Hlavní obsah

Blíží se pohanský svátek radosti. O Lughnasadu si můžete přivolat štěstí do života

Foto: ju_see, Shutterstock.com

Foto: ju_see, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte dodat svému vztahu novou šťávu nebo se zkrátka jen postarat o to, aby dlouho vydržel? Ochránit se na celý rok před vším zlým? Posílit radostné vibrace a štěstí v životě? Zkuste to všechno o Lughnasadu.

Článek

Přelom července a srpna – někdy se hovoří konkrétně o noci z 31. července na 1. srpna, jindy o přibližném a delším období – znamená jediné: je tu období radosti, veselí a odpuštění, ale také svateb a nových vztahů, zkrátka starověký svátek Lughnasad. Jeho kořeny jsou pohanské a prastaré, ale oslavit ho můžete i vy – alespoň částečně. Jak ho dřív lidé slavili a jak to můžete v současnosti udělat i vy?

Pohanský svátek veselí a odpuštění

Lughnasad, jinak známý také jako Lammas, byl mezi pohany vnímán jako jeden z osmi nejdůležitějších svátků v roce. Byl to hlavně svátek veselí a odpouštění. V tento den bylo přísně zakázáno veškeré násilí, pomsty a také vymáhání dluhů. Patronem dnes prázdninových radovánek byl bůh Lugh, pán a vládce svateb, moudrosti a řemeslných dovedností, který také střežil na cestách bojovníky a mudrce.

Stromem zasvěceným Lughnasadu je jeřáb, strom teplých letních dní a takzvané světlé poloviny roku, která už s tímto svátkem pomalu končí. Symbolickým spálením jeřábového dřeva naši předci naznačovali, že léto spěje k vrcholu a závěru a pomalu přichází zima.

Svátek ovoce

Jednou z nejdůležitějších součástí těchto oslav je ovoce všeho druhu, ale zejména jablka. Pokud máte ovocnou zahradu - sdílením sklizně s rodinou, přáteli a svým protějškem utvrdíte a zpečetíte vzájemné vztahy a posílíte je do dalších dnů.

Že ovocnou zahradu nemáte a ani nikoho, kdo ji má, neznáte? Nevadí. Prostě se jen pusťte do oblíbeného receptu na jablečný koláč a ideálně ho upečte ve tvaru slunce, nositele štěstí a optimismu. Pak se podělte se všemi, na kterých vám záleží. Ke koláči zvolte k pití jablečný mošt, který je výsostnou tekutinou tohoto svátku. Zbytek moštu vylijte před dům, usmíříte si tak přírodní duchy obývající nejbližší stromy a keře, kteří budou váš dům pečlivě hlídat a zasáhnou v případě potřeby.

Ochranná kouzla

K dalším možnostem, jak si udělat v životě bezpečno, budete potřebovat polodrahokamy, konkrétně hematit. Umístěte ho někam do rohu bytu, aby se dovnitř dostali jen ti, které tam sami budete chtít a již navíc budou přicházet s pozitivní energií.

Hematit si pověste také nad dveře, třeba spolu s větvičkou jeřábu omotanou červenou nití, poslouží stejnému účelu a splní i úkol pěkné dekorace. Ti, kteří se nebojí víc kreativně vybít, si mohou vyrobit věnec, ten lughnasadský by měl být z cibulí, zdobený jeřábem, obilím, bodláky, zimolezem nebo fenyklem. Případně zkuste jiný přírodní - z břečťanu, šalvěje, šípků nebo kapustiček. Trochu barev a květů pak přidají luční květiny, které jsou se svátkem pevně spjaté, například rudé vlčí máky, modré chrpy, fialové zvonky nebo velké bílé kopretiny.

Foto: byAZ3, Shutterstock.com

Hematit je minerál, který může mít červenou, hnědou, šedou i černou barvuFoto: byAZ3, Shutterstock.com

Oslavy pro každého

Nechcete slavit sami doma? Vyrazte na víkendové oslavy, které se každoročně odehrávají na několika místech po České republice. Jednou z možností je Mezinárodní festival keltské kultury, který se koná z pátku 28. na sobotu 29. července v Nasavrkách, kde vyroste keltská vesnička. Bohatý program pro děti i dospělé zahrnuje přednášky na různá témata, od nošení bosých bot až po povídání o keltských mincích, skotské nebo irské tance, bitvy, turnaje i rituály.

Další možnost se pak naskytne o týden později 4. a 5. srpna, kdy se odehrávají oslavy na keltském opidobunkriu Stará Hora kousek za Brnem. Tam se můžete těšit zejména na různorodý hudební program, show s koňmi nebo tance všeho druhu, samozřejmě s bohatým gastro doprovodem.

Pražané pak můžou vyrazit v pátek 28. 7. na Gauč ve Stromovce, kde vystoupí různé kapely, k dispozici bude i vědma nebo lughnasadské tanečnice.

Související témata:

Načítám