Hlavní obsah

Největší vitaminová pilulka na světě? Obyčejná brambora!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedovedete si představit, že byste měli žít bez brambor? Ani nemusíte: jsou totiž nejen zdravé, ale dobře se hodí i do dietního jídelníčku, takže není důvod se jich vzdávat.

Článek

Brambory a česká kuchyně, to jsou nerozluční parťáci. Každý je má rád v jiné podobě, ale asi se shodneme, že patří mezi jeden z pilířů gastronomie od domácího vaření po luxusní restaurace. Ale možná nevíte, že jsou bez přehánění asi i tou největší vitaminovou pilulkou na světě.

Proč jsou brambory zdravé

Brambory jsou nejen nejoblíbenější česká příloha, ale jejich konzumace má i četné zdravotní benefity. „Mají protizánětlivý účinek, pozitivně ovlivňují srdce, cévy i zdraví střev a rozvoj mikrobiomu. Také snižují krevní tlak. Jsou zdrojem energie a řady důležitých živin, jako jsou například sacharidy a plnohodnotné bílkoviny, vláknina, vitamin C, vitaminy skupiny B a minerální látky, zejména draslík. Navíc jsou bezlepkové a se zanedbatelným množstvím tuku,“ vypočítává profesorka Jana Dostálová, předsedkyně České potravinářské společnosti ČSVTS, členka správní rady Společnosti po výživu a šéfredaktorka časopisu Výživa a potraviny.

100 gramů brambor průměrně obsahuje
Energie (kcal) 68
Tuky (g) 0,1
Bílkoviny (g) 2,0
Sacharidy (g) 14,8
Vláknina (g) 2,1
Železo (mg) 0,4
Vápník (mg)6
Vitamin A (µg) 1
Vitamin B1 (mg) 0,1
Vitamin B2 (mg) 0,05
Vitamin B3 (mg) 1,2
Vitamin B6 (mg)0,3
Vitamin C (mg)17
Draslík (mg) 411
Hořčík (mg)20
Kyselina listová (µg)22

Nejzdravější úprava brambor

Z hlediska zdraví je nejlepší vaření. Smažením si k nim přidáte porci tuků a nepříliš žádoucích látek, které mohou při smažení vznikat. „Pokud se přesto pro smažení rozhodnete, zvolte řepkový olej. Máslo a ani v dnešní době velmi populární přepuštěné máslo ghí na to vhodné nejsou. Ghí sice neobsahuje bílkoviny jako máslo, ale obsahuje cholesterol, který při smažení oxiduje a může se podílet na vzniku srdečně cévních chorob. Pokud chcete bramborám chuť másla dodat, přidejte ho až před konzumací,“ radí Jana Dostálová.

Při vaření ztrácejí brambory část vitaminu C, ale stále ho zůstává dost, aby byly jeho vhodným zdrojem. Nejlepší je vařit brambory ve slupce nebo v páře, přitom se vitaminu ztratí méně.

Konzumní brambory a varné typy

Konzumní brambory, tedy vhodné k přípravě pokrmů, se dělí do několika typů. Liší se konzistencí, moučnatostí a strukturou, což přímo ovlivňuje, k čemu se v kuchyni nejlépe hodí. Pokud brambory kupujete, měli byste dostat informaci, do jakého varného typu patří. Na obalech se značí barevnými proužky. (U raných brambor se varné typy neuvádějí.)

  • A, AB (BA): odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, slabě moučnatou a lojovitou; jsou vhodné pro přípravu bramborových salátů, jako příloha, ke smažení a zapékání; značí se zelenou barvou.
  • B, BC: odrůdy se středně pevnou, až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté; jsou vhodné jako příloha, do bramborových polévek a do těst a na kaše; značí se červenou barvou.
  • C (CB): odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou; jsou vhodné pro přípravu těst a bramborových kaší; značí se modrou barvou.
Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Z hlediska zdraví je nejlepší varianta brambory uvařit, a to ve slupce nebo v pářeFoto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Jak správně skladovat brambory

Skladování většího množství brambor, při kterém se rychle nezkazí, je pro většinu domácností nereálné. Brambory totiž potřebují chladné, temné a suché místo. Platí také, že skladovat (a to i v těchto ideálních podmínkách) lze pouze brambory pozdní konzumní, rané jsou určené pro rychlou spotřebu.

Brambory se hodí i při dietě

Vyloučili jste brambory z jídelníčku, protože obsahují škrob? Porce vařených brambor má mnohem méně kalorií než rýže, těstoviny či pečivo. Navíc obsahuje kvalitní přírodní bílkoviny s mimořádným složením aminokyselin, které zasytí na dlouhou dobu. Nezdravým pokrmem se stávají až po některých kuchyňských úpravách, zvláště po smažení.

  • S obsahem vody asi 75 % a obsahem tuku pouze 0,1 % jsou brambory zvláště nízkokalorické: mají 68 kcal ve 100 g.

Brambory při hubnutí

Tip, jak snížit glykemický index brambor: „Po uvaření brambory rychle zchlaďte. Dojde tím k přeměně části škrobu na rezistentní, který poté funguje jako vláknina. Ta posiluje zdraví střev a snižuje glykemický index a tím pomáhá v boji s obezitou,“ radí Vlastimil Rasocha, místopředseda Českého bramborářského svazu, který podporuje iniciativu České pole, tedy návrat českých potravin na náš stůl.

Načítám