Hlavní obsah
3,6
(80)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Domácí jídla ze zbytků jsou úsporná, rychle hotová a bývají velmi chutná. Často se liší v detailech a podle oblasti také ve jméně: schválně, znáte spíš uhlířinu, havířinu nebo přesbidlo?

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks brambor
  • 2 ks vejce
  • 100 g krupičky
  • 60 g slaniny
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 4 lžičky cibule
  • 2 lžíce listové petržele
  • 2 špetky čerstvě mletého pepře
Článek

Uhlířina, přesbidlo nebo také havířina, to je tradiční levné jídlo ze zbylých brambor. Ale je tak vynikající, že si možná uvaříte brambory i speciálně na tento recept.

Postup

01.

Recept počítá s tím, že využijete zbylé vařené brambory od oběda. Když je nemáte, nejdřív uvařte doměkka pár oloupaných brambor v osolené vodě se špetkou kmínu.

Tip: Vaříte brambory speciálně na toto jídlo? Na začátku dejte víc vody a ke konci varu, když už jsou brambory skoro měkké, k nim rovnou zavařte noky. Voda se pak slije a máte noky i brambory hotové v jednom hrnci.

02.

Do misky rozklepněte vajíčka, osolte, přidejte krupičku a vidličkou dobře rozmíchejte. Polotuhé těsto na noky nechte chvíli odstát.

Tip: Množství krupice v rozpisu je orientační, každé vejce je jinak veliké. Přidejte jí tolik, aby bylo výsledné těstíčko husté asi jako povolená zmrzlina.

03.

Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a dobře ji osolte. Kávovou lžičkou vykrajujte z těsta menší nočky (ve vodě nabydou) a házejte je do vařící vody. Až budou všechny noky v hrnci, krátce je povařte (postačí dvě tři minuty), poté sceďte a nechte okapat.

04.

Slaninu nakrájejte na menší kostičky a na středně silném plamenu osmažte ve větší pánvi dokřupava. Hotové škvarky vyjměte děrovanou naběračkou a nechte chvíli okapat na papírovém ubrousku.

05.

V pánvi ponechte dvě tři lžíce tuku (podle toho, kolik ho slanina pustila, buď část tuku odlijte, nebo naopak ještě přidejte lžíci oleje). Pánev vraťte na oheň, přidejte pokrájené uvařené brambory a scezené noky a krátce opečte: vše míchejte a obracejte opatrně a s citem.

06.

Opečené brambory a noky naložte na talíř, posypejte vyškvařenou slaninou a můžete přidat i trochu smažené cibulky. Posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou, přidejte špetku čerstvě mletého pepře a podávejte ihned s miskou kysaného zelí.

Tyhle rychlé krupicové noky jsou skvělé i jako zavářka, zkuste je přidat do jemné zeleninové polévky s mraženým hráškem. Ze zbytků brambor se dá udělat i další jednoduché a výborné jídlo: sedlácká bída.

Načítám