Hlavní obsah

Nejambicióznější rodiče podle zvěrokruhu. Berani kladou na děti vysoké nároky, Střelci jsou pohodáři

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ambice je dobrá věc – ale přenášet svoje nesplněné cíle na své potomstvo, to už tak ideální být nemusí. Zjistěte, která znamení zvěrokruhu mohou být považována za nejambicióznější rodiče a která jsou spíše na straně klidnějšího přístupu k výchově.

Článek

V roli rodiče je důležité nalézt rovnováhu mezi ambicemi a láskou. Ano, je skvělé své potomstvo motivovat a snažit se z něj dostat to nejlepší, posunout ho a rozvíjet jeho schopnosti. Ale zase není ideální tlačit až příliš, takže si dítě pak přijde nedostatečné a méněcenné. Dítě musí vědět, že pro něj budete mít vždy připravenou laskavou a vítající náruč, ačkoli třeba nepodá ten nejlepší výkon století. Která znamení patří mezi ty nejambicióznější rodiče v celém zvěrokruhu a kdo to bere víc s klidem?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou plní energie a odhodlání, což se odráží i v jejich rodičovském stylu. Jsou schopni tlačit své děti k dosažení jejich maximálního potenciálu a klást na ně vysoké nároky, protože je k tomu nabádá jejich vrozená soutěživost – chtějí, aby to jejich dítko bylo ze všech nejlepší a oni se jím mohli chlubit. Navíc mají dost často sportovní zázemí, což v nich podobné vedení ještě umocňuje. Berani by se tedy měli při výchově dost krotit a myslet na to, že jsou i daleko důležitější věci než nějaké imaginární vítězství v soutěži, o které soupeři ani nevědí.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou zásadoví a stabilní rodiče, kteří svým dětem poskytují pevný základ a podporu za všech okolností. Nejsou nezbytně nejambicióznější, ale jsou trpěliví a důslední a dbají na to, aby vždy splnili to, co řeknou – a totéž chtějí po svých dětech. Býci nesnášejí, když se lidé vzdávají, a to je něco, co nestrpí ani u svého potomka. Ale pokud vynaloží veškeré úsilí, a stejně skončí až jako poslední? To už Býky nemůže rozhodit, dobře vědí, že jsou mnohem důležitější věci, a medaile a účast se v jejich očích rozhodně počítá.

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Rodič-Beran je přirozeně soutěživý a nabádá k tomu i své dítě. Přitom jsou důležitější věci než vítězstvíFoto: Lopolo, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženečtí rodiče jsou flexibilní a otevření novým zkušenostem i zážitkům. Podporují své děti ve všem, co dělají, a kladou důraz na rozvoj jejich osobnosti. To, jestli je tlačí k velkým výkonům, tak trochu záleží na tom, jak se zrovna vyspí – jeden den se mohou snažit dohnat svého potomka až ke hvězdám na stupínky vítězů a druhý den s naprostým klidem přihlížet bezcílnému flákání. Pro jejich děti je pak trochu obtížné vypozorovat, který z jejich rodičů na ně zrovna čeká. Pokud něco, měli by se Blíženci snažit být ve své výchově konzistentnější a méně nevypočitatelní.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou citliví a laskaví rodiče, kteří kladou důraz zejména na emocionální podporu a bezpečné prostředí pro své děti. Nějaké ambice? Ale kdeže. Cokoli, co jejich drobek udělá, je pro ně zázrakem a víc by po něm snad ani chtít nemohli. Někdy bývají až příliš benevolentní a dávají svému potomstvu moc volnosti, příliš rozvolněné hranice, nemají vlastně žádné nároky. To taky není ideální. Každopádně děti Raků vždycky vědí, že jsou milovány a doma na ně čeká otevřená náruč jejich rodičů, ať už cokoli jakkoli pokazí.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou velmi hrdí a chtějí, aby jejich děti vynikaly ve všem, co dělají. Jsou velmi ambiciózní a motivující, ale někdy taky vyvíjí na své děti příliš velký tlak. Protože jsou zvyklí oslňovat všechny a všechno kolem sebe, tak nějak čekají, že totéž budou dělat i jejich děti – že budou prostě nejlepší z nejlepších a zcela okouzlující. Lvy vlastně někdy ani nenapadne, že po svém potomstvu chtějí až moc. Slovy chvály sice nikdy nešetří, ale stejně tak nesleví ze svých nároků, dokud jim dítě nedostojí.

Foto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Lvi mají tendence vyvíjet na své potomky příliš velký tlak. Občas by to chtělo slevit z vysokých nárokůFoto: Dikushin Dmitry, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou velké perfekcionistky, a to i v okamžiku, kdy zastávají rodičovskou roli. Takže tlačí na sebe, aby byly těmi nejlepšími rodiči v okolí, ale i na své děti, nic než stoprocentní soustředění a neustálou snahu a píli prostě neberou. Pro potomky Pann to může být dost náročné, často si z dětství odnáší komplexy a problémy se sebevědomím i do budoucna. Panny by se na to měly zaměřit a neklást na své blízké, zvláště ty nejmenší, takové nároky – ne všichni se potřebují hnát životem se 110% energií den co den.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy jsou vyvážení a diplomatičtí rodiče, kteří dbají hlavně na harmonii a dobré vztahy svých dětí s ostatními. Není pro ně zas tak důležité, aby jejich potomstvo excelovalo a oslňovalo, chtějí z něj mít prostě dobré lidi a slušně vychované jedince. Protože tolik netlačí ani na úspěchy ve svém vlastním životě, vytváří pro své děti pohodové zázemí, kde jde o úplně jiné hodnoty, než je úspěch. To možná není úplně nejvíc motivující, ale jejich potomci bývají velmi sebevědomí, sebejistí a umí tuto harmonii a pohodu předávat i dále do svého okolí.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou vášniví a intenzivní rodiče, kteří jsou schopni podporovat své děti naplno vlastně ve všem a pomáhat jim dosáhnout jejich snů. Občas se objeví jejich tvrdohlavá marsovská povaha a tlačí více, než by bylo zdrávo, ambiciózně ženou potomstvo za výsledky bez ohledu na to, jaká je cena. Investují do rozvoje svých dětí tolik svého času i energie, děti jsou pro ně velkým projektem a čímsi, za co mohou bojovat. Jsou schopni se pro ně hodně obětovat, ale vlastně totéž nadšení čekají taky od dětí samotných.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Střelci se neženou za úspěchem, preferují štěstí a volnost. Jejich děti se u nich setkají s pochopením a láskouFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci berou všechno dost v pohodě, stejně tak rodičovství a péči o děti. Rozhodně si do nich nepromítají vlastní nenaplněné ambice, to se ke střelecké povaze nehodí. V životě nehledají úspěch, ale štěstí a volnost a totéž chtějí i pro své potomstvo. Proto mívají s dětmi většinou velmi dobré vztahy, ty se jim totiž nebojí přiznat ani jakýkoli neúspěch – vědí, že se u Střelců-rodičů setkají s pochopením a láskou. Ovšem zase nemažou své drobotině med kolem pusy a nebudou ji chválit, pokud není za co.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou odpovědní a cílevědomí rodiče, kteří mají směrem ke svým dětem opravdu vysoké očekávání a podporují je na cestě k úspěchu, jak jen můžou. Bývají poměrně přísní a často sklouzávají k modelu „dokud neuděláš, co máš, žádná zábava“, což může v rodině ve výsledku dělat pěkné dusno. Jejich úmysly jsou čisté, touží po tom, aby před sebou jejich potomstvo mělo zářnou budoucnost, a sami jsou ochotní přiložit ruku k dílu. Mohou být ale náročnější, než by bylo záhodno.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou inovativní a nekonvenční a své děti podporují v hledání vlastní cesty a hlasu. Nejde jim o ambice a tradičně zažité úspěchy ve škole, v práci nebo ve volnočasovém koníčku. Jejich cílem je vychovat silného jedince, který se sám o sebe postará, najde své opravdové já a nebude se bát jinakosti. Pokud už náhodou na své děti tlačí, pak proto, že je chtějí vybičovat a zbavit uťápnutosti. Jinak jsou nejšťastnější, když jejich potomstvo rebeluje a hledá si svou vlastní cestu životem.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Empatické a citlivé Ryby jsou rodiči vnímavými k potřebám svých dětí, podporují je v jejich šťastném a naplněném životě a nesnaží se je tlačit tam, kam by samo dítko třeba nechtělo. Ambice pro ně nehrají roli, chtějí pro své děťátko jen to nejlepší a někdy sklouzávají k rozmazlování – jsou schopni za svého prcka udělat cokoli, i když už to třeba takový drobek není a svoje povinnosti by si měl dělat sám, stejně jako bojovat své bitvy. Dokážou nekonečně oslavovat každý třeba jen zdánlivý úspěch svého potomka.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám