Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Domácí jídla ze zbytků jsou úsporná, rychle hotová a bývají velmi chutná. Často se liší v detailech a podle oblasti také ve jméně: schválně, znáte spíš uhlířinu, havířinu nebo přesbidlo?

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks brambor
  • 2 ks vejce
    3
  • 100 g krupičky
    1
  • 60 g slaniny
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 4 lžičky cibule
  • 2 lžíce listové petržele
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Uhlířina, přesbidlo nebo také havířina, to je tradiční levné jídlo ze zbylých brambor. Ale je tak vynikající, že si možná uvaříte brambory i speciálně na tento recept.

Postup

01.

Recept počítá s tím, že využijete zbylé vařené brambory od oběda. Když je nemáte, nejdřív uvařte doměkka pár oloupaných brambor v osolené vodě se špetkou kmínu.

Tip: Vaříte brambory speciálně na toto jídlo? Na začátku dejte víc vody a ke konci varu, když už jsou brambory skoro měkké, k nim rovnou zavařte noky. Voda se pak slije a máte noky i brambory hotové v jednom hrnci.

02.

Do misky rozklepněte vajíčka, osolte, přidejte krupičku a vidličkou dobře rozmíchejte. Polotuhé těsto na noky nechte chvíli odstát.

Tip: Množství krupice v rozpisu je orientační, každé vejce je jinak veliké. Přidejte jí tolik, aby bylo výsledné těstíčko husté asi jako povolená zmrzlina.

03.

Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a dobře ji osolte. Kávovou lžičkou vykrajujte z těsta menší nočky (ve vodě nabydou) a házejte je do vařící vody. Až budou všechny noky v hrnci, krátce je povařte (postačí dvě tři minuty), poté sceďte a nechte okapat.

04.

Slaninu nakrájejte na menší kostičky a na středně silném plamenu osmažte ve větší pánvi dokřupava. Hotové škvarky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte chvíli okapat na papírovém ubrousku.

05.

V pánvi ponechte dvě tři lžíce tuku (podle toho, kolik ho slanina pustila, buď část tuku odlijte, nebo naopak ještě přidejte lžíci oleje). Pánev vraťte na oheň, přidejte pokrájené uvařené brambory a scezené noky a krátce opečte: vše míchejte a obracejte opatrně a s citem.

06.

Opečené brambory a noky naložte na talíř, posypejte vyškvařenou slaninou a můžete přidat i trochu smažené cibulky. Posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou, přidejte špetku čerstvě mletého pepře a podávejte ihned s miskou kysaného zelí.

Tyhle rychlé krupicové noky jsou skvělé i jako zavářka, zkuste je přidat do jemné zeleninové polévky s mraženým hráškem. Ze zbytků brambor se dá udělat i další jednoduché a výborné jídlo: sedlácká bída.

Načítám