Hlavní obsah
2,9
(740)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Suroviny na tenhle koláč máte pravděpodobně doma, příprava vám zabere chviličku a ani nemusíte vytahovat váhu. Potřebujete víc důvodů, proč se pustit do pečení?

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1,25 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 ks jablek
Vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst strouhanky
Rumová poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypejte hrstí strouhanky (nebo vyložte papírem na pečení).

02.

Do mísy vsypejte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, koření a špetku soli a míchejte metličkou – suroviny se promíchají a nakypří.

03.

Jablka  omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte je s moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně rozptýlila.

Tip: omytá jablka rozpulte, odstraňte jádřinec, stopku a „bubáka“ a strouhejte je řeznou stranou naplocho – slupka vám zůstane v ruce.

04.

Do mísy přidejte mléko, olej a vejce a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila. Polovinu těsta vlijte do formy, ke zbytku vmíchejte kakao a nalijte na světlé těsto. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut.

Tip: mléko můžete nahradit i kysaným podmáslím.

05.

Na rumovou polevu prosejte do mísy cukr, přidejte horkou vodu a rum a vařečkou třete, až vznikne hustá a lesklá poleva. Rozetřete ji po vychladlém koláči a nechte asi hodinu ztuhnout. Koláč s polevou krájejte nožem namočeným v horké vodě, poleva se nebude lámat.

Jablka dodají lahodnou chuť i masovým pečínkám, obzvlášť se hodí k vepřovému  a drůbeži.

Související témata:

Načítám