Hlavní obsah

Dnešní Šedivé či Žluté úterý bývá ve znamení úklidu. Někdy se mu říká také Tlusté, tak si dopřejte!

Foto: kipgodi, Shutterstock.com

Foto: kipgodi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou pro věřící nejdůležitějšími svátky v roce, pro ostatní pak dlouho očekávaným svátkem, jenž slaví příchod jara. Jaké zvyky a obyčeje provázejí týden, který jim předchází? Proč se úterý říká Šedivé?

Článek

Svatý týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonoční nedělí neboli Božím hodem Velikonočním, tedy svátkem vzkříšení Ježíše Krista. Šedivé nebo Žluté úterý se nese především ve znamení úklidu. Pozor ale na domácí skřítky a zeleného čerta!

Kdy bude Šedivé úterý?

Podívejte se, na kdy vychází Šedivé úterý letos i v následujících letech.

ROKDATUM
V roce 202426. března
V roce 202515. dubna
V roce 202631. března
V roce 202723. března
V roce 202811. dubna

Zvyky a tradice

Šedivé nebo také Žluté úterý bylo věnováno hlavně úklidu domu. Z církevního hlediska se nic zásadního neděje, takže se hospodyňky spíš držely košťat - pryč musely pavučiny a prach, myla se okna, někde se také bílilo. Šedivá symbolizuje právě zbavování se prachu, ale také pošmourno a zataženou oblohu, která k počasí v tomto ročním období patří. Mimochodem, prach se z domu odnášel a vysypával za křižovatkou.

Žlutá je hlavně barvou slunce a světla, které na jaře víc proniká do domů. Je ale také barvou vznešenosti, věčnosti, rozumu a úcty. K Velikonocům patří snad nejvíc – i díky tomu, že žluté jsou mnohé jarní květy jako tulipány nebo narcisy.

Proč se mu říká Žluté nebo Tlusté úterý?

Označení Žluté se může prý vázat i k tomu, že bankrotáři museli nosit celý rok žluté klobouky a jen v toto úterý je mohli odložit.

Šedivé či Žluté úterý bylo také vhodným dnem, kdy vyhodit všechny věci, které jste během Modrého pondělí označili jako nepotřebné nebo nefunkční. Získáte víc prostoru a byt či dům bude vzdušnější a vejde se do něj i víc světla a slunce.

V tento den byste také měli nakrmit domácí skřítky a až uklidíte, měli byste jim dát trochu mléka. Varování platí pro ty, kteří by si chtěli v noci z úterý na středu trochu vyhodit z kopýtka a prohýřit ji. Mohlo by vám totiž hrozit, že vás přijde strašit zelený čert.

Občas se o tomto dni mluví i jako o Tlustém úterý. Důvodem byla možnost se po období půstu zase dosyta najíst.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám