Hlavní obsah

Zkontrolujte si mateřská znaménka. Podzim je na prevenci ideální

Foto: THINKSTOCK

Každý podezřelý útvar na kůži by měl vidět lékařFoto: THINKSTOCK

Reklama

Čím se liší pihy a mateřská znaménka? Pihy jsou způsobeny nahromaděnou pigmentací, mateřská znaménka tvoří nervové buňky. Rozdíl je v tom, že pih máme po celém těle nespočet, a pokud se nijak nemění, není potřeba jim věnovat zvýšenou pozornost. Mateřská znaménka musíme stále po očku hlídat. Mohl by se z nich totiž vyklubat melanom. Proto je důležité je preventivně kontrolovat.

Článek

Člověk by se měl znát natolik, že si včas všimne, že se s jeho mateřskými znaménky něco děje. „Sledovat svou kůži by měl pravidelně každý. A to i na místech, kam si běžně nevidíte,“ vysvětluje přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor MUDr. Petr Arenberger. Vyplatí se tedy nejen použít zrcadlo, ale třeba zapojit i další členy rodiny.

Kdy rozhodně jít k lékaři?

S návštěvou odborníka byste neměli váhat, pokud pozorujete následující změny:

  • Asymetrie – skvrna nemá symetrickou formu jako například ovál či kruh. Pokud začne skvrna růst a měnit tvar, měli byste ji rozhodně ukázat lékaři a konzultovat ji s ním.
  • Ohraničení– hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.
  • Barva– není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé, až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.
  • Průměr – pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti. Ideální je, aby s vámi na něj dohlédl i dermatolog, který pozná jeho nebezpečnost.
  • Vyvýšení – pokud pozorujete růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou nádoru. Pokud je mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

„Při jakýchkoli pochybnostech navštivte raději kožního lékaře, rozhodně pak v případě, že máte alespoň dva z výše uvedených signálů,“ radí Petr Arenberger.

Zhruba polovina melanomů vzniká na podkladě pigmentového znaménka, ale neplatí to stoprocentně, takže si všímejte každé změny na své kůži. „Domnívat se, že k lékaři musíte až ve chvíli, kdy znaménko svědí, krvácí nebo se jinak zcela zřetelně hlásí, může být smrtelný omyl,“ říká dermatolog. Pokud kontrolujete znaménka po dovolené u moře, pak mějte na paměti to, že vyšší dávka UV záření může krátkodobě znaménka „pobláznit“. Potřebují pak chvíli času na to, aby se uklidnila a jejich stav se normalizoval.

Foto: ARCHIV

Pokud znaménko roste do výšky a mění barvu, objednejte se k lékařiFoto: ARCHIV

Bezpečné opalování? Takové není!

Moderní přípravky na opalování sice poskytují docela slušnou ochranu proti UV záření, ale stoprocentní není. Vliv UV záření je obecně negativní. Urychluje stárnutí, tvorbu vrásek i pigmentových skvrn – to je hledisko estetické, tedy méně závažné. Zvýšení rizika vzniku rakoviny kůže je samozřejmě daleko závažnější. Lékaři se shodují na tom, že v bezpečí se nemůžete cítit ani v případě, že se namažete krémem na opalování.

Foto: THINKSTOCK

Bez kvalitních přípravků proti UV záření byste neměli na slunce vůbec chodit, natož se opalovatFoto: THINKSTOCK

Nehledejte jen tmavé skvrny

Na kůži nemusí vzniknout jen hnědý kožní nádor, známý melanom. „Existuje i takzvaná bílá rakovina, tedy bazaliomy a spinaliomy. Jsou také zhoubné, ale většinou nemestazují a dají se lépe léčit. Ani ty se na kůži ale nesmí nechávat dlouho, mohou prorůstat do hlubších partií kůže, chrupavek, kostí a podobně,“ varuje dále Petr Arenberger.

Podle statistik onemocní melanomem nejvíc muži ve věku 54 let a vyskytne se na zádech. „Právě ta jsou paprskům nejvíc vystavena, když muži pracují a svléknou si tričko nebo košili,“ říká lékař.

Proto je důležité věnovat čas prevenci a po letním slunění znaménka zkontrolovat.

Reklama

Načítám