Hlavní obsah

Maminčin chlapeček: Čím vším zasnoubení prince Harryho vzdalo poctu jeho matce Dianě?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když je vám dvanáct a přijdete o mámu, zasáhne vás to hluboko. Tím spíše, jde-li o jednu z nejsledovanějších osobností světa, protože o ní budou lidé neustále mluvit. A tak není divu, že odkaz princezny Diany je v princi Harrym natolik zakořeněn, že jej symbolicky vložil i do svého zasnoubení.

Článek

Ačkoliv odkaz princezny Diany (†36) žije v obou jejích synech, princi Williamovi (35) i princi Harrym (33), u mladšího je zásah zřejmě o trochu hlubší. Kromě veřejných aktivit, jako je charitativní činnost věnující se válečným veteránům, je patrný i v jeho romanci s Meghan Markle (36). A nejen v ní, ale i v samotném zasnoubení, které pár oznámil v posledním listopadovém týdnu.

Ochrana partnerky před médii

Vztah prince a herečky byl od počátku velmi ostře sledován. Ačkoliv jako veřejně známá osoba byla Meghan Markle na popularitu zvyklá, útoky paparazziů, které přišly, když vyšel románek najevo, překvapily zřejmě i ji.

Mnohem četnějším výpadům bulvárního tisku musela čelit Harryho matka princezna Diana – ta na neotesanost a hyenismus novinářů nakonec doplatila životem. A možná právě to je v jejím mladším synovi natolik živé, že v listopadu 2016 vydal prohlášení, ve kterém lituje, že není v jeho moci plně ochránit partnerku, a žádá, aby novináři byli umírněnější a přestali na Meghan a její blízké tolik útočit.

Foto: Profimedia.cz

Meghan pronásledovali novináři od chvíle, kdy vyšlo najevo, že chodí s princemFoto: Profimedia.cz

Cesta do Botswany

Letos v srpnu vzal princ Harry Meghan Markle na dovolenou do Botswany. Byl to narozeninový dárek, ale hned se začalo šuškat o zasnoubení. Je totiž veřejně známo, jak důležitou roli v životě královské rodiny tato africká země hraje. Po smrti princezny Diany v roce 1997 tam princ Charles (69) se svými syny odjel. „Táta nám řekl, že jedeme do Afriky, abychom od toho všeho utekli,“ řekl v jednom rozhovoru princ Harry.

Dodal, že právě tam se cítí více sám sebou než kdekoliv jinde na světě. Proto se očekávalo, že zrovna na této cestě požádá herečku o ruku. Sice se tak nestalo, ale bylo nabíledni, že pokud jí odhalil toto místo, nebude to dlouho trvat a prsten jí nabídne.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry jezdí do Afriky pomáhat, například dětem nakaženým virem HIV Foto: Profimedia.cz

Zasnoubení

Princ Charles požádal Dianu o ruku v roce 1981 při soukromé večeři v Buckinghamském paláci. Návrh přišel chvíli před oficiální cestou do Austrálie a Charles chtěl, aby snoubenka měla čas všechno si důkladně promyslet. Jenže nebylo co – tehdy devatenáctiletá Diana skoro nečekala, až Charles domluví, okamžitě přijala prsten s diamantem a safíry a řekla ano.

Princ Harry žádal o ruku velice podobně. S Meghan Markle trávili večer jako každý jiný a k večeři měli pečené kuře. A právě tehdy před svojí vyvolenou poklekl. Než ale stihl žádost dokončit, už mu skákala do řeči: „Mohu říct ano? Mohu už říct ano?“ Harry se jí nejprve zeptal, jestli jí alespoň může dát prsten. „Ó, ano, prsten, vidíš!“ odpověděla mu prý nedočkavá budoucí nevěsta.

Foto: Profimedia.cz

Zásnubní fotografie lady Diany a prince Charlese z roku 1981 Foto: Profimedia.cz

Zásnubní prsten

Velkou roli hraje i zásnubní prsten. Dost se o něm hovořilo, a to právě v souvislosti s odkazem na tradici královské rodiny a princezny Diany. Její starší syn princ William žádal Kate Middleton (35) o ruku stejným prstenem, který dal jeho otec Charles Dianě. Zato princ Harry navrhl vlastní šperk, ale matčiny stopy jsou v něm více než patrné. Zdobí jej tři drahé kameny – největší uprostřed pochází z Botswany a dva menší, které ho z každé strany hlídají, patřily princezně Dianě.

Foto: Profimedia.cz

Zásnubní prsten je ozdoben diamantem z Botswany a dvěma menšími z pozůstalosti princezny DianyFoto: Profimedia.cz

Oznámení zásnub a první fotografie

Poté, co Kensingtonský palác oficiálně oznámil, že se princ Harry zasnoubil s americkou herečkou Meghan Markle, všichni napjatě čekali na první zásnubní fotografie a interview. Dvojice si pro tuto vzácnou chvíli vybrala část zahrady u Kensingtonského paláce, kterou měla princezna Diana nejraději – vloni jí byla dokonce věnována. V rozhovoru pro Sky News Meghan Markle řekla, že je pro ně velmi důležité cítit, že je Diana s nimi. Alespoň její část, dodala.

Foto: Profimedia.cz

Pro oznámení zasnoubení si pár vybral Dianinu nejoblíbenější zahraduFoto: Profimedia.cz

Tchyně se snachou by si rozuměly

O Dianě se hovořilo i v prvním oficiálním rozhovoru, který dvojice společně poskytla. Princ Harry si je jistý, že by si jeho maminka s jeho nastávající velice rozuměla, dokonce že by byly spojenkyněmi a nejlepšími přítelkyněmi. „Víte, ve dnech, jako je ten dnešní, mi tu velmi chybí. Mrzí mne, že tuhle radostnou zprávu s ní nemohu sdílet. Ale ten prsten a vše kolem – jsem si jistý, že je tu s námi,“ řekl v oficiálním rozhovoru princ Harry.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry se svou maminkou princeznou Dianou. Podle něj by si ženy jeho života rozumělyFoto: Profimedia.cz

Líbí se vám nastávající manželka prince Harryho Meghan Markle?

Reklama

Načítám