Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Do polévky použijte nejlépe hnědé žampiony nebo i lesní pevnější houby, jsou více aromatické než bílé žampiony a polévce dají lepší chuť.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g žampionů
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 ks vejce
    3
  • 2 plátky másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 150 g těstovin
    1
    3
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks cibule
  • 1 dl bílého polosladkého vína
    12
  • 1 ks mrkve
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
    7
K podávání
  • 1 hrst petrželky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hlubší pánvi nechte rozehřát máslo, přidejte houby, cibuli a kmín, osolte, opepřete, osmahněte a podlijte bílým vínem a krátce poduste. 

02.

Mezitím si v hrnci na polévku připravte světlou jíšku. Na másle nechte za stálého míchání zpěnit hladkou mouku, odstavte z plotny, zalijte cca 1 a 1/2 l studené vody a dobře prošlehejte. Směs hub s vínem přidejte k jíšce a patnáct minut povařte. Mezitím si uvařte libovolné těstoviny na skus a dejte je stranou. 

03.

Pak do polévky přidejte nastrouhanou mrkev a vařte dalších pět minut a ke konci zašlehejte vejce. Polévku stáhněte z ohně, zjemněte smetanou a promíchejte s těstovinami. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou.

Jak děláte houbovou polévku vy?

Načítám