Hlavní obsah

Hola, hola, třetí adventní víkend volá! Kam vyrazit?

Foto: FotomarCo, Shutterstock.com

Foto: FotomarCo, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je před námi další adventní víkend. V neděli zapálíme na věnci třetí svíčku, která by podle tradice měla být růžová neboli pastýřská, a do Štědrého dne zbývá jen pár dní. Předvánoční těšení vrcholí, a i proto je toto období ještě slavnostnější a kouzelnější než předchozí.

Článek

Máte pocit, že jste z vánočních příprav ještě nic pořádně nestihli? Přestaňte se trápit a stresovat. Raději si pročtěte naše tipy na adventní akce po celé republice a udělejte si o víkendu hezký program. Nebo se zachumlejte do deky a prolistujte zajímavou knihu – třeba tu, kterou vám dnes nabídneme. Je to pohodová klasika, což se k Vánocům hodí.

A nezapomeňte sledovat počasí, ať víte, jestli čekat sníh, nebo „příchod jara“. Jak tedy bude? V sobotu oblačno až zataženo, na většině území se připravte na déšť nebo přeháňky, které se mohou změnit ve sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na +3 až –1 °C a přes den bude 2 až 6 stupňů. V neděli čekejte také zpočátku oblačno s přeháňkami a teploty o stupeň vyšší: v noci +4 až –1, přes den 2 až 7, v Čechách až 10 stupňů.

Advent na Střeše Lucerny

Chcete si vychutnat pohled na rozzářenou adventní Prahu a přitom si popovídat s přáteli za zvuku koled a třeba u voňavého cukroví? Nechte se páternosterem vyvézt na vánočně proměněnou Střechu Lucerny! V rámci vstupného se můžete těšit na svařák nebo horký mošt zdarma a připraven bude i betlém s živými zvířátky nebo tradiční české ryby v kádích a akváriu.

Foto: strechalucerny.cz

Výhled ze Střechy Lucerny na Prahu rozzářenou Vánocemi bude nezapomenutelnýFoto: strechalucerny.cz

Knihex nejsou jen knihy

Rádi byste jako dárek pořídili ještě nějaké zajímavé knihy a líbí se vám myšlenka podpořit i menší nakladatele? Sedmý ročník tradičního Knihexu má název Všichni malí nakladatelé aneb Knižní vánice a o víkendu se koná ve Studiu Alta v pražských Holešovicích. Můžete tu prohlížet a nakupovat knižní novinky, s dětmi se zabavíte i v uměleckých dílnách, poslechnete si autorská čtení, zhlédnete film nebo divadelní představení a bude tu i antikvární stánek, kam můžete přinést knihy, které už nechcete, a jiné zase získat.

Foto: knihex.cz

Knihy všude, kam se podíváš? Nádherná představa, nemyslíte?Foto: knihex.cz

Festival designu oslavuje demokracii

Šestý ročník festivalu Czech Design Week probíhá v těchto dnech v pražském Kongresovém centru a k vidění je tady to nejlepší z českého skla, porcelánu, šperků, dřevěných hraček nebo interiérového designu. Těšit se můžete i na tematické workshopy a přednášky s odborníky. Festival oslavuje 30 let svobody a studenti i učitelé mají vstup zdarma.

Foto: Czech Design Week

Milovníci designu a umění by měli zamířit na Vyšehrad, bude to stát za toFoto: Czech Design Week

Projděte se do pohádky

Pohádková vesnička Podlesíčko na Vysočině otevře své brány a vy si ji můžete v doprovodu kouzelných bytostí prohlédnout. Ověříte si, jak znáte pohádky, zhlédnete veselé scénky a děti si budou moct zasoutěžit. Výlet do pohádky lze spojit i s výstavou Betlém vánoční v nedaleké památkové rezervaci Betlém Hlinsko: najdete tu vyzdobené roubenky a lidové betlémy, včetně jedinečného mechanického betlému Rudolfa Frinty. Připomeňte si, jak se slavily svátky, co děti dostávaly od Mikuláše nebo jak vypadala oslava Štědrého večera před sto lety.

Foto: pohadkova-vesnicka.cz

Kde to bude o víkendu nejblíž do pohádky? V Podlesíčku!Foto: pohadkova-vesnicka.cz

Adventní plavby po Máchově jezeře

Chcete si užít adventní neděli trochu jinak než chozením po trzích a výstavách betlémů? Při nedělní adventní plavbě na palubě lodi Máj na vás dýchne správná vánoční atmosféra, to je zaručené! Čaj a svařené víno nebo grog jsou v ceně lodního lístku. Stačí se jen teple obléknout a vyrazit, čeká na vás šedesát minut krásných zážitků a zazpíváte si i koledy.

Foto: regatamachovojezero.cz

Odkud je nejkrásnější pohled na Máchovo jezero a kdy? Z lodi o adventuFoto: regatamachovojezero.cz

Za Ježíškem na Boží Dar

Kde žije ten tajemný Ježíšek? Tohle napadlo asi skoro každé malé dítě a odpověď existuje: Ježíšek žije na Božím Daru a právě tady vyřizuje i svou poštu. Jestli se vám nechce čekat až na Vánoce, vydejte se do Karlovarského kraje: městečko Boží Dar je vyhlášené jako Ježíškovo městečko. Na Ježíškově poště si můžete nechat orazítkovat dopis speciálním ježíškovským razítkem a v roce 2007 tu byla otevřena Ježíškova cesta: nabízí 15 orientačních tabulí a 13 zastávek s domky a seznamuje s Ježíškem, jeho pomocníky, s životem předků, tradicemi či s přírodou.

Foto: ceskyjezisek.cz

Chcete-li mít jistotu, že Ježíšek vaše přání dostal, vyrazte na Boží DarFoto: ceskyjezisek.cz

Takhle si to Pawlowská nepředstavovala

Někdo se nemůže Vánoc dočkat a netrpělivě vyhlíží Ježíška, jiný šílí, že ještě nemá nic hotové... Všem by mohla udělat radost nová knížka Haliny Pawlowské (64). Jedná se o povídky pro optimisty, kteří si hýčkají naději, že jednou budou mít klid od rodiny i od spletitostí lásky, kteří se aspoň jednou stěhovali nebo rekonstruovali, milovali a trápili se. A také pro všechny, kdo se smějí, i když si leccos ve svém životě představovali teda úplně jinak.

Foto: Nakladatelství motto

Takhle jsem si to teda nepředstavovala, Halina Pawlowská, nakladatelství Motto, 184 stranFoto: Nakladatelství motto

Tak kde strávíte třetí adventní víkend? Nezapomeňte sledovat aktuální předpověď počasí!

Reklama

Načítám