Hlavní obsah

Princ Harry jako něžný tatínek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuny štěstí a lásky, ale také povinnosti. To vše zasáhlo novopečeného tatínka prince Harryho (34), který včera absolvoval svou první pracovní cestu od pondělního narození syna Archieho. I v Haagu, který navštívil, se ale vše točilo kolem miminka. Harryho nová role totiž rozněžnila tak, jak to čekal málokdo.

Článek

Z prince Harryho (34), jakéhosi královského rebela, vtipálka, věčně rozverného mladíka, se v pondělí stal tatínek. A je to neskutečná proměna. I včerejší první zahraniční cesta, kterou po narození syna princ absolvoval, se točila kolem otcovství. Z Harryho je muž plný něhy a dokonce znovu otevřel téma smrti své matky princezny Diany (†36), která zemřela při autonehodě v roce 1997.

První slova plná lásky

Už první slova po narození syna Archieho byla plná něhy a pokory k tomu, co příroda dokáže. Při středečním představení miminka veřejnosti Harry pronesl: „Jsou to necelé tři dny, ale jsme tak nadšení, máme svůj malý uzlíček radosti a štěstí.“

Když jeho manželka vévodkyně Meghan (37) řekla, že má chlapeček velmi klidnou povahu, princ sice zavtipkoval, že nechápe, po kom to má, čímž narážel na svou pověst divočáka a rebela, ale i tak bylo zjevné, že humor teď není na prvním místě.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry je ze své nové role nadšený, je z něj milující tatínekFoto: Profimedia.cz

Možná tuhle roli za něj na chvíli převezme jeho starší bratr princ William (36), který Harrymu samozřejmě veřejně pogratuloval, ale radost okořenil vtípkem. „Jsem šťastný a je mi potěšením přivítat bratra ve společnosti spánkově deprivovaných, protože to je rodičovství,“ smál se William.

První pracovní povinnosti

Včera ale Harry musel tenhle svůj nový svět plný lásky na chvíli opustit, absolvoval první pracovní cestu. Vydal se do nizozemského Haagu, kde se konají Invictus Games. Jde o mezinárodní sportovní hry pro válečné veterány, které právě princ Harry před několika lety zorganizoval a zaštituje je.

I tam se ale vše neslo v duchu nové životní role prince Harryho. Koneckonců organizátoři pro prince speciálně upravili i nadační bundu. V nápise Invictus Family bylo ještě žlutě vyšito slovo daddy (v překladu tatínek). V kombinaci se zvýrazněným prostředním písmenem „i“ ve slově Invictus a s písmeny „am“ ve slově Family vzniklo anglické Iam daddy (já jsem tatínek).

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry v bundě s nápisem Iam Daddy (jsem tatínek) na své první zahraniční cestě od narození synaFoto: Profimedia.cz

Nejenže tam Harry bundu hrdě nosil, také hodně upřímně a citlivě mluvil o tom, co nyní prožívá. Nejvíc si povídal s válečným veteránem Dennisem van der Stroonem. „Říkal, že narození syna mu dalo úplně nový životní směr a náboj do života,“ řekl bývalý voják.

S princem si prý rozuměl i proto, že jeho žena je nyní ve dvacátém týdnu těhotenství a čeká holčičku. „Říkal, že při narození syna byl vlastně svědkem naprostého zázraku a že je velmi nadšený z toho, jak příchod jeho syna udělal mnoho lidí po celém světě šťastnými,“ popisoval Dennis van der Stroon. Harry podle něj i malinko zavtipkoval, když řekl, že je také velmi nadšený z toho, že je jeho syn zatím velmi tiché miminko.

Zdá se ale, že narození syna Harrymu otevřelo i staré rány. S veteránem totiž přišla řeč i na okamžik, kdy princ Harry ještě jako dítě přišel o svou matku princeznu Dianu. „Říkal mi, že si znovu připomněl, jak těžké tohle pro dítě je. Že ztráta matky je vlastně ztráta určitého bezpečí, které každé dítě potřebuje,“ vzpomínal veterán.

A co další urození tatínci?

Je pravda, že v podstatě všichni muži z královské rodiny prožívali narození svých dětí velmi emotivně. U Harryho je to mírně překvapivé, protože doposud bral většinu věcí s nadsázkou a humorem.

Foto: Profimedia.cz

I princ Charles byl po narození svých synů (na snímku s prvorozeným Williamem) dojatýFoto: Profimedia.cz

Rozplýval se třeba i princ Charles (70), který poté, co byl přítomen porodu svého prvního syna prince Williama, napsal své kmotře: „Jsem tak vděčný, že jsem byl po celou dobu po boku Diany, protože jsem tak mohl proces narození hluboce sdílet a prožít, a na konci toho dne jsem spatřil to malé stvoření, které bylo jen naše, i když se zdálo, že vlastně patří všem.“

Charles tím samozřejmě narážel na to, jak svět dychtil po informacích o jeho právě narozeném synovi, i když on ho chtěl mít jen pro sebe.

Foto: Profimedia.cz

Princ William nedokázal svou radost z dětí (na snímku s prvorozeným Georgem) ani popsat slovyFoto: Profimedia.cz

I jeho starší syn, princ William byl při narození všech svých tří dětí zahlcen emocemi. Když přišel na svět jeho prvorozený dnes pětiletý syn George, nedokázal vlastně své štěstí ani popsat. „Je to velmi emocionální, opravdu magický čas. Každý rodič ví, jak se teď cítím,“ řekl.

Narození dítěte je obrovský nápor na emoce a stejně silně to cítí slavní, urození, ale i úplně obyčejní tatínci. Co prožívají novopečení otcové?

Reklama

Související témata:

Načítám