Hlavní obsah
3,4
(202)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

V tomhle francouzském jablečném koláči je těsta jenom tolik, aby ovoce drželo pohromadě. Jeho chuť se mění podle toho, jakou odrůdu jablek použijete, a vždycky krásně voní po velkorysé dávce rumu a po vanilce. Nejlépe si ho vychutnáte jako Francouzi – s kopečkem crème fraîche, tedy opravdu husté zakysané smetany.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Budete potřebovat
  • 4 ks jablek
  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 120 g másla
  • 2 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
K podávání
  • 1 kelímek crème fraîche
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

I když do těsta přidávám méně cukru, než udávají různé verze originálního receptu, koláč je ve výsledku dost sladký – raději proto vybírám kyselejší odrůdy jablek nebo jejich mix. Sladkost koláče také krásně vyvažuje kopeček zakysané smetany, určitě na něj nezapomeňte!

Postup

01.

Dortovou formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky asi 0,8 × 0,8 cm. Pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou.

02.

Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a se solí a dobře promíchejte. Rozpusťte máslo a nechte ho chvíli vychladnout.

03.

V druhé míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým extraktem a rumem do světlé nadýchané pěny. Poté do ní za stálého šlehání pomalu přilijte rozpuštěné máslo.

04.

Vaječnou směs přilijte k mouce a zlehka promíchejte stěrkou. Přidejte kostičky jablek a znovu zlehka promíchejte, aby se všechny obalily těstem a nikde nezůstala neprovlhčená mouka. Těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 45 až 50 minut. Jestli forma netěsní dokonale, podložte pod ni při pečení ještě plech – těsto obsahuje hodně másla, které může na začátku pečení vytékat.

05.

Nechte chvíli vychladnout, zlehka posypejte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem crème fraîche, husté a tučné zakysané smetany.

Jablka jsou pro sladké moučníky asi nejoblíbenější ovoce. Podívejte se na video recept na hraběnčiny řezy s Daškou Malou nebo vás zaujme víc jablečný štrúdl z pivního těsta: se sádlem a bez vajec? Skvělý je i jablečný perník jako chlebíček nebo nejlepší nepečený jablečník.

Reklama

Načítám