Hlavní obsah

Vyrážka v kalhotkách: Pupínky na intimních místech mohou znamenat opruzení, akné i genitální opar

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okolí kalhotek nebo i pod nimi pozorujete začervenalou vyrážku, bílé vřídky nebo bolestivé hnisavé pupínky? Nepůjde zřejmě o pohlavní nemoc, mnohem častěji souvisí potíže s nevhodným oblečením či hygienou.

Článek

Každé podráždění v intimních partiích je nepříjemné. Bolet vás pak může i obyčejné sezení nebo močení a představa oblíbených obepnutých džín nebo sexuálních radovánek je téměř nereálná. Co za potíže nejčastěji může a jak s nimi zatočit?

1. Podráždění po holení

Červená vyrážka v tříslech bývá nejčastěji následkem necitlivého holení žiletkou. Vzniká, když na ni příliš tlačíte, je tupá nebo se holíte nasucho. Ideální je se před holením napařit teplou vodou a kůži zvlhčit gelem. Chloupky odstraňujte jen po směru růstu a  po holení naneste zklidňující balzám, větší podráždění ošetřete dezinfekcí. Nebo zvažte jinou metodu odstraňování chloupků, která bude pro vaši pokožku vhodnější.

2. Zarůstající chloupky

Máte po depilaci nebo epilaci klín plný hnisavých vřídků? Zřejmě půjde o zarůstající chloupky. Nejčastěji na ně trpí kudrnatí lidé nebo ti, kdo mají přirozeně silnou a málo hydratovanou kůži. Nové chloupky se skrze ni nemohou prodrat a místo se bolestivě zanítí. Pomoci může pravidelný peeling a důsledná hydratace pokožky. A také změna šatníku: záněty zhoršuje nošení těsného a neprodyšného oblečení.

Foto: White bear studio, Shutterstock.com

Pokud máte dojem, že se musíte holit v rozkroku, pak tomu věnujte pozornost a péčiFoto: White bear studio, Shutterstock.com

3. Opruzeniny

Kvůli pocení a tření v těsném oblečení se může kůže i oprudit. Svědivé začervenalé opruzeniny si snadno přivodíte při dlouhém sezení, sportování nebo při turistice v parných dnech, kdy kůže zůstává zpocená a zapařená. Trápí vás opruzeniny opakovaně? Riziková místa myjte preventivně antibakteriálním mýdlem, v případě potíží vsaďte na přípravky pro miminka (např. Bepanthen, Sudocrem, Zitenax), a kdykoli je to možné, choďte naostro.

Na cestách pomohou antibakteriální ubrousky, vyhněte se parfémovaným. „Velmi úlevná je i koupel nebo omývání řepíkem,“ radí magistra Pavla Horáková z e-shopu Lékárna, zkuste i koupel v zeleném čaji či v heřmánku.

4. Akné

K tvorbě akné není náchylný jen obličej, ale i třísla a zadek. Prádlo volte bavlněné, kosmetiku neparfémovanou, dráždit vás může i prací prášek, spermicidní přípravky nebo deodorant. Zkuste také odlehčit jídelníček (vadit může přemíra cukrů a mléčných výrobků), namístě je i návštěva kožního lékaře, který vám může doporučit vhodné lokální masti nebo léčbu antibiotiky. Pokud se pupínky nedají ničím zahnat, nechte si vyšetřit štítnou žlázu – akné bývá hormonálního původu.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Akné na obličeji je nejvíc vidět, ovšem v intimních partiích může zase nepříjemně bolet a komplikovat sezení nebo milostný životFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

5. Genitální opar

Větší pupínky na genitálu nebo okolo konečníku, které svědí a pálí, mohou být opary, tedy projevy nákazy virem herpes simplex. Chytit ho můžete především při sexu, nakazit se ale lze i z kontaminovaných ručníků. Hnisavé vřídky dokážou dost bolet a komplikují močení i sexuální život. Uleví vám cílená léčba antivirotiky. Aby se potíže nevracely, je důležité posílit imunitu.

6. Genitální bradavice

Oblast genitálií napadají i nebezpečné papilomaviry (HPV), které nestojí jen za rakovinou, ale i za nepříjemnými kožními problémy. „Na genitální bradavice se sice neumírá, ale je to závažné a nepříjemné onemocnění. Představují také velký emoční stres jak pro pacienty, tak pro jejich partnery. Nemoc totiž postihuje obě pohlaví,“ říká Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti. Vyvýšené pupínky se objevují často v hustém výsevu, svědí, pálí, někdy i bolí a snadno se přenášejí. Zbavit se jich lze u lékaře třeba zmrazením, důležité je rovněž posílit imunitu, aby se nákaza nevrátila.

7. Syfilis

Z pohlavně přenosných nemocí se kožním výskytem projevuje především syfilis. V místě vstupu infekce do těla se objeví nebolestivé skvrny (anebo jen jedna), které se promění na tvrdé lesklé vřídky a časem se otevřou do krvava. Nemoc v tomto stadiu snadno vyřeší návštěva lékaře a nasazení antibiotik.

Reklama

Načítám