Hlavní obsah

Chyby na začátku vztahu? Ignorovat varovné signály i blízké

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Reklama

Začátky vztahu jsou vždycky vzrušující a napínavé. Mohl by to být ten pravý, se kterým budu mít kupu dětí a ve stáru mi bude pomáhat hledat zubní protézu? jak si to růžové nepokazit, jakých chyb se určitě vyvarovat?

Článek

Chyby do vztahu patří, dělají je všichni a je to přirozené, ba dokonce prospěšné, protože můžou vést ke zdravé komunikaci. Problém je, že když jste spolu krátce, nejste plně jeden na druhého naladěni, nevíte, kdy jde o ironii a co naopak partner myslí vážně.

Z nadšení máte navíc občas tendenci přehlížet varovné signály nebo naopak věřit, že je to to pravé, snažíte se zapůsobit a nejste vždy sami sebou. Na jaké chyby si dát pozor?

Jdete na to moc rychle

Jste spolu pár dní a vy už si zkoušíte nový podpis, na sociální síti vyznáváte lásku a používáte ty nejzamilovanější hashtagy. Máte pocit, že jste potkali svou spřízněnou duši a životní lásku.

Pozor ale na to, abyste si fyzickou přitažlivost a chemii nepletli s hlubokými city. Nejen vztahoví poradci, ale pravděpodobně i vaši blízcí by vám poradili trochu přibrzdit. I jen proto, abyste zjistili, zda jste s novým partnerem na stejné vlně a oba cítíte totéž. Láskyplnými gesty po dvou schůzkách byste mohli svůj protějšek spíš snadno odehnat.

Ignorujete varovné signály

Začátky vztahů bývají zalité sluncem a přes růžové brýle se svět po boku nového partnera zdá dokonalý. Kéž by to bylo ideální napořád. Že žárlí a chce vědět o každém vašem kroku? Opravdu mu na vás záleží. Že si každý den telefonuje dvě hodiny s rodiči? Má s nimi pevný vztah, vždyť s nimi do pětatřiceti bydlel. Už půl roku je bez práce? Hledá se.

Ignorovat rudé vlajky a tolerovat chování, které jste vždy považovala za nepřijatelné? To rozhodně není v pořádku. Nikdo není dokonalý a na každém asi najdete „chybu či dvě“, ale pokud vám intuice bije na poplach, nesnažte se ji utišit.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Bývalka potřebuje už poněkolikáté někam hodit či pomoct? Asi je to citlivý muž a má s ní hezký vztah! Tak určitě!Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Vše ostatní jde stranou

Vidíte se každý den, ne-li častěji. Neustále si píšete a voláte. A když si náhodou uděláte čas na někoho jiného, neustále o své nové lásce aspoň mluvíte.

Je naprosto přirozené, že spolu chcete trávit maximum času, nemůžete se jeden druhého nabažit a stýská se vám, i když jen spí po vašem boku. Jednou z největších chyb je ovšem odsunout na vedlejší kolej všechno a všechny ostatní, neudělat si čas na rodinu a kamarády, zanedbávat koníčky. Ztratíte tak sami sebe a zraníte lidi, kteří vás mají rádi a můžou získat pocit, že je potřebujete jen v single stavu.

Jste málo iniciativní

Jste spolu krátce a už se chováte jako pár po deseti letech. Trávíte večery u televize, a pokud by se to mělo změnit, musí přijít návrh od vaše protějšku?

Že vás zajímavý program nenapadá a nikdy jste moc akční nebyli? To je ale špatně, protože takhle se vůbec nepoznáte a brzy se spolu můžete začít tak akorát nudit. Dejte si závazek, že každý týden spolu zkusíte nějakou novinku, vyrazíte na výlet nebo do nové restaurace. Není třeba zlézat skály nebo do sebe soukat ústřice, ale společné zajímavé zážitky vás ještě víc sblíží.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

U televize toho moc o novém partnerovi nezjistíteFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Necháte se ovlivnit minulými zkušenostmi

Máte za sebou ošklivý rozchod, zlomené srdce, většině mužů ve vašem životě šlo jen o sex nebo vlastní pohodlí a vy začínáte mít pocit, že takoví jsou všichni. A podle toho se i k novému partnerovi chováte. Nedůvěřujete mu, držíte si odstup.

Je přirozené, že minulé vztahy ovlivňují vztahy současné či budoucí, těžko se dělá tlustá čára a začíná se jako nepopsaný list. Ale zkuste se poučit ze svých chyb (ano, i vy jste je dělala), najděte ztracené sebevědomí a nezačínejte nový vztah s tím, že vás stejně opustí a vy si beztak lásku nezasloužíte.

Nejste sami sebou

Moje nejoblíbenější jídlo je knedlo vepřo zelo. No to je náhoda, moje taky! Zbožňuju dokumenty o druhé světové válce! Panebože, ty miluju! A na dovolenou jezdím nejradši pod širák a týden se nemyju. Je to jasné, jsme pro sebe stvořeni.

Jste si jistá? Předstírat, že máte stejné zájmy, životní sny i hodnoty je cesta, která není dlouhodobě udržitelná. Být ve vztahu přece neznamená popřít sebe sama a podřídit se. On to navíc od vás nikdo nečeká. Naopak vaše záliby a preference mají stejnou váhu a vztah obohatí. Jestli budete na začátku vztahu tvrdit, že žijete z rosy a i doma se překrýváte spacákem, a na čundru se budete vztekat, bude se váš protějšek cítit podvedený... A to stejné platí i o nastavení hranic: je-li vám otevřený vztah nepříjemný, ozvěte se.

Reklama

Načítám