Hlavní obsah

Herci jedné role: Pavel Kříž, Rowan Atkinson a Jennifer Grey

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Při vyřčení jejich jména se nám vybaví jedna jediná postava nebo role a nezáleží na tom, jak mají bohatou filmografii. Pavel Kříž bude navždy Štěpánem Šafránkem a Rowan Atkinson Mr. Beanem. Pro někoho je zásadní role životním úspěchem, pro jiného utrpení.

Článek

Většina herců se snaží mít co nejpestřejší portfolio rolí, aby si režiséři a filmoví producenti byli jistí, že zahrají opravdu cokoli. A pak přijde role tak osudová a výrazná, jejich herecký výkon je nepřekonatelný a omezující škatulka je na světě. Můžou pak dělat psí kusy, aby ukázali, že nejsou „jen“ Harry Potter, major Zeman, Sheldon Cooper nebo Buffy.

Některým se podaří přesvědčit svět filmu, že nejsou jen akční hrdinové a upíři, jiní se smíří s tím, že budou navždy dostávat jen velmi podobné nabídky a jsou rádi i za to.

Které české a zahraniční herecké hvězdy jsou herci jedné role?

Michèle Mercier (80): Angelika

Pro francouzskou herečku byla role markýzy andělů zcela jistě zásadní, leč přenést se přes ni a vystoupit z Angeličina stínu se jí nepodařilo. Navždy již byla považována za smyslnou a povýšenou krásku, zapomnělo se na desítky filmů, které do svých 25 let natočila. Role Angeliky jí byla upravena na tělo, hrála téměř samu sebe, a i proto byla tak výjimečná. Filmy o hraběnce ze 17. století ji v 60. letech proslavily a zároveň jí ukončily kariéru. Michèle Mercier poté neměla velké štěstí ani v soukromí - zažila si rozvody i krachy.

Foto: Profimedia.cz

Celý svět ji jako Angeliku miloval, ale také zapomněl, že je to filmová postava a ne skutečnostFoto: Profimedia.cz

Pavel Kříž (58): Štěpán Šafránek

Kolikrát asi slyšel větu „Pravou, Štěpánku, pravou!"? Jedním z českých herců, které máme spojené s výraznou rolí, je Pavel Kříž. V roce 1981 tohoto mladíka s velkýma modrýma smutnýma očima obsadil režisér Dušan Klein (80) do role ve filmu Jak svět přichází o básníky, a bylo jasno. Role jej proslavila a rád se k Štěpánkovi vracel, protože jeho postava měla zajímavý vývoj. Pavel Kříž sice přiznává, že mu byly následně nabízeny velmi podobné scénáře a pro něj již ne tolik zajímavé role, ale příležitosti, kterou mu jeho dvorní režisér dal, si váží.

Foto: Profimedia.cz

Básnická série má celkem šest dílů - na snímku Pavel Kříž s Michaelou Badinkovou (40) v Jak básníci neztrácejí naději (2004)Foto: Profimedia.cz

Jennifer Grey (59): Baby Houseman

Když jsme sledovali herečku s výraznějším nosem v její životní roli, tajil se nám dech nejen při tanečních vystoupeních s přitažlivým Patrickem Swayzem (†57), ale i při jejich následných milostných scénách. Za ztvárnění role Baby v Hříšném tanci (1987) byla nominována na Zlatý Globus, ale další zajímavé filmové nebo televizní nabídky jí to nepřineslo. Baby zůstala sedět v koutě. V roce 2010 ovšem potvrdila svůj taneční talent a vyhrála soutěž Dancing with the Stars. Dnes byste v ní Baby hledali obtížně a není to věkem. Herečka si nechala upravit svůj typický nos a podstoupila i další úpravy vzhledu.

Foto: Profimedia.cz

Hříšný tanec se stal legendou a Patrick Swayze alias Johnny svou popularitu zúročil, Jennifer Grey se to nepovedloFoto: Profimedia.cz

Dana Vávrová (†41): Leontýnka

Daně Vávrové bylo teprve devět let, když ji režisér Oldřich Lipský (†62) objevil pro roli Leontýnky, dcery rytíře Viléma Brtníka ve filmu Ať žijí duchové!. Byla to první a zřejmě i nejslavnější role této nadějné herečky. Později hrála v českých i zahraničních filmech a za ztvárnění polské židovky Janiny David v německé televizní sérii Ein Stück Himmel (1982) dostala řadu ocenění. Provdala se za německého režiséra Josepha Vilsmaiera (80) a kromě hraní se věnovala i režii. Maminka tří dcer bohužel zemřela na rakovinu. Její sestra, Hana Heřmánková (56), se pak stala patronkou projektu Kopretina, který má upozorňovat na prevenci v boji proti rakovině děložního čípku.

Foto: Profimedia.cz

Kluci milovali Leontýnku, pro holky byl idolem Dlouhý Janek (Jiří Procházka, 55)Foto: Profimedia.cz

Rowan Atkinson (64): Mr. Bean

Britský herec od mala bavil lidi a svůj komediální talent potvrdil v desítkách filmů a televizních projektech. Ale když zazní jeho jméno, každý si vybaví potřeštěného Mr. Beana, který zkazí, na co přijde. Nebyl to první úspěch. Za nejgeniálnější je považován komediální seriál Černá zmije (1983-1989). Celosvětově ho však proslavila až tak trochu tragikomická postava vlastnící zeleného MINI Coopera a plyšového medvídka, která baví svými grimasami. Rowan Atkinson prý tuto roli miluje i nenávidí, ale uvědomuje si, že díky ní stanul na výsluní, získal následně i další role a objevil se v úspěšných filmech (Bestián: Kupředu, zpátky jen krok!, Láska nebeská).

Foto: Profimedia.cz

Britský sitcom pochází z let 1989 až 1995 a je založený na vtipných situacích, příliš se tu nemluvíFoto: Profimedia.cz

Macaulay Culkin (39): Kevin McCallister

Rozkošný blonďáček je typickou dětskou hvězdou a jako mnoho jiných na svůj časný úspěch nenavázal. Jeho životní rolí bude navždy malý Kevin, který je buď sám doma, nebo na hotelu. Filmy Sám doma (1990) a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992) patřily ke kasovním trhákům a Macaulay Culkin byl považován za nejúspěšnějšího dětského herce od Shirley Temple-Black (†85). Jeho herecká kariéra ale hvězdná nebyla a další filmy byly považovány za propadáky. Herec má za sebou i divočejší minulost, hodně se kamarádil s alkoholem a drogami, ale v současné době baví své fanoušky třeba vtípky ohledně filmových cen - prý se už roky snaží získat Oscara in memoriam a nedaří se mu.

Foto: Profimedia.cz

Ač v době největší slávy vydělával miliony, rodiče se o jeho příjmy hádali a nakonec velkou část utratili za právníkyFoto: Profimedia.cz

Kterého herce nebo herečku jedné role máte vy osobně nejraději? A víte, koho proslavila role, kterou odmítl kolega?

Reklama

Načítám