Hlavní obsah

Jak se bezpečně holit „tam dole“? Žiletky stále vedou. Dokonale hladký klín bez podráždění

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Holení patří u většiny žen ke každodenním rituálům. Trendy jsou neúprosné a velí zbavit se všech chloupků. Intimní partie nejsou výjimkou. Příliš časté holení „tam dole“ ovšem zdraví neprospívá.

Článek

Epilace, vosky, lasery, cukrová pasta. Metod, jak se zbavit nežádoucího ochlupení, je celá řada. Nad všemi ale stále vítězí použití klasické žiletky. I přes krátkodobý efekt jde o nejlevnější a nejrychlejší způsob. Ať už berete pravidelně do ruky zmíněnou žiletku nebo třeba epilátor, měly byste zpozornět. Odstraňování chloupků v oblasti genitálií totiž není bez rizika a následky mohou být mnohem vážnější než jen pár svědících pupínků.

Hladká kůže jako vstupní brána pro infekce

Studie zveřejněná v odborném časopise Jama Dermatology ukázala, že hlavní motivací žen k vyholování přirození jsou estetické a hygienické důvody. Podle dermatologů ale může příliš časté holení těchto míst spíš uškodit.

Tvrzení, že „odchlupení“ prospívá zdraví a zabraňuje hromadění bakterií, je pouze mýtus. Chloupky naopak představují přirozenou ochranu před vnějším prostředím. Holení je pro pokožku nepřirozené, dráždí ji a zanechává mikroskopické ranky. Podráždění v kombinaci s teplým a vlhkým prostředním genitálií se stává živnou půdou pro bakterie.

Foto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

Hladký klín je sice trendy, ale je třeba zvážit jistá zdravotní rizikaFoto: Olga Rolenko, Shutterstock.com

Upozornil na to například tým francouzských výzkumníků v odborném magazínu British Medical Journal. „Zbavování se ochlupení představuje rizikový faktor pro sexuálně přenosné nemoci, jako jsou genitální bradavice a další infekce,“ tvrdí vedoucí dermatolog François Desruelles.

Pozor na HPV!

Genitální bradavice nejsou zdaleka jedinou komplikací, která hrozí ženskému klínu. Hladce vyholené genitálie umožňují i snazší šíření HPV viru, který je příčinou rakoviny děložního čípku. „Ochlupení sice nemůže přenosu infekcí úplně zabránit, ale umožňuje vyhnout se kontaktu kůže na kůži s nakaženým člověkem,“ uvedla gynekoložka Vanessa Mackay pro britský deník The Independent. Dále hrozí záněty vlasových folikulů, kožní abscesy nebo alergické reakce.

Jak bezpečně oholit intimní partie?

Dnešní standardy krásy ovšem neumožňují na holení rezignovat. Návratu do středověku se tedy není třeba obávat. Riziko nepříjemných komplikací včetně běžných pupínků a svědění se dá minimalizovat dodržováním několika základních pravidel.

Foto: Kordik, Shutterstock.com

Po holení vždy používejte neparfémované krémyFoto: Kordik, Shutterstock.com

Desatero pro holení intimních partií

  1. Vykoupejte se v horké vodě, aby chloupky změkly a snáze se s nimi pracovalo.
  2. Delší chloupky si nejprve zastřihněte nůžkami.
  3. Vždy používejte pěnu na holení, nikoli mýdlo nebo sprchový gel. Pěna by měla mít neutrální nebo mírně kyselé pH, které nebude měnit přirozené prostředí vašeho klína.
  4. Nezapomínejte na pravidelnou výměnu žiletky. Břit se postupně zanáší bakteriemi a zvyšuje se riziko infekce.
  5. Holte se po směru růstu chloupků. Zabráníte tak jejich zarůstání a tvorbě pupínků.
  6. Oholená pokožka je velmi citlivá, proto ji nedrhněte, ale pouze lehce otřete jemným ručníkem.
  7. Pokožku namažte neparfémovaným hydratačním krémem bez alkoholu nebo olejem. Zklidňující účinek mají například přípravky s obsahem aloe vera.
  8. Pokud se při holení pořežete, nezapomeňte poranění vydezinfikovat.
  9. Po holení noste volnější prodyšné prádlo.
  10. Neholte se příliš často. Pokud se snažíte oholit příliš krátké chloupky, akorát dráždíte pokožku a výsledek je téměř nulový.

Reklama

Načítám