Hlavní obsah
3,2
(94)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tahle polévka se dá připravovat během celého roku, nejlepší je ale z mladé jarní zeleniny. Jak je jednoduchá, tak je dobrá. Je jemná a zdravá, chutná i nejmenším, doplní tekutiny i minerály a nejlepší v ní jsou nadýchané krupicové noky, které vypadají jako obláčky.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Polévka
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 hrsti čerstvého hrášku
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 1 větvička čerstvého libečku
  • 1 špetka mleté kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce oleje
  • 2 l vody
Krupicové noky
  • 2 ks vejce
  • 8 lžic krupičky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 2 lžíce listové petržele
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Profesionální kuchaři tvrdí, že i jednoduchý vývar je lepší než voda – a mají pravdu. Tahle polévka se však u nás v rodině vaří po generace z vody. Chuť jí dodá snítka libečku, barvu špetka kurkumy a lehce osmažená mrkev. Když ale máte v lednici zbylý zeleninový vývar, bez rozpaků ho použijte. Možná se vám bude zdát, že je v receptu příliš vody, ale není to chyba. Tekutinu potřebujete, aby se vám později dobře uvařily noky.

Postup

01.

Omyjte a oloupejte zeleninu. Cibuli nakrájejte na opravdu drobné kostičky, kořenovou zeleninu nastrouhejte na jemném struhadle přímo do hrnce, ve kterém se chystáte vařit. Chřestu odlomte konce a nakrájejte ho na kolečka silná asi 1 cm, špičky nechte v celku.

02.

K nastrouhané zelenině přidejte do hrnce i cibuli, vlijte olej, osolte a na středně silném plamenu smažte, až se rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to dvě až tři minuty. Když se bude zelenina připalovat ke dnu, zmírněte plamen a přilijte ještě trochu oleje. Osmaženou zeleninu zalijte vodou (nebo zeleninovým vývarem), přidejte libeček a špetku kurkumy a pomalu přiveďte k varu.

03.

V mezičase připravte těsto na noky. Rozklepněte do misky vejce, přidejte krupičku, osolte a dobře rozmíchejte. Každé vejce je jinak velké, proto je těžké odhadnout přesnou gramáž krupice. Potřebujete, aby vzniklo těstíčko husté asi jako povolená vanilková zmrzlina. Noky z hustějšího těsta budou také chutné, rozhodně ale ne tak nadýchané.

04.

Ochutnejte polévku, která se mezitím začala vařit, a případně dosolte. Přidejte hrášek a kolečka chřestu a v podstatě ihned do ní můžete zavařit i noky. Kávovou lžičkou nabírejte o stěnu misky kousky těsta a nechte je sklouznout do vařící polévky. Noky v polévce zvětší objem téměř trojnásobně, nabírejte proto opravdu menší množství těsta.

05.

Když máte všechny noky v hrnci, povařte je ještě minutku a polévku odstavte z ohně. Teď přidejte i špičky chřestu, přiklopte pokličkou a nechte asi 15 minut vychladnout, noky mezitím natáhnou chuť polévky, která krásně dojde. Podávejte posypané zelenými natěmi.

Tip: K dozdobení můžete v sezoně použít i svěží zakroucené hráškové výhonky. Jsou nejenom krásné na pohled, ale i chutné a zdravé.

Do lehké zeleninové polévky se hodí různé zavářky. Dáte si bylinkové knedlíčky bez vajec nebo játrové, morkové či slaninové knedlíčky? Skvělé jsou celestýnské nudle nebo tradiční krupicový svítek.

Reklama

Související témata:

Načítám