Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Manžel má milenku a chce mé svolení

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou manželé osm let, vychovávají malou dcerku a rozhodli se založit svůj vztah na naprosté upřímnosti. V rámci ní ale nyní manžel Janě (39) přiznal, že má milenku. Nejde o lásku, jen o čistě fyzickou přitažlivost. Jenže Jana teď neví, jak se k celé věci postavit.

Článek

Život je někdy hodně komplikovaný a může se během chvilky zašmodrchat tak, že se zdá, že řešení neexistuje. Právě pro tyto situace tu jsou mediátoři, kteří umí pomoci s leckterým problémem. I proto Jana napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Milá paní mediátorko,

dovoluji se na vás obrátit s pro mě velice citlivou záležitostí. S manželem spolu žijeme již osm let, máme malou dceru, kterou oba zbožňujeme. Až donedávna jsem si myslela, že jsme ve vztahu oba spokojení a naplnění. Bohužel jsem asi žila v nějaké iluzi.

V létě jsem šla s manželem na pracovní večírek jeho firmy, kde vládla velice uvolněná a příjemná atmosféra. Dlouho jsme si takhle sami nevyrazili, a tak jsme si to oba chtěli užít naplno. Trošku jsme popili a připadali jsme si zase jako za dob, kdy jsme spolu randili. Manžel mě hrdě představoval všem svým kolegům i kolegyním.

Součástí večírku byly i různé aktivity, jednou z nich byl minigolf, který jsme si šli již v dosti rozverné náladě zahrát. Přidala se k nám jedna manželova kolegyně se svým manželem. Bylo sice patrné, že k sobě kolegyně a manžel mají blíž než k ostatním, ale muž to vysvětlil tím, že spolu teď dlouho pracovali na jednom projektu. Nejsem žárlivá, manželovi důvěřuji a cítím se vedle něj opravdu šťastná, hýčká si mě jako princeznu. Navíc jsme se poznali již jako starší, oba jsme měli za sebou pár nevydařených vztahů a hned na začátku jsme se shodli, že si nikdy nebudeme lhát, tak jsem tomu nepřikládala vůbec důležitost.

Po minigolfu jsme ale s manželem zůstali sami a on se přiznal, že má s touto kolegyní poměr. Prý se nejedná o nic citového, je to čistě fyzické, oba jsou spokojení ve svých vztazích, jedná se jen o „vypuštění“ páry a přetlaku z pracovního stresu. Zároveň mi řekl, že mi to říká právě proto, abych měla možnost se rozhodnout, jak s touto informací naložím. Jsem pro něj prý nejdůležitější, o mě rozhodně nechce nikdy přijít, a pokud by mi to vadilo, tak poměr okamžitě přeruší.

Z informace jsem byla samozřejmě v šoku, ano, chtěla jsem, abychom si vše říkali na rovinu, ale tohle bylo trochu moc upřímnosti najednou. Od večírku uplynulo několik týdnů a já stále nevím, jak s tím vším naložit. Manžela jsem poprosila o čas, abych si to mohla promyslet, ale týdny běží a já jsem pořád stejně vykolejená.

Manžela miluji a nechci ho ztratit, zároveň si chci udržet status toho, že mi opravdu může říci vše, nechci, abychom byli jako jiné páry, které sice žijí relativně spokojený život, ale ve skutečnosti před sebou mají spoustu tajemství. Zároveň se ale nedokážu sžít s pocitem, že se o manžela s někým dělím, byť jen fyzicky. Potřebovala bych poradit, jak mu říct, že si vážím jeho upřímnosti, ale poměr s kolegyní už je za hranicemi toho, co jsem schopná akceptovat. A zároveň bych si chtěla být jistá, že mě pak nebude podvádět tajně a že si i nadále budeme chtít a moci říkat vše.

Milá Jano,

děkuji za důvěru obrátit se na mě v takto citlivé záležitosti. Určitě je důležité, abych hned v úvodu ocenila vaši i manželovu odvahu žít a jednat spolu upřímně. Co se vašeho dotazu týče, v dopise zmiňujete, že poměr s kolegyní je již za hranicemi toho, co jste schopná akceptovat, to je velice důležité uvědomění – pokud neznáte své vlastní hranice nebo je z nějakých důvodů nerespektujete, nevede to ke spokojenému životu. A je to právě ta zásadní informace, kterou potřebujete manželovi předat.

On sám řekl, že je pro něj prioritou, abyste byla spokojená vy, takže by měl být připravený toto vaše přání respektovat. Fakt, že vám o poměru řekl, svědčí o tom, že i vašemu manželovi záleží na tom, aby byl Váš vztah i nadále založen na vzájemné upřímnosti. Proto bych se nebála, že vás bude nadále podvádět tajně.

Než se k rozhovoru s manželem odhodláte, pokuste se ujasnit si, proč je pro vás jeho poměr neakceptovatelný. Muži potřebují slyšet fakta, aby situaci mohli porozumět. Zároveň zkuste při rozhovoru společně zjistit, co mu kontakt s kolegyní přináší a jak byste mohli docílit toho, aby toto nemusel hledat jinde. Určitě nezapomeňte ocenit i to, že vám řekl pravdu, a řekněte mu, že je pro vás zásadní to, abyste si i nadále mohli říkat vše. Přeji, aby se vám podařilo udržet si ve vztahu pravdu a upřímnost a společně jste našli cestu, na které budete i nadále oba šťastní.

Nevěra samozřejmě vztahu rozhodně neprospívá. Ale nemusí to být hned totální katastrofa. Terapeutka Lenka Matoušová: Nevěra neznamená konec vztahu

Související témata:

Načítám