Hlavní obsah

Hrníčkový koláč s jablky a rumovou polevou

Hodnocení:
(604)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Suroviny na tenhle koláč máte pravděpodobně doma, příprava vám zabere chviličku a ani nemusíte vytahovat váhu. Potřebujete víc důvodů, proč se pustit do pečení?

Ingredience pro:
1 plech 22 × 30 cm
Budete potřebovat
  • 2.5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 lžičky koření do perníku
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1.25 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 jablka
Na vymazání a vysypání formy
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst strouhanky
Na rumovou polevu
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 2 lžíce horké vody
  • 2 lžíce rumu
Článek

Postup

Krok 1: Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vymažte máslem a vysypejte hrstí strouhanky (nebo vyložte papírem na pečení).

Krok 2: Do mísy vsypejte mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, koření a špetku soli a míchejte metličkou – suroviny se promíchají a nakypří.

Krok 3: Jablka  omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte je s moukou tak, aby se ve směsi rovnoměrně rozptýlila.

Můj tip: omytá jablka rozpulte, odstraňte jádřinec, stopku a „bubáka“ a strouhejte je řeznou stranou naplocho – slupka vám zůstane v ruce.

Krok 4: Do mísy přidejte mléko, olej a vejce a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila. Polovinu těsta vlijte do formy, ke zbytku vmíchejte kakao a nalijte na světlé těsto. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut.

Můj tip: mléko můžete nahradit i kysaným podmáslím.

Krok 5: Na rumovou polevu prosejte do mísy cukr, přidejte horkou vodu a rum a vařečkou třete, až vznikne hustá a lesklá poleva. Rozetřete ji po vychladlém koláči a nechte asi hodinu ztuhnout. Koláč s polevou krájejte nožem namočeným v horké vodě, poleva se nebude lámat.

Jablka dodají lahodnou chuť i masovým pečínkám, obzvlášť se hodí k vepřovému  a drůbeži.

ynezorPumanzeSaNyknalC
5. 11. 2021

Reklama

Sdílejte článek