Hlavní obsah

Holení obličeje a vaše pleť je jako vyretušovaná aneb Pro a proti dermaplaningu

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dámské holení obličeje, to je dermaplaning, a miluje ho třeba herečka Eva Mendes. Zdá se to jako skvělý nápad, ale názory na tuto metodu se různí a pro některé typy pleti není vůbec vhodná. Jak to tedy je: holit obličej, nebo neholit?

Článek

Dermaplaning? Možná je to slovo, které slyšíte poprvé. Jedná se o holení ženského obličeje pomocí menších žiletek. Nedávno se o svoji zkušenost podělila Eva Mendes a my jsme se na plusy a minusy této procedury podívali blíž.

Nejhladší pleť bez knírku díky žiletce

Pro někoho to zní jako nesmysl, zato pro ženy s větším množstvím chloupků to může být běžná rutina. Jde v podstatě o formu mechanického peelingu, kdy se spolu s odumřelými kožními buňkami odstraní i jemný porost obličeje. Žiletkou jdete proti směru růstu chloupků a můžete si přitom pomoci pěnou na holení nebo pleťovým olejem. Důležité je udržovat vše v čistotě, proto si tvář předem dobře umyjte a žiletku vydezinfikujte.

  • Co od dermaplaningu čekat? Pleť bude hladší, velmi jemná na dotek a make-up nebo pečující produkty k ní dokonale přilnou. Může také fungovat jako forma prevence proti pupínkům, protože žiletkou z pokožky odstraníte zároveň vrchní odumřelou vrstvu.

Mrkněte na Evu Mendes, která si obličej holí pravidelně, protože je po svém kubánském tatínkovi, jak sama říká, „chlupatá jako zvíře“:

Nevýhody dermaplaningu

Názory na proceduru se ovšem různí. Některé ženy na ni nedají dopustit, jiné jsou zásadně proti. Jaká je největší nevýhoda? „Dermatologové doporučují se holení úplně vyhýbat, protože může kůži dráždit. Za nejšetrnější metodu odstranění chloupků je pokládaný laser, který je samozřejmě v jiných cenových kategoriích, případně epilace voskem,“ říká beauty expertka Adéla Chauville Středová, zakladatelka paralékárny La Pharmacie Française.

Kromě podráždění citlivé pleti je tu ještě jedno úskalí. Pokud se jedná o světlounké chloupky, není s tím takový problém, jestliže však oholíte ty tmavší, během pár dní dorostou. A protože jsou seřízlé, působí výraznějším dojmem, než kdyby měly přirozeně tenčí konečky. Svůj názor přidává i Klaudia Nawaisehová, kosmetička české značky Essenté: „Pokud chtějí klientky odstranit chloupky na obličeji, používám samostržný vosk. Co se týká holení, vůbec bych to nedoporučovala. Chloupky budou vypadat silnější.“

  • Jak často provádět dermaplaning? Z výše uvedených důvodů by se holení obličeje nemělo provádět příliš často, ideálně jednou měsíčně.
Foto: Archiv firem

Set pro dermaplaning, 380 Kč (4 kusy), prodává Sephora. Žiletky Real Techniques, 259 Kč (3 kusy), prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

Co je to dermaplaning

Jedná se o kosmetickou proceduru – holení ženského obličeje pomocí menších žiletek. Jaké má výhody a nevýhody?

  • Pleť je dokonale hladká.
  • Na obličej se snáz nanáší make-up a líčení lépe vypadá.
  • Nehodí se pro tmavé chloupky: Když dorůstají, působí silnější a jsou víc vidět.
  • Nevhodné pro citlivou pleť a kůži trpící růžovkou či silnějším akné.

Pozor na retinol a akné

Pokud se na dermaplaning přece jen vydáte do salonu, anebo se do něj pustíte na vlastní nebezpečí samy, v každém případě se vyhněte hned po holení aplikaci agresivnější kosmetiky – například s AHA kyselinami nebo retinolem, protože by podpořily podráždění. Vsaďte raději na sérum s kyselinou hyaluronovou pro hydrataci a pleťový krém či gel pro zklidnění. Máte-li pokožku citlivou, trpíte růžovkou, máte spálený obličej od sluníčka, případně se potýkáte s těžší formou akné, dermaplaning není dobrý nápad a vyhněte se mu obloukem!

  • Dermaplaning není nic pro vás? Vždycky jsou tady voskové pásky a hladší pleť můžete získat i díky klasickému chemickému peelingu pomocí AHA kyselin.

Načítám