oba vyhýbáme, ale jakmile jsme ve společnosti, kde se toto téma otevře, jsme schopni se kvůli tomu dost ošklivě pohádat. Pomyslnou poslední kapkou pro mě bylo, když mi manžel oznámil, že nepůjde ani volit. Ještě ke všemu mi to řekl na rodinné oslavě před celou svou rodinou. Byla jsem z té informace úplně paf, snažila jsem se ho přesvědčit, ať si volí, koho chce, ale hlavně ať jde aspoň k volbám. Vždyť jakým bude vzorem pro naše děti? S ním to ale absolutně nehnulo, měl jen ten svůj „vyzenovaný“ úsměv a klid. Mě to tak vytočilo, že jsem z oslavy odjela dřív, už jsem se na něj nemohla dívat.

Od té doby mi na něm začíná vadit víc a víc věcí. Jak se mám z tohoto stavu dostat? Nechci dospět až do stádia, kdy na něj budu úplně alergická. Donedávna jsem byla v manželství naprosto spokojená, teď lituji toho, že jsem mu místo jógového týdne nekoupila raději týden na rybách, možná bych měla stále svého manžela a ne tohoto lhostejného „mouchy snězte si mě“.

Milá paní Lenko,

děkuji za Váš dopis a zároveň musím hned v úvodu vyzdvihnout fakt, že svou situaci řešíte dříve, než dospějete k vámi zmiňované „alergii“ na manžela. Většina párů totiž svou situaci začíná řešit až ve chvíli, kdy už si averzi vypěstují a pak je samozřejmě hledání smíru mnohem obtížnější. Popisujete, že se manžel v posledních měsících změnil, k této změně došlo pravděpodobně po absolvování týdenního restartu. Z toho, co popisujete, soudím, že u manžela došlo k určitému posunu hodnotového žebříčku – jsou pro něj nyní prioritní jiné věci než dříve.

V této situaci je pro vás a váš vztah nesmírně důležité, abyste spolu mohli a chtěli i nadále komunikovat. To, co se vám může zdát jako naprosto nedůležité, může být nyní pro vašeho muže zcela zásadní a naopak. Proto je potřeba, abyste si dopřáli čas tyto změny společně probrat.

Zkuste manželovi v klidu a s respektem popsat své pocity a to, co ve vás jeho změna postojů vyvolává. Pak dejte manželovi prostor, aby vám mohl říct, jaká změna se v jeho postojích za poslední dobu udála, co ho k tomu vedlo a co to pro něj a vaší společnou budoucnost znamená. Pokud se vám podaří udržet si vzájemný respekt, vyhnete se osobním útokům, jste na nejlepší cestě společně zvládnout i veškeré změny, které každý dlouhodobý vztah nevyhnutelně provázejí. Přeji, aby se vám soulad podařilo najít co nejdříve a mohli jste tak znovu prožívat partnerskou pohodu.

Spory, konflikty a výměny názorů bývají otravné a většinou atmosféře doma nepomáhají. Ale může to být i jinak. Pravidla ozdravné hádky aneb Kdy neshody vztah vylepšují?

Reklama

Související témata:

Načítám