Hlavní obsah

Nepříjemnosti po holení. Jak vyzrát na pupínky a svědění?

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Reklama

S letními teplotami je tu opět i sezona pravidelného holení. Kromě hladké pokožky to ale bohužel často znamená i zanícené zarostlé chloupky, pupínky, svědění a podráždění. Nešlo by to tentokrát jinak?

Článek

Někdo má ochlupení jemné a světlé, jinému příroda dopřála chloupky silné, tmavé a husté. V kombinaci s citlivou kůží a nešetrným holením mohou po jejich odstranění zůstat na pokožce nepěkné stopy. Jak se vyhnout potížím po holení?

1. Šupinky a pupínky

Holení klasickou žiletkou je stále nejrozšířenější metoda, jak se zbavit nežádoucího ochlupení. Může po něm ovšem zůstat podrážděná a vysušená kůže se sklonem k šupinatění nebo výsevům rudých pupínků. Dbát proto musíte na dvě věci.

První je důkladná hygiena. Kůži před holením dobře omyjte a osušte čistým ručníkem. Čisté by měly být i holicí pomůcky, nikdy je s nikým nesdílejte a pravidelně je dezinfikujte. Po akci použijte vodu po holení – má za úkol hojit drobné ranky a uzavírat póry.

Druhým důležitým úkolem je vrátit pleti ochranný film a zvýšit hydrataci. Holení kůži dráždí, zejména pokud máte moc horkou vodu, příliš tlačíte na žiletku nebo používáte jen obyčejné mýdlo. „Klasické mýdlo vysušuje. Lidé s velmi suchou pokožkou by se měli také vyhnout produktům, které obsahují sulfáty, alkohol a různá barviva,“ radí dermatoložka Lucia Mansfeldová z kliniky Perfect Clinic.

Oholené partie natřete lehkým krémem nebo přírodním olejem, který vlhkost uzavře v pokožce. „Vhodný je například mandlový, jojobový nebo avokádový olej,“ doporučuje dermatoložka. Vybavit se můžete i přípravky se zklidňujícím měsíčkem nebo regenerační levandulí.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Holení je nejrychlejší a technicky nejdostupnější metoda odstraňování chloupkůFoto: F8 studio, Shutterstock.com

2. Zarudnutí, svědění a pálení

Zarudlá a svědivá bývá kůže především tehdy, když se vytrhává chloupek i s kořínkem, třeba při použití vosku, cukrové pasty nebo epilátoru. Nicméně se často objevují i po holení. Proto se nikdy neholte jen tak nasucho! Právě tak nejvíc riskujete podráždění. Ideální je holit se po sprše nebo koupeli, kdy jsou chloupky měkké. Holicí gel či pěna zaručí, že břit lehce sklouzne a pokožku nijak nepoškodí. Jestli citlivě reagujete i tak, zkuste se holit po směru růstu ochlupení. Pomáhá to předcházet podráždění i zarůstání chloupků.

Jak si vyrobit domácí léčivý zábal na podrážděnou kůži? Přiložte na postižená místa bavlněný hadřík namočený do odvaru z heřmánku (3 lžíce sušené bylinky na půl litru vody) nebo jablečného octa (1 lžíce octa na litr vody) a nechte působit alespoň 10 minut. Úlevu přinese i tělové mléko s obsahem aloe vera nebo mentolu. Anebo si dopřejte léčivou dezinfekční koupel: ve vlažné vodě rozpusťte dva aspiriny, mají protizánětlivý účinek.

Foto: F8 studio, Shutterstock.com

Někomu stačí pár tahů žiletkou a má na dlouhou dobu pokoj, jiný má s odstraňováním chloupků daleko větší starostiFoto: F8 studio, Shutterstock.com

3. Zarůstání chloupků

K zarůstání dochází, když chloupek nedokáže projít na povrch pokožky. Roste pod kůží, často vytvoří tmavou bouličku, místo se může dokonce zanítit a pak po něm někdy zůstane i jizva. Jestliže na tyto potíže trpíte, ještě před holením použijte tělový peeling, který pomůže chloupkům na povrch. Funguje i pravidelné masírování pokožky při sprchování – vsaďte na hrubší žínku nebo přírodní lufu, která zbaví kůži odumřelých šupinek a ochlupení snáz prorazí. Pozor také na oblečení: chlupy mohou zarůstat v místech, kde je oděv příliš upnutý a těsný.

4. Škrábance a zranění

Kvalitní ostré holítko by nemělo škrábat ani dráždit a už vůbec ne poranit. Odřená nebo zarudlá kůže bývá důsledkem otupeného nebo jinak poškozeného břitu. „Tupé břity chloupky špatně ořezávají, dráždí zbytečně kůži a ta má potom tendenci se zanítit,“ popisuje Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic. A říznutí? Častou příčinou je nedostatečně napnutá kůže. Změňte proto polohu, ve které se holíte, nebo směr holení a opatrní buďte zejména u podkolení jamky nebo kolem kotníku.

Reklama

Související témata:

Načítám