Hlavní obsah

Princ Harry i Ryan Gosling: Kdo další je feminista?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Že je feminismus pro každého, dokazuje těchto sedm slavných mužů, kteří se k němu hrdě hlásí. Najdete mezi nimi například prince Harryho nebo Antonia Banderase. Kdo další?

Článek

Najít přesnou definici toho, co je feminismus, by bylo pomalu na samostatný vědecký obor. Nicméně týká se rovnosti mezi pohlavími – v partnerských vztazích, profesním životě, rodičovství i ve výšce platu. Feministky nejsou ženy, které by nenáviděly muže, neholily se a byly homosexuální, jak jsou občas vyobrazovány.

Hnutí se také netýká pouze žen, protože v takovém případě by ke změně jen těžko došlo. Toho jsou si vědomi, naštěstí, i někteří muži (Jsou ženy taky lidi? Tito pánové s tím mají problém). Feministy najdete i mezi celebritami. Přečtěte si, co o ženách a nastavení společnosti řekli tito slavní.

John Legend (40)

Někdy lidé začnou přemýšlet nad svým vztahem k feminismu až poté, co k němu začnou mít osobní vztah. Zpěvák John Legend, který má malou dceru, tento přístup zpochybňuje. „Bývám skeptický vůči lidem, kteří o sobě začnou mluvit jako o feministech až ve chvíli, kdy mají dcery. To je stejné, jako když někdo uznává sňatky homosexuálů jen proto, že jeho syn je gay. Myslím, že bychom měli mít dostatek empatie pro druhé bez ohledu na to, zda se to týká někoho z naší rodiny, či nikoliv,“ řekl v rozhovoru pro magazín „Racked“.

On sám našel k feminismu cestu dříve, než se mu narodila dcera Luna (2). „Všichni muži by měli být feministé. Pokud se budeme starat o ženská práva, svět bude lepším místem k žití. Jsme lepšími lidmi, pokud žijeme v rovnoprávnosti – to pak vede k lepší společnosti,“ řekl na koncertě „Sound of Change“ v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

John Legend si myslí, že k feminismu by člověka mělo přivést něco jiného než pouze to, že se mu narodí dceraFoto: Profimedia.cz

Ryan Gosling (38)

Na rozdíl od Johna Legenda je herec Ryan Gosling ovlivněn právě ženami ve svém životě, včetně dcer, které se mu narodily – Esmeraldou (4) a Amandou (2). „Mám rád filmy, ve kterých je vyobrazen silný ženský charakter. Sám mám ve svém životě takové ženy, je to tedy moje realita,“ řekl. Vyrůstal s mámou a staršími sestrami, proto ví, o čem mluví. V jiném rozhovoru se zase nechal slyšet, že feminismus je důležitý, sám má dcery a chce, aby vyrůstaly v rovném světě.

Foto: Profimedia.cz

Herce ovlivnilo to, že vyrůstal mezi samými ženami Foto: Profimedia.cz

Princ Harry (34)

Bylo by divné, kdyby princ Harry měl k rovnoprávnosti jiný vztah než jeho žena, vévodkyně Meghan (37). Ta je velkou bojovnicí (nejen) za práva žen. Na první letošní oficiální návštěvě, když byl královský pár v Birkenheadu, o sobě Harry řekl, že je feminista. Nezměnila ho ale jeho žena, on byl takový vždy. „Když dáte ženám šanci, dokážou zlepšit svět kolem sebe. Jejich rodiny, komunitu, a dokonce i zemi. Není to jen o ženách, my muži si musíme uvědomit, že jsou toho všeho součástí. Opravdoví muži přistupují k ženám s důstojností a dávají jim respekt, který si zaslouží,“ řekl na koncertě „Chime For Change“ v červnu 2013.

Foto: Profimedia.cz

Za rovnost práv žen a mužů se staví i princ Harry Foto: Profimedia.cz

Chris Hemsworth (35)

Herec Chris Hemsworth často hovoří hlavně o rovnoprávnosti ve filmu. Poukazuje na fakt, že sedm z osmi hlavních hrdinů jsou muži, a ženy bývají jen pro ozdobu. Proto tolik prosazoval třeba film „Sněhurka a lovec“ (2012), kde hrál, protože tam hlavní roli hrají právě ženy. K feminismu měl díky výchově blízko vždycky. „Moje máma byla velká feministka. A pozitivně mne tím ovlivnila. Všechen respekt k ženám, který mám, jsem se naučil právě od ní. Táta na tom byl stejně. Vždycky vnímal vztah mezi ženou a mužem jako vyvážený,“ řekl herec v rozhovoru pro „Radio One“. Věříme, že i jeho bratři Liam (29) a Luke (37) to mají stejně.

Foto: Profimedia.cz

Chrise Hemswortha vyváženému vztahu mezi ženou a mužem naučili jeho rodiče Foto: Profimedia.cz

Harrison Ford (76)

Magazín „The Cut“ položil jednoduchou otázku patnácti mužům. „Považujete se za feministu?“ Zatímco někteří slavní muži se snažili odpovědět obšírně a své stanovisko zdlouhavě vysvětlit, Harrison Ford si tím hlavu příliš nelámal. A z představitele Indiana Jonese by si měli vzít příklad všichni muži. Jeho odpověď byla jasná a stručná. „Ano, protože mám rád ženy a respektuji je.“

Foto: Profimedia.cz

Harrison Ford v tom má jasnoFoto: Profimedia.cz

Antonio Banderas (58)

Antonio Banderas možná vypadá jako drsňák, kterého nic nezajímá, ale ve skutečnosti je velice vnímavý vůči světu kolem sebe. V roce 2010 byl jmenován vyslancem dobré vůle Rozvojového programu OSN. A právě na půdě Organizace spojených národů později apeloval na veřejnost, aby nebyla slepá vůči bezpráví na ženách. „Miliony žen a dívek jsou každý rok donuceny k prostituci, nucené práci nebo otroctví. Tyto ženy jsou sestry, dcery, babičky, matky, které máme i my. A to je nepřijatelné, to musí skončit,“ nechal se herec slyšet v březnu 2013 během kampaně „Stop násilí na ženách“.

Foto: Profimedia.cz

Antonio Banderas je vyslancem dobré vůle OSN a bojuje dlouhodobě proti násilí na ženách Foto: Profimedia.cz

Jaký názor na feminismus máte vy? 

Reklama

Načítám