Hlavní obsah

Program pro vaše děti na „jarňáky“ podle znamení. Malí Lvíčci potřebují být s rodiči, Panenky nechte něco vyrábět

Foto: Olya Humeniuk, Shutterstock.com

Foto: Olya Humeniuk, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní prázdniny jsou tady. Přemýšlíte, jak v zimním počasí nejlépe zabavit potomstvo? S tím vám poradí jejich znamení zvěrokruhu. Co bude bavit malé Kozorohy a čím potěšíte Ráčky?

Článek

Máte doma klidného malého čtenáře, nebo spíš neřízenou střelu, kterou je třeba zabavovat sportovními aktivitami? Vymyslet program na celý týden, a navíc v době, kdy počasí venku rozhodně nemusí být ideální, není nic jednoduchého. Přinášíme vám tipy, čím nejlépe zabavíte jednotlivé mrňavé zrozence dvanáctera znamení zvěrokruhu tak, aby vám nelezli po hlavě a nebrnkali na nervy. Malí Berani totiž vyžadují úplně jiný přístup než třeba Váhy.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Pro děti narozené ve znamení Berana jsou jarní prázdniny příležitost k dobrodružství a akci. Nejlepší způsob, jak je zabavit, je nabídnout jim aktivity, které rozvíjejí jejich smysl pro soutěživost a nebojácnost. Lyžování či snowboarding jsou skvělé možnosti, které osloví jejich odvážnou povahu a zároveň je udrží v pohybu. Výlety na běžky, stavění sněhuláků či závody na sáňkách mohou rozvinout jejich fyzické dovednosti a taky týmovou spolupráci. Když se budou moct věnovat sportu a outdoorovým aktivitám, přinese to Beranům energii a radost z každodenního života.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Děti narozené ve znamení Býka mají rády pohodlí a stabilitu, což odráží i jejich přístup k prázdninové zábavě. Apelujte na jejich smysl pro praktičnost a zároveň se je snažte udržet v pohybu, ať se unaví. Pro Býčky jsou ideální chvíle strávené na zimních procházkách v přírodě, stavění sněhových soch všeho druhu nebo prozkoumávání okolí na sněžnicích. Pečení a vaření všeho druhu jsou také skvělé aktivity, které rozvíjejí jejich smyslovost a zodpovědnou povahu – budou si připadat tak dospěle! Nesmíte však zapomenout na jejich potřebu klidu a odpočinku, takže občasné chvíle strávené u krbu s horkým nápojem a dobrým příběhem jsou pro ně přesně to pravé.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Býci rádi střídají aktivitu a relaxFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

U malých Blíženců je při zábavě klíčová jejich zvídavost a také pestrost zážitků, kterými si projdou a které tuto zvídavost uspokojí. Je pro ně nejlepší kombinace fyzické aktivity s něčím, co zaměstná i jejich chytrou hlavičku. Výlety na bruslařskou dráhu, kde mohou rozvíjet své sportovní dovednosti, a následné prozkoumávání nového města je pro ně skvělým programem na volné dny. Experimentování s vědeckými pokusy nebo tvůrčí hry, jako je malování na sněhu či výroba sněhových soch, jsou také oblíbené. Důležité je zajistit jim různorodé a stimulující prostředí.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Pokud máte doma dítko zrozené ve znamení Raka, nejspíš víte, že má rádo pocit bezpečí a pohodu, což ovlivňuje i jeho preference během jarních prázdnin. Tolik si neužijí velké výlety na hory a do světa, odpočinek a zábava je pro ně spojena zejména s domácím prostředím a rodinnou atmosférou – hlavně aby byli všichni pohromadě. Tvořivé aktivity jako pečení, vyrábění nebo skládání puzzle jsou pro ně skvělým způsobem, jak trávit čas. Raci navíc rádi hrají deskové hry a čtou knihy, takže večery strávené u krbu s rodinou jsou pro ně ideální. Klíčové je vytvořit pro ně prostředí plné lásky a podpory, kde se mohou cítit jako doma.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Malí Lvi během svého volna rozhodně touží po dobrodružství. Výlety někam, kde ještě nebyli, pro ně mohou být magickým zážitkem plným vzrušení. Mají kuráž, neděsí je ani změna prostředí, ani aktivity, které nikdy dřív nedělali. Ovšem zcela nejpodstatnější je pro Lvíčky pozornost lidí kolem, zvláště rodičů, kteří často nemají kvůli práci a jiným povinnostem čas. To pro ně bude největším prázdninovým zázrakem. Pro děti narozené ve znamení Lva je důležité, aby se cítily jako hvězdy, a prázdniny pro ně mohou být příležitostí vykouzlit si vlastní scénu, kde zazáří.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Lvi stojí hlavně o to, být s rodičiFoto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Děti narozené ve znamení Panny jsou obvykle pečlivé, analytické a mají rády organizaci. Během jarních prázdnin jim můžete nabídnout aktivity, kde mohou využít tyto své dovednosti a také bystré oko a smysl pro detail – nejrůznější vyrábění a tvoření bude to pravé. Může pro ně být také skvělou zábavou vytvoření prázdninového plánu, ve kterém si dají dohromady, co chtějí během volna všechno stihnout, a to včetně návštěv muzeí či divadel, výletů do přírody nebo jen společného domáckého sledování filmů. Důležité je, aby se malé Panny cítily zapojené do procesu plánování a aby měly možnost vyjádřit své nápady a preference.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy bývají kreativní už odmalička, zároveň jsou velmi společenské. Během jarních prázdnin se zaměřte na rozvoj jejich smyslu pro estetiku a harmonii. Můžete je vzít do různých tvůrčích dílniček s kamarády, kde se budou moct vyřádit – plácat keramiku, malovat nebo vařit – důležité je, že půjde o skupinovou aktivitu v partě. Také pro ně může být skvělou zábavou návštěva řemeslných trhů, kde si mohou prohlédnout různé umělecké a řemeslné výrobky. Postarejte se hlavně o to, aby Váhy nezůstaly o prázdninách odříznuté od přátel, to je pro jejich zabavení klíčové.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Malí Štírci jsou charakterizováni neuvěřitelnou zvědavostí, intenzitou a fascinací tajemstvím. Pokud se z nich nechcete zbláznit, rozhodně na plánování nějakého programu zapracujte. Postarejte se o to, aby se mohli zapojit do aktivit, které budou podnětné a obohacující: návštěvy muzeí, planetárií nebo historických míst, ale klidně taky výlet do plaveckého bazénu nebo třeba do obyčejné knihovny. Rádi také řeší hádanky a analytické úkoly, takže stolní hry nebo únikovky jsou to pravé ořechové. Procházky v přírodě jim mohou poskytnout příležitost k objevování nových míst a zážitků.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Zvídavé Štíry vezměte do muzeaFoto: BearFotos, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Podobně jako Berani jsou i Střelci velmi dobrodružné duše. Jsou plní energie, což z nich činí skvělé společníky a parťáky na jarní prázdniny. Zabavte je aktivitami venku, které jim umožní prozkoumávat nová místa a objevovat nové zážitky. Zimní sporty jako lyžování, snowboarding nebo bruslení na ledě pro ně budou přitažlivé a pomohou jim vyčerpat přebytečnou energii. Nezapomeňte také na společenské hry, ty jim umožní trávit čas s rodinou a přáteli, ať už doma, nebo na dovolené. Střelci si dobrou zábavu v partě lidí, kteří jim jsou blízcí, umí užít. Klíčové je podněcovat jejich zájem o nové zážitky a učit je vážit si svobody a nezávislosti.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Děti narozené ve znamení Kozoroha jsou zodpovědné a cílevědomé, což ovlivňuje jejich chování i o prázdninách. Potřebují strukturovaný program, který je povede k učení nových dovedností a rozvíjení zájmů. Můžete se pokusit stimulovat jejich kreativitu, což jim není úplně vlastní. Naopak návštěvy muzeí, galerií nebo památek jim sedí a podnítí jejich zvídavost a touhu po poznání. Pokuste se najít vyváženou kombinaci zábavy a vzdělávání, která se zaslouží o jejich celkový rozvoj. A hlavně nezapomeňte na učení a domácí úkoly – malí Kozorozi budou ve stresu, dokud si jejich splnění neodškrtnou.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou často už odmala kreativní a nezávislí, plní zvídavosti a mají velkou touhu po nových zážitcích. Nadchnou je tedy výlety do zajímavých muzeí, planetárií nebo vědeckých center, kde mohou objevovat nové světy a učit se nové věci. Experimentování s uměleckými aktivitami, jako je malování, modelování nebo hudba všeho druhu, je pro ně inspirativním způsobem, jak trávit volný čas. Zároveň je pro ně důležité mít čas na osobní volnost a objevování vlastních zájmů, ať už sami, nebo ve společnosti kamarádů. Klíčem k úspěchu je podporovat jejich individualitu a dát jim možnost vyjádřit kreativní nápady.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Pro malé Rybky s velkou představivostí si připravte aktivity, které podporují fantazii a cit pro krásu. Můžete je vzít na procházky do lesa, kde si mohou hrát na lovce čarodějnic nebo objevitele zakletých světů. Stavění sněhuláků, sněžných pevností nebo vytváření andělíčků je pro ně také skvělým způsobem, jak si užít zimní radovánky. Návštěva divadelního představení nebo kina bude úplně stejnou trefou přímo do černého. Ryby si také užijí čas strávený čtením knih a sněním o světech plných dobrodružství. Hlavní je podporovat jejich kreativitu a dát jim prostor pro projevování jejich bohatého vnitřního světa.

Načítám