Hlavní obsah

Horký čaj a káva? Už nikdy! 3 důvody, proč je to nebezpečné

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez šálku čaje si neumíte představit ráno, hrnek kouřící kávičky vám zase evokuje zaručený relax? Rozhodně si oblíbené nápoje neupírejte, opatrní ale buďte s jejich teplotou. Nejde přitom jen o riziko případného opaření.

Článek

Nápoje zalité vroucí vodou vám mohou způsobit nemalé obtíže úst, zubů a trávicího traktu. Výzkumy spojují konzumaci horkých nápojů dokonce i s rostoucím rizikem vzniku rakoviny jícnu. Čaj samotný je přitom plný antioxidantů, které by měly před rakovinou chránit. Rozhodně se tedy oblíbených nápojů hned nevzdávejte, jen pozor, jak si svůj nápoj vychutnáváte.

Zubaři varují

Negativní účinek pocítíte mimo jiné, pokud patříte mezi lidi s citlivými zuby nebo s parodontózou. Odhalené krčky jsou na chlad i horko náchylné, stejně jako zuby stižené zubním kazem. Pozor si dejte zejména na velké teplotní šoky: pití ledových nápojů v teplých dnech a horkých nápojů v chladu. To může vyvolat vznik trhlinek ve sklovině a zvýšené riziko průniku infekce k zubním kořenům a nervům.

Riziko se zvyšuje, pokud si horký nápoj sladíte nebo upřednostňujete kyselejší nápoje (horké mošty, čaj z ibišku, káva typu arabika a podobně). „Obsažené kyseliny naleptávají povrch zubní skloviny a ta je potom mnohem náchylnější k poškození a úbytku,” vysvětluje dentální hygienistka Zubního centra Ořechovka Tereza Svobodová. „Proto si zuby nikdy nečistěte hned po konzumaci kyselého nápoje, ale nejdříve až tak půl hodiny poté,“ dodává odbornice. Je-li tedy horký nápoj součástí vaší snídaně, je lepší vyčistit si zuby ještě před ní.

Pozor na oslabené cévky

Uvaříte si šálek kávy a hned si vychutnáváte její chuť? Pro vaše rozpoložení je to možná blahodárné, tenké cévky v nose ale horká pára zatěžuje, a pokud byste je takto trápili často, mohou zkřehnout a být citlivější k praskání – a krvácení. Podobně je to s červenými žilkami na tváři. Máte-li k jejich tvorbě sklony, vyvarujte se nejen omývání obličeje a sprchování příliš horkou vodou, ale i konzumace velmi horkých nápojů.

Foto: Dirima, Shutterstock.com

Počkejte, až trochu zchladne...Foto: Dirima, Shutterstock.com

Rakovina útočí

Snad každému z vás se stalo, že se napil příliš horkého nápoje a ošklivě si opařil jazyk, ústa nebo krk. Právě před tímto lékaři nejvíce varují. Zatímco bolestivé pocity po chvíli ustoupí, tkáně mohou po takové příhodě zůstat nebezpečně poškozené. Popálené sliznice se dlouho hojí a při regeneraci může dojít ke změnám na buněčné úrovni a dle nedávných výzkumů i ke vzniku rakoviny, zejména jícnu.

Například výzkum Teheránské univerzity, který hledal důvody neobvykle častého výskytu rakoviny jícnu v jedné z íránských provincií, uvádí, že pravidelné popíjení nápojů s teplotou nad 70 °C zvyšovalo riziko rakoviny jícnu osmkrát více, než pokud byste si dopřávali čaj o teplotě do 65 °C. V arabském světě je obvyklé popíjet čaj velmi horký, proto se lékaři domnívají, že právě teplota je původcem růstu nádorů v oblasti hrdla.

Poškozený epitel navíc není tolik odolný a nedokáže se bránit negativním vlivům dalších strůjců rakoviny – kouření, alkoholu nebo konzumace nevhodné potravy, například uzenin, smažených pokrmů a přepečeného pečiva, které mohou být zdrojem karcinogenů. Například v Číně, zemi, kde je pití čaje rovněž velkou stálicí, byl proveden výzkum na vzorku 450 000 lidí, který zkoumal právě spojitost mezi pitím horkých nápojů a nárůstem rizika rakoviny jícnu při nezdravém životním stylu (kouření, pití alkoholu). Přinesl šokující závěry, které tvrdí, že kouření riziko rakoviny jícnu zdvojnásobuje a konzumace alkoholu dokonce až zpětinásobuje.

Teploměr na pomoc

Neznamená to, že máte začít nápoje zalévat vlažnou vodou, to by vám zřejmě moc nechutnaly. Zejména při přípravě kávy je teplota sama o sobě dost alchymie. „Obecně se uvádí, že k přípravě espressa je vhodná teplota od 88–92 °C. Každá káva však potřebuje něco jiného, každá odrůda se chová jinak, třeba arabiky a světlé pražené kávy se lépe snoubí s nižší teplotou,“ říká šéfbarista české kavárenské sítě CrossCafe Petr Korbel.

Co je vůbec pro náš organismus „příliš horké“? Odborníci stanovili, že riziková u nápojů je teplota nad 65 °C. Nápoj nechte dostatečně vychladnout, nebo ho zjemněte mlékem. „Správně připravené mléčné varianty jako latté či cappuccino jsou totiž z tohoto pohledu v pořádku, teplota při servírování nepřekračuje 65 °C,“ dodává barista.

Pokud už se horkého nápoje napijete, doporučují odborníci okamžitě ústa vypláchnout něčím studeným. Bude to sice šok pro zuby, ale sliznice a chuťové receptory na jazyku to zachrání před trvalým poškozením. Můžete přidat sůl, která podpoří hojení.

Pijete horký čaj nebo kávu?

Reklama

Související témata:

Načítám