Hlavní obsah

Maminky kopie: co zdědil princ Harry po princezně Dianě?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 35 lety se narodil nejpopulárnější člen britské královské rodiny. Princ Harry neměl vždy na růžích ustláno, ale z nejistého kluka, kterého zdrtila smrt maminky, vyrostl v sebevědomého a citlivého muže. V čem si je podobný s princeznou Dianou?

Článek

Princ Harry strávil celý život na očích veřejnosti – a tak o něm víme mnohé. Mladší syn prince Charlese (70) a princezny Diany (†36) působí jako vřelý šprýmař, ale má za sebou i nelehké časy. Právě teď prožívá období z nejkrásnějších, vzal si milovanou ženu a mají syna.

Média i veřejnost ho milují a v popularitě nedávno porazil i oblíbenou královnu, svoji babičku Alžbětu II. (93). Dnes slaví 35. narozeniny. Pojďme si připomenout, čím Harry potvrdil, že má srdce na pravém místě, a kdy ukázal, co vše má společné s princeznou lidských srdcí – svojí maminkou.

Má velké srdce i náruč

Dnešní oslavenec je považován za jednoho z nejvřelejších členů královské rodiny. V proslovu k desátému výročí smrti princezny Diany o ní mluvil jako o zábavné, velkorysé a opravdové ženě. A on je stejný: aktivní v charitativní činnosti, laskavý a upřímný. Tak jako jeho matka otevřeně hovořila o své poporodní depresi a bouřlivém manželství, on se neváhal svěřit, jak hluboce jej ranila matčina tragická smrt, a mluvil i o nočních můrách, kterými dlouho trpěl. Je navíc přesvědčen, že po Dianě zdědil schopnost objímat bližní. Jisté je, že by dal cokoli, aby mohl ještě jednou obejmout svou mámu.

Foto: Profimedia.cz

Vychovala ho laskavá Diana, která objetími nešetřilaFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bioložku Jane Goodall (85) vřele objal na její přednášceFoto: Profimedia.cz

Umí to s dětmi

Další věc, kterou má vévoda ze Sussexu s lady Dianou společnou, je přirozeně vřelý vztah k dětem. Ještě než se stal pyšným otcem malého Archieho, byl pro Harryho kontakt s nejmenšími naprosto přirozený – prostě se na ně „napojí“ a je jen jejich. Hraje si s nimi, rozesmívá je a ony nemají ani tušení, že s nimi blbne syn následníka trůnu. O Dianě se vědělo, že pro své chlapce chtěla v rámci možností co nejnormálnější život. Dovolila jim jíst ve fastfoodu, vzala je do Disneylandu a snažila se, aby měli možnost být dětmi. A její mladší syn plánuje potomky vychovávat stejně – co možná nejvíc mimo dosah království.

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana se velmi snažila, aby synové neměli naškrobené dětství, a intenzivně se jim věnovalaFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

V květnu se narodil syn Archie a Harry neskrýval dojetí. Být otcem je pro něj velmi přirozenéFoto: Profimedia.cz

Nebojí se občas porušit pravidla

Princ Harry však není žádný pan Dokonalý – na kontě má větší i menší prohřešky: jeho nahé fotky z party ve Vegas obletěly svět, během studia na Etonu byl obviněn z podvádění, chtěl se prát s fotografem a svou nastávající držel za ruku během oficiální akce. Lady Diana si toho mohla před lety dovolit výrazně méně, ale i ona dokázala královnu nadzvednout z trůnu. Sama si vybrala z katalogu zásnubní prsten a její svatební proslov byl poměrně feministický. Bylo toho však mnohem více.

Foto: Profimedia.cz

Už ho asi neuvidíme, jak tančí u bazénu bez trička, ale s protokolem si těžkou hlavu nedělá stále. S Meghan se k sobě měli na veřejnosti i před svatbou. Má ji rád a neváhá to ukázatFoto: Profimedia.cz

Velmi silně podporuje ženy

A feminismus je další věc, která Harryho spojuje s matkou. Princezna Diana inspirovala ostatní ženy, aby byly samy sebou. Protože však byla členkou královské rodiny, považovalo se za nevhodné, aby se zapojovala do politických diskusí. Toto nepsané pravidlo platí dodnes, ale to by nebyl princ Harry, aby si ho trochu nepozměnil. Téma feminismu spadá do šedé zóny mezi politikou a sociálními otázkami a vévoda ze Sussexu toho využil a vytvořil prostor pro diskuse o posílení postavení žen. Dokonce otevřeně přiznal, že je feminista. Zde je velmi patrný vliv jeho ženy Meghan (38), která se v otázce ženských práv velmi angažuje.

Foto: Profimedia.cz

Meghan je velká bojovnice za práva žen a manžel ji v tom plně podporuje. Už dříve prohlašoval, že opravdoví muži se k ženám chovají s respektem a důstojněFoto: Profimedia.cz

Filantrop s láskou k Africe

Charitativní činnost patří mezi oficiální povinnosti členů královské rodiny – platí to u Harryho a nejinak tomu bylo u jeho matky. Harry je zapojen do několika organizací a v roce 2014 založil Invictus Games – mezinárodní sportovní hry pro válečné veterány. Lady Diana se aktivně angažovala třeba v pomoci malomocným či lidem nakaženým virem HIV. Aby veřejnost zbavila iracionálního strachu z přenosu infekce, běžně nemocné objímala a třásla si s nimi rukou bez rukavic.

Foto: Profimedia.cz

Sám je vášnivý sportovec, a tak bylo jen přirozené, že jednu svou charitativní aktivitu spojil se sportemFoto: Profimedia.cz

Spojuje je i silné pouto k Africe. Jeho matka bojovala proti nášlapným minám, setkala se s Nelsonem Mandelou (†95) a spolupracovala s Mezinárodním červeným křížem. Harry strávil po studiích rok v Lesothu, kde pomáhal dětem nakaženým HIV. Od té doby se na černý kontinent vrací a angažuje se v pomoci africkým dětem a přírodě. První oficiální cesta, kterou podnikne s manželkou a synem na přelomu září a října, povede právě do Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry se v Africe věnuje dětem nakaženým HIV, při jedné ze svých návštěv s nimi vtipkoval a twerkovalFoto: Profimedia.cz

Co vy máte na Harrym nejraději? A víte, co zdědil po Charlesovi?

Reklama

Načítám