Hlavní obsah

Tohle byste nechtěli zažít! Jídla z války a hladomoru

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Říká se, že nouze naučila Dalibora housti. Pokud trpíte dlouhodobě hladem, vsaďte se, že i vy byste byli schopni připravit jídlo, které by vás za normálních okolností ani nenapadlo. Co se jedlo v dobách krize?

Článek

Nejde o nic, na čem by si člověk pochutnal, ale když je hlad a možnosti jsou omezené, nelze si vybírat. Po tisíce let dokazují lidé svou tvořivost. Jaké zajímavé pokrmy si připravovali v časech hladomoru nebo války?

Fazole místo mouky

Zatímco dnes je pečivo z luštěnin považováno za nově objevený fitness hit, ve skutečnosti ho Poláci pekli už během druhé světové války. Mouky se jim nedostávalo, a tak místo ní používali fazole. Sice nemají stejnou konzistenci, ale péct se s nimi dá. Je důležité těsto dostatečně osladit.

Foto: Angela Aladro mella, Shutterstock.com

Na pečivo se používaly různé druhy fazolí a luštěnin

Cibulky tulipánů

Během hladového období na konci druhé světové války jedli Nizozemci to, na co jsou hrdí a čeho mají přebytek. Řeč je o tulipánech. Jedovaté střední části a slupka cibulky musely před konzumací pryč. Zbytek se rozemlel na prášek, který se smíchal s vodou a solí a upekl se tulipánový chléb. Výsledek sice chutnal jako piliny, ale lidé pozřeli alespoň něco.

Sušenka lámozubka

Sušenka, to přeci nezní vůbec špatně. Ovšem ty, které si s sebou brali vojáci, byly přepečené až do ztvrdnutí, aby vydržely co nejdéle. Skládaly se jen z mouky a vody a při jejich konzumaci hrozilo vylomení zubů.

Kůra stromů

Jedlou částí kůry borovice nebo břízy je lýko. I tím lidé v dobách nouze obohacovali svůj jídelníček, obsahuje totiž důležité nutriční látky, jako je vláknina, železo nebo hořčík. Populární bylo například ve Finsku mezi lety 1596 až 1598, kdy zemi zasáhla obrovská neúroda v důsledku povodní. Kůra se přidávala také do mouky, aby se navýšil její objem a ze směsi se pekl chléb.

Foto: Lillac, Shutterstock.com

Bříza obsahuje lýko, které je nutričně bohaté a obsahuje vitaminy

Kopřivová polévka

Když si nemůžete jídlo koupit, začnete ho hledat kolem sebe. V minulosti lidé připravovali i polévku z kopřiv. Jednoduše kopřivy trošku opekli a přidali vodu, když se poštěstilo, tak trochu vývaru nebo nějaké zbytky zeleniny. Kopřiva po uvaření připomíná svou chutí špenát, takže to ještě není tak strašné.

Písek a listy

Existují tvrzení, že zoufalí lidé v Africe pojídají písek nebo špínu, aby si alespoň částečně ulevili od dlouhotrvajícího hladu. Problém s nedostatkem jídla je například v Jižním Súdánu. Místní obyvatelé tam berou zavděk i listy z datlovníku pouštního, které jen uvaří ve vodě. Jsou hořké a děti z nich mívají průjmy. Přesto je konzumují. Stejně tak využívají lekníny.

Výživné bahno

Na Haiti se zase vyrábějí koláče z bahna. Jde však o speciální druh, který je bohatý na minerály. Lidé je tady nekonzumují ze zoufalství, ale jako součást tradiční medicíny.

Lidské maso

Opakovaně v historii se lidé uchylovali ke kanibalismu. Příkladem je hladomor, který na Ukrajině propukl v roce 1932. Lidé umírali, a ti kteří přežili, se snažili život prodloužit právě pojídáním částí mrtvých těl.

Chléb z pilin 

Když nám něco chutná jak piliny, může to mít opravdu základ v minulosti. V 18. století postihla éra hladomoru v důsledku velké neúrody habsburskou monarchii, jejíž součástí byla i dnešní Česká republika. Nebylo obilí na mouku, a proto se chléb připravoval z pilin, ke kterým se přidávalo zelí.

Ovčí nohy 

Během viktoriánské éry ve Velké Británii byly mezi chudými populární vařené ovčí nohy. Tento pokrm sice nebyl příliš chutný, protože nohy byly žvýkavé a kostnaté, ale šlo o zpestření od levné zeleniny.

Dali byste si něco z výše uvedených pokrmů? Nebo raději vyzkoušejte trochu jiná, ale chutná, jídla.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama