Hlavní obsah

Pravidla ozdravné hádky aneb Kdy neshody vztah vylepšují?

Foto: Joaquin Corbalan P, Shutterstock.com

Foto: Joaquin Corbalan P, Shutterstock.com

Reklama

Asi každý touží po klidu, harmonickém domově, pohodě bez hádek. Jenže pozor, občasná výměna názorů může váš vztah posílit a vylepšit. Ale má to svá pravidla. Znáte podmínky pro zdravou hádku, která pročistí atmosféru a vede k usmíření a kompromisu?

Článek

Občasné neshody, rozdílné názory, nesouhlas. Tohle všechno k životu (a nejen partnerskému) patří. „I harmonický pár má čas od času jiný úhel pohledu na určitou věc, může docházet k nepochopení slov toho druhého a podobně. Hádky jsou zdravou součástí života, ale není hádka jako hádka,“ říká životní koučka Lucie Mucalová.

Kdy mohou výměny názorů soužití posílit či vylepšit a kdy naopak škodí?

Co je to správná a efektivní hádka

Zdravá hádka je projevem odlišného názoru na nějakou věc – a to je v pořádku. Ani ten nejharmoničtější vztah přece není soužití dvou identických osobností, které se vždy na všem shodnou a všechno vidí stejně.

Ve správném pojetí je hádka určitým druhem komunikace, je to způsob, kterým daný problém probíráte a hledáte řešení, kompromis. Základní rys zdravé hádky je jednoduchý. „Z takové výměny názorů se mají rodit nové možnosti, nové úhly pohledu, má docházet k pročištění toho, co dusilo či vnitřně zraňovalo,“ popisuje Lucie Mucalová.

Jak to poznáte? Že se po konfrontaci cítíte lépe, volněji se vám dýchá, máte pocit, že se věci hnuly k dobrému, že jste si vyříkali, co bylo potřeba, a teď je zase vzduch čistý.

Co muži nikdy nepochopí: 4 nejhorší ženské hádací techniky!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Občasná výměna názorů může váš vztah vylepšitFoto: fizkes, Shutterstock.com

5 pravidel, jak se zdravě pohádat

Podle odborníků existuje pár vcelku jednoduchých pravidel, díky nimž budou mít vaše názorové výměny správný styl a místo aby škodily, tak vám pomohou. „Když se schyluje k hádce, měli byste být alespoň částečně emočně vyrovnaní, nebýt v extrému – v hysterii či v záchvatu breku,“ radí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Divoké emoce totiž brání racionálně uvažovat a pozorně vnímat druhého. Proto než začnete konfrontaci, raději se běžte někam na chvíli zklidnit, vydýchat – zaujměte třeba pozici mouchy. A pak stačí dodržet následující:

  1. Jednejte slušně - Partnera neponižujte ani neurážejte, vyvarujte se vulgarismů a podobně.
  2. Popisujte své pocity - Neobviňujte partnera, raději mluvte o sobě. Je lepší říct „já jsem smutná“ než „ty můžeš za to, že jsem smutná“.
  3. Poslouchejte - Vnímejte, co vám říká partner, poslouchejte ho a buďte ochotní přijmout jeho úhel pohledu a zamyslet se nad jeho názory.
  4. Hledejte kompromisy - Nesnažte se vybojovat jenom to své, ale hledejte průnik mezi vámi a partnerem, nové možnosti, varianty. Ozdravná hádka totiž končí smírem a nalezením řešení.
  5. Naučte se přiznat chybu - Nesnažte se hodit všechno na partnera, buďte ochotní přijmout část zodpovědnosti, přiznat svou chybu a podobně.

Jaké hádky poškozují vztah

Jak bylo řečeno, ne všechny hádky jsou pro vztah dobré. Které ho narušují? „Když jsou na denním pořádku, nikdy vás nikam neposunou, naopak vás jen vyčerpávají, máte z nich stažený žaludek. Když nejde o konfrontaci, ale neustálé zraňování dvou osob, když je to začarovaný kruh,“ popisuje známky patologických hádek Lucie Mucalová.

Foto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Trochu se pohádat, to dokáže výborně vyčistit vzduchFoto: Daisy Daisy, Shutterstock.com

Mlčení bez hádek? I to může být špatně

Rozepře jsou vnímány negativně, ovšem problém může značit i zdánlivý klid a absence neshod. Jste-li oba spokojení a už jste se sladili, vztah může být skutečně bez konfliktů. Prostě se o věcech umíte bavit bez emocí.

„Ale pokud je tam ignorace tlaku a nespokojenosti, kdy unikáte třeba do práce nebo ke koníčkům, raději utečete a uzavřete se, než byste dané problémy komunikovali, není to dobře. Sice to vypadá, že je doma vše v pořádku, protože se přece nehádáte, ale váš vztah je nezdravý od samotného základu,“ varuje Lenka Černá. Špatné pocity a problémy v sobě dusíte a neřešíte je. A jednou může dojít k explozi, až toho prostě bude moc. Ale pak už asi nepůjde vztah opravit.

Nejhorší jsou konflikty, které se týkají potomků: Hádáte se s partnerem kvůli dětem? Přestaňte s tím!

Reklama

Související témata:

Načítám