Hlavní obsah

Propocená zima: Díky sauně budete méně nemocní. Ale na tohle si musíte dát pozor!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním ze způsobů, jak si zpříjemnit nevlídné sychravé dny, jsou pravidelné návštěvy sauny. Pořádně se zahřejete a navíc posílíte tělo i mysl. Zdravotní benefity saunování jsou však podmíněné dodržováním určitých pravidel – nebudete-li na ně dbát, můžete si i uškodit.

Článek

Tropická, parní, herbal, solná, bio, infra či kouřová... To není ani zdaleka vyčerpávající výčet všech druhů sauny a každá má trochu jiné ozdravné účinky. Dnes se zaměříme zejména na nejznámější a nejrozšířenější druh – a to je finská sauna.

Lékařka Stanislava Maulenová z karlovarských Alžbětiných lázní považuje saunu finského typu za zdraví nejprospěšnější, ale upozorňuje, že kvůli vysoké tepelné zátěži, která činí kolem 90 stupňů Celsia, nemusí vyhovovat každému. Pro děti, seniory, kardiaky a další osoby, jež snášejí přílišné horko hůře, je vhodnější například infrasauna – v ní je teplota podstatně nižší, pohybuje se mezi 45 a 60 stupni Celsia.

Lepší imunita i kvalitnější spánek 

A jak konkrétně saunování prospívá? „Při pravidelném pobytu v kabině dochází k posílení imunity a celkové odolnosti organismu, zlepšuje se prokrvení tkání a velmi pozitivní je také vliv na psychickou kondici člověka – v podobě odbourávání stresu a relaxace. Po večerním saunování navíc obvykle lépe spíme,“ uvádí Stanislava Maulenová. V podzimních plískanicích, kdy na každém kroku číhají nejrůznější bacily, je tak sauna skvělým pomocníkem v prevenci nachlazení.

Prospívá prakticky celému tělu – uvolňuje dýchací cesty, ulevuje od bolesti kloubů a svalů, působí proti bolestem hlavy a zlepšuje pleť. Saunový mág Pavel Hofrichter ovšem upozorňuje na stěžejní pravidlo: pravidelnost. „Zdravé aspekty správného saunování budou fungovat, jen když ji budete navštěvovat každý týden. A to nejlépe celoročně. Ani častější pobyt není na závadu. Tělo si vytvoří dostatek obranných látek a budete méně nemocní,“ doporučuje.

Kdy zůstat raději doma

Existují však i situace, kdy je saunování nevhodné. „Neprovozujte ho s horečnatým nebo zánětlivým onemocněním či při užívání antibiotik. U chronicky nemocných je třeba konzultace s lékařem,“ varuje Pavel Hofrichter. Horko by mohlo zdravotní stav zhoršit. Nedoporučuje se ani ženám v prvním trimestru těhotenství, kdy hrozí poškození plodu, a po porodu je vhodné saunu navštívit až po uplynutí šestinedělí, tedy až poté, co se dá ženské tělo trochu dohromady. Kojení není pro saunování překážkou, ale počítejte s tím, že teplo může spustit mléko.

Do sauny nechoďte ani s onkologickým onemocněním, infekčními či kožními chorobami nebo po požití alkoholu. Opilost přichází i po menších dávkách alkoholických nápojů a hrozí kolaps. Problematické je také saunování při menstruaci – nejenže to není příliš hygienické, ale existuje riziko zvýšeného krvácení. Pro osoby s vysokým krevním tlakem a jinými srdečními problémy jsou po poradě s lékařem vhodnější typy saun s nižšími teplotami, např. již zmíněná infrasauna. Dříve se saunování nedoporučovalo astmatikům, dnes už existuje řada výzkumů, které tvrdí pravý opak, a lékaři ho proto doporučují jako vhodný doplněk k léčbě.

Své potomky můžete podle lékařů vzít do sauny už ve třech měsících, ale výhodnější je počkat až dospějí do věku, kdy budou schopni své pocity z pobytu v roztopené kabině vyjádřit.

Foto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Před vstupem do kabiny se umyjte a osušteFoto: BlueSkyImage, Shutterstock.com

Jak se správně saunovat

Aby byly účinky saunování co nepřínosnější, musí se provádět správně. Z hygienických i zdravotních důvodů je nutné se před vstupem osprchovat, důkladně osušit a zahalit se pouze do suchého ručníku či prostěradla, na které se v kabině následně položíte. Nahota je důležitá – plavky totiž zabraňují pokožce v dýchání a odpařování škodlivých látek z těla. V šatně nechte také šperky, které by se mohly nepříjemně rozpálit.

Důležitá je správná technika dýchání. Zapojovat byste měli převážně ústa, protože horký vzduch vysušuje nosní sliznici. Rozhodně neplatí, že čím déle v kabině vydržíte, tím zdravější budete! Čas strávený v sauně v kuse by neměl překročit patnáct minut. Při nepříjemných pocitech, jako je bolest hlavy či nevolnost, pobyt v horku neprodlužujte. Před použitím ochlazovacího bazénku ze sebe nezapomeňte smýt pot pod studenou sprchou a následně si odpočiňte v relaxační zóně a doplňte tekutiny. „Samotný rituál je vhodné opakovat dvakrát až třikrát,“ radí Stanislava Maulenová.

Chodíte do sauny pravidelně? A co dalšího děláte pro svou imunitu?

Reklama

Načítám