Hlavní obsah

Svěží hrášková polévka s chřestem a krupicovými noky

Hodnocení:
(59)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Tuhle polévku připravuji celoročně (v zimě bez chřestu a používám mražený hrášek), nejlepší je ale z mladé jarní zeleniny. Jak je jednoduchá, tak je dobrá. Je jemná a zdravá, chutná i nejmenším, doplní tekutiny i minerály a nejlepší v ní jsou nadýchané krupicové noky, které vypadají jako obláčky.

Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 hrsti zeleného hrášku
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 1 větvička libečku
  • 1 špetka mleté kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
  • 2 l vody
Na krupicové noky
  • 2 vejce
  • 8 lžic dětské krupičky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • nasekaná petrželka
  • nasekaná pažitka
Článek

Profesionální kuchaři tvrdí, že i jednoduchý vývar je lepší než voda – a mají pravdu. Tahle polévka se však u nás v rodině vaří po generace z vody. Chuť jí dodá snítka libečku, barvu špetka kurkumy a lehce osmažená mrkev. Když ale máte v lednici zbylý zeleninový vývar, bez rozpaků ho použijte. Možná se vám bude zdát, že je v receptu příliš vody, ale není to chyba. Tekutinu potřebujete, aby se vám později dobře uvařily noky.

Postup

Krok 1: Omyjte a oloupejte zeleninu. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky, kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle přímo do hrnce, ve kterém se chystáte vařit. Chřestu odlomte konce a nakrájejte ho na kolečka silná asi 1 cm, špičky nechte v celku.

Krok 2: K nastrouhané zelenině přidejte do hrnce i cibuli, vlijte olej, osolte a na středně silném plamenu smažte, až se rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to dvě až tři minuty. Když se bude zelenina připalovat ke dnu, zmírněte plamen a přilijte ještě trochu oleje. Osmaženou zeleninu zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem), přidejte libeček a špetku kurkumy a pomalu přiveďte k varu.

Krok 3: V mezičase připravte těsto na noky. Rozklepněte do misky vejce, přidejte krupičku, osolte a dobře rozmíchejte. Každé vejce je jinak velké, proto je těžké odhadnout přesnou gramáž krupice. Potřebujete, aby vzniklo těstíčko husté asi jako povolená vanilková zmrzlina. Noky z hustějšího těsta budou také chutné, rozhodně ale ne tak nadýchané.

Krok 4: Ochutnejte polévku, která se mezitím začala vařit, a případně dosolte. Přidejte hrášek a kolečka chřestu a v podstatě ihned do ní můžete zavařit i noky. Kávovou lžičkou nabírejte o stěnu misky kousky těsta a nechte je sklouznout do vařící polévky. Noky v polévce zvětší objem téměř trojnásobně, nabírejte proto opravdu menší množství těsta.

Krok 5: Když máte všechny noky v hrnci, povařte je ještě minutku a polévku odstavte z ohně. Teď přidejte i špičky chřestu, přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut vychladnout, noky mezitím natáhnou chuť polévky, která krásně dojde. Podávejte posypané zelenými natěmi.

Tip: K dozdobení můžete v sezoně použít i svěží zakroucené hráškové výhonky. Jsou nejenom krásné na pohled, ale i chutné a zdravé.

Do lehké zeleninové polévky se hodí různé zavářky. Dáte si bylinkové knedlíčky bez vajec nebo játrové, morkové či slaninové knedlíčky? Skvělé jsou celestýnské nudle nebo tradiční krupicový svítek.

ynezorPumanzeSaNyknalC
24. 5. 2021

Reklama

Sdílejte článek