Hlavní obsah

Halloween u nás i ve světě: Co k němu patří?

Foto: Diego Grandi, Shutterstock.com

Foto: Diego Grandi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halloween – pro některé komerční svátek ze Západu, pro jiné příležitost obléct si děsivý kostým a pobavit se. Slavnosti duchů a uctívání předků jsou běžné po celém světě. My máme Dušičky, víte však, jak na mrtvé vzpomínají v různých částech světa?

Článek

Přestože si ho většina lidí spojuje s Amerikou, kořeny Halloweenu jsou v pohanském svátku Samhain, který oslavuje konec keltského kalendářního roku a příchod zimy. Keltové věřili, že se v této době mrtví mohou vrátit zpátky na zem a živí nahlédnout do podsvětí. Aby zesnulí trefili domů, nechávají se pro ně na oknech svíčky a u stolu čeká prostřené jídlo. Dnes se tyto zvyky dodržují ve Skotsku a některých oblastech Irska, a to v noci z 31. října na 1. listopadu, kdy křesťané slaví svátek Všech svatých.

Foto: TonNam50, Shutterstock.com

Ke keltské oslavě konce roku a příchodu zimy patří zapalování hranicFoto: TonNam50, Shutterstock.com

Halloween: zábava pro celou rodinu

Svou tradici si irští přistěhovalci odvezli do Spojených států, kde se z ní stal lidový svátek všeho strašidelného, a v komerční podobě se vrátil zpátky do Evropy. Slaví se také v předvečer Všech svatých a lidé si chystají děsivé kostýmy a vyřezávají dýně, ve kterých pak zapalují svíčky k odehnání zlých duchů. Večer děti v maskách obcházejí sousedy a kde nedostanou koledu, ozdobí dům vajíčky, zubní pastou nebo jak jim fantazie dovolí.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Součástí oslav Halloweenu jsou především převleky a vyřezávání dýníFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Mexiko: barevná oslava předků

Pro Mexičany je smrt součást života, nad kterou není třeba příliš truchlit – mnohem raději na své milované s radostí vzpomínají. Proto 1. a 2. listopadu (někde i dřív) oslavují Den mrtvých, Día de los Muertos. Součástí oslav jsou rodinné sešlosti, výstavba domácích oltářů a návštěvy hřbitova. Hroby lidé pečlivě vyčistí a večer sem zesnulým přinášejí dary a jejich oblíbená jídla. Symbolem svátku je La Calavera Catrina, elegantní ženská kostra, za kterou se ženy s oblibou převlékají. (Znáte děsivou historii mexického Ostrova panenek?)

Foto: Dina Julayeva, Shutterstock.com

Mexičané během svátku netruchlí, ale smrt oslavují jako součást životaFoto: Dina Julayeva, Shutterstock.com

Haiti: snaha získat přízeň mrtvých

Na Haiti slaví počátkem listopadu příznivci vúdú Fet Gede, svátek smrti či mrtvých předků. Lidé se převlékají do kostýmů, vyrážejí za předky na hřbitov a nosí jim dary a květiny. Uctívá se také Baron Samedi, pán smrti a plodnosti. Obětují mu svíčky, květiny, jídlo a rum s chilli papričkami, který má Baronovi zahřát kosti. Vše provází pozitivní atmosféra, nechybí alkohol, smích ani tanec – lidé tak chtějí získat přízeň a ochranu mrtvých. (Možná nevíte, že na Haiti dělají koláče z bahna.)

Itálie: celá země na nohou

V Itálii se slavnost jmenuje Tutti i Santi (Všech svatých) a jedná se o náboženský svátek, ke kterému se váže mnoho lidových tradic. Probíhá ve dvou dnech: 1. listopadu jako Všech svatých a 2. listopadu jsou Dušičky. Italové navštěvují známé a příbuzné, dávají si dárky a vyrážejí na hřbitov. Oblékají si halloweenské kostýmy, vydlabávají dýně a pečou tradiční sladkosti. Po celé zemi se pořádají noční návštěvy hradů a krypt, průvody duchů, ohňostroje, promítají se slavné horory. Největší oslava se už od roku 1993 koná na Ďáblově mostě v obci Borgo a Mozzano, v Ligurii zase vzpomínají na čarodějnické soudy z 16. století.

Čína: hostiny pro hladové duchy

V Číně se slaví zhruba od poloviny srpna Měsíc hladových duchů, kdy se prolíná svět živých a mrtvých. Proto se nedoporučuje vycházet ven po setmění nebo se přibližovat k vodě, kde vás duchové mohou snadno utopit. Aby si je usmířili, chystají pro ně lidé symbolické hostiny a nabízejí jim jídlo i pití. Zapalují papírové obětiny a pořádají průvody a představení – zde je zakázáno sedět v první řadě, protože tahle místa jsou rezervovaná právě pro duchy. Patnáctého dne v měsíci nastane Svátek poloviny roku a po vodě se pouštějí lampiony, aby duchy navedly zpátky do podsvětí. (Víte, kdo vyzradil největší čínské tajemství?)

Foto: ChristineGonsalves, Shutterstock.com

Během Měsíce hladových duchů se konají vystoupení v opeře. Místa v první řadě jsou rezervovaná pro duchyFoto: ChristineGonsalves, Shutterstock.com

Nepál: vzájemná podpora při truchlení

V Nepálu se slaví na přelomu srpna a září mimořádně oblíbený svátek krav Gai Jatra. Váže se k němu pověst o královně, která ztratila syna a nedokázala přestat truchlit. Král proto požádal všechny rodiny, jež přišly o své milované, ať v průvodu vyrazí do ulic. Královna tak poznala, že ve svém utrpení není sama. Dnes se v průvodu setkávají rodiny, kterým v posledním roce zemřel příbuzný. Vedou s sebou krávu, které jsou zde uctívané, nebo malé dítě převlečené za krávu či za některého boha nebo bohyni. Součástí oslav jsou i komická představení. Lidé si mají uvědomit, že nejsou na svůj smutek sami.

Foto: Rumbo a lo desconocido, Shutterstock.com

Lidé se setkávají v průvodech, aby si pomohli překonat ztrátu blízkýchFoto: Rumbo a lo desconocido, Shutterstock.com

Česko: tradiční Dušičky

U nás se na zesnulé vzpomíná 2. listopadu. Podle výzkumů ten den navštíví hřbitov čtyři pětiny obyvatel a dvě třetiny z nich zajdou na více než jeden hřbitov. O Halloween se u nás zajímá zhruba polovina populace – je brán především jako zábava pro děti a slaví se v mnoha školách a školkách.

Načítám